Politik

En hyllning till P.G. Wodehouse

Om det finns en anledning för alla svenskar at lära sig engelska så är det för att läsa P.G. Wodehouse.

Många har säkert sett BBC-serien Jeeves and Wooster med Stephen Fry och Hugh Laurie. Om ni inte har sett den så kan man få den på DVD och den är verkligen värd att ses.

Men böckerna är den äkta varan, och den som inte har läst Wodehouse har helt enkelt inte levt ett fullt liv.

Men Wodehouse är mer än Jeeves och Wooster. Hans böcker om Blandings Castle är minst lika roliga och finurliga.

Wodehouse, som levde den sista delan av sitt liv i Remsenburg på Long Island var en utomordentligt tråkig och konventionell man som kanaliserade hela sin personlighet in i sina böcker, i vilka han skapade en sagovärld som man aldrig vill lämna om man en gång har trätt in i den. Personer som Gussy Fink-Nottle, Stilton Cheeswright och Barmy Fotheringay Phips är några av de bästa engelsmän som aldrig existerat.

Det sades att Wodehouse räddade England från invasion under andra världkriget. Den Tyska unerrättelsetjänsten, som vad mycket pro-engelsk, hade läst Wodehouse och sedan sänt spioner i fallskärm som alla hade haft “spats”, alltså damasker. Som man hade i Wodehouse böcker, men inte i England på 40-talet.