Politik

Uppsalaminnen

Foto Det Progressiva USA. Skytteanum i Uppsala 6/5/2006.

När jag växte upp i Uppsala för många år sedan så låg det ett litet idylliskt antikvariat på Drottninggatan inte långt från Politiska Knuten som tiden hade glömt bort. Antikvariatet ägdes av ett Uppsalaoriginal som kallades Bokviktor men som antagligen hette något helt annat.

Man kunde hitta en mängd gamla dammiga volymer på de överfulla bokhyllorna därinne. Jag minns nostalgiskt ett verk som formade hela min tonårstid: ‘Hästsjukdomar under Boerkriget’ som jag slukade en trolsk junikväll i början på 60-talet. Jag minns att jag satt bakom en dammig bokhylla längst in i affären på en liten grön pall som det stod ‘Tillhör Stadshotellet i Borås’ på och slukade kapitel efter kapitel, speciellt om slaget vid Magersfontein och de hästsjukdomar som uppenbarades där. Jag minns att en äldre dam från Kåbo kom in och frågade om Bokvicke hade några böcker om sex och om inte om sex så om trädgårdsskötsel.

Utanför i den ljumma vårkvällen hördes de romantiska Uppsalaljuden av krossat glas och asfulla studenter som vältrade sig i rännstenarna utefter Drottninggatan och sjöng Gluntarne.

En annan bok var en gigantisk gammal mustig lunta med titeln “Vad en skofetisschist bör veta om Livet” skriven av Adrian Ivanovitch Mörk någon gång på 1920-talet. Adrian Mörk var ett Uppsalaoriginal som alltid firade våren genom att dricka punsch direkt ur sina ryska kavalleristövlar på Kajsas kafferum i hörnet av Trädgårds- och Drottninggatan. Efter festen brukade han kasta stövlarna rakt ut genom fönsterutorna på Kajsas Kafferum, som de ryska adelsmän som krossade sina vinglas i den öppna spisen. Som mest ägde han flera tusen kavalleristövlar som sedan ställdes ut på det berömda Fetischistmuseet i Borås tills det stängdes av sedlighetspolisen i början av 90:talet.

Jag har själv alltid velat skriva en gammal torr bok på sådär en 1250 sidor om min uppväxt i Uppsala. Det hör till saken att min mamma som härstammade från Ryssland fick mig och mina bröder att tro att vi i själva verket bodde i en förort till Sankt Petersburg på 1890-talet. Jag har t.ex. alltid älskat Alexandr Bloks poesi just därför att jag trott att han och jag var samtida. Det var först långt in i tonåren som jag plötsligt insåg att jag bodde i Uppsala i Sverige i mitten på 1900-talet och att orsaken till att vi aldrig såg hästar på gatorna inte var att bolsjevikerna hade konfiskerat dom för sitt krig mot Polen utan för att de hade ersatts av bilar.

Första kapitlet skulle handla om min uppväxt på Trädgårdsgatan 38B, två trappor upp till höger, eller till vänster om man stod bakom huset – eller om man stod på huvudet framför huset. Eftersom jag ofta svimmade som ung – och fortfarande gör det när jag ser någon äta rabarber eller träffar en Folkpartist – så låg våningen ofta vagt till höger eller vänster.

Mina starkaste minnen är av nationalskalden Evert Taube som kom och hälsade på min ensamstående mamma en gång i månaden. Folk tittade förundrat på den redan då kände skalden som sade att han kom för att hjälpa mamma deklarera.

Folk frågar mig ibland varför jag har en sådan antipati mot just Taube och det är kanske dags att berätta.

 

[tags] Uppsala [/tags]

25 thoughts on “Uppsalaminnen

 1. Tommy Jonason

  Detta var det roligaste jag läst på länge. Skriv för allt i världen denna bok. Om du orkar vara lika originell och roande i 1250 sidor.
  Bok-Vicke minns vi. När man kom in i antikvariatet var väggarna beklädda med bokhyllor på sedvanligt sätt. Men det ovanliga var att mitt på golvet låg en gigantisk osorterad hög av böcker, ungefär som om nån skulle tippat ett vedlass i affären. Och han gav ut diverse småskrifter på egen hand. Med lika originella ämnen som hästarna under Boerkriget.

  1. Lennart

   Tommy: Tack, alltid roligt när någon läser vad man skriver och extra roligt när någon kände Bokvicke som var ett original som alla inom akademikervärlden kände till på 50, 60 och 70-talen. Han brukade ofta stå utanför sin bokhandel och heja på de förbipasserande. Han var son till docenten i grekiska språket och litteraturen, Axel W. Persson.

 2. Marcin

  Otto, jag önskar att jag kunde se lika ljust på läget som du gör.

  Lennart, låt oss försöka.

 3. Marcin

  Jag spammade för att påminna om att landet förändras brutalt till följd av invandringspolitiken vad man än påstår.

  1. Lennart

   Marcin: OK, men nu skriver vi istället några jättefina och inte minst positiva kommentarer till mina andra inlägg.

 4. Marcin

  Vi behövde inte ens vänta tills idag:

  Man skjuten i benen utanför Kungälv
  Publicerat: lördag 05 januari kl 23:35 , Nyheter P4 Göteborg
  En man sköts i båda benen i Rödbo utanför Kungälv på lördagskvällen. Omständigheterna kring skjutningen var inte kända strax före midnatt.
  – Vi fick ett larm efter klockan 21 om att en man var skjuten i båda benen och ambulanspersonalen kunde konstatera att så var fallet. Mannen fördes till sjukhus, det är oklart hur allvarligt skadad han är, sa biträdande vakthavande polisbefäl Anna Erlandsson sent på lördagskvällen.
  Det fanns på kvällen någon utpekad misstänkt gärningsman.
  – Polisen hör den skjutne mannen just nu, sa Anna Erlandsson vid 23.20-tiden på lördagskvällen.
  P4 Göteborg

  Härmed träder vi in i “ko-fight”

  Lycka till med den nya sverige.
  Over and out!

  1. Lennart

   Marcin: Jag har ingen aning varför du har börjat spamma min blogg med artiklar om det vapenvåld som visserligen förekommer i Sverige, men som inte har något som helst med mina inlägg att göra. De är en av mina äldsta läsare, jag hoppas att du fortsätter kommentera, men snälla Marcin, håll dig till ämnet! Kungälv ligger inte i Uppsala och Kungälv har ingenting att göra med mina barndomsminnen.

 5. Marcin

  Posten innehåller “äldre dam” precis som artikel om en äldre dam som rånades. Det ena hinner inte svalan innan vi fick skottlossning med dödlig utgång i Södertälje i dag. Mitt i lunchen.

  Imorgon händer det något nytt och då blir det dubbel Atari?

  Jag förstår.

 6. Marcin

  Äldre dam rånad av gäng

  Linköping 20:23, uppdaterad 22:00

  Ett gäng ungdomar rånade en kvinna i 75-års åldern sent på torsdagseftermiddagen.
  Vid 17-tiden på torsdagen kom flera unga gärningsmän fram till kvinnan utanför Skäggetorp centrum .

  – De knuffade på henne och ryckte till sig hennes väska. Kvinnan mår förhållandevis bra, säger Anki Rehnström, stationsbefäl vid Linköpingspolisen.

  Det är okänt vad som fanns i väskan. Ingen misstänkt gärningsman är gripen.

 7. Pelle

  Eftersom ni undrar.
  Victor skrev in sig på alla möjliga (och omöjliga) universitetskurser i hela sitt liv. När det gällde att samla poäng var det ingen som ens kom i närheten. Undrar vem som har hans Tentamensbok? Den bytar jag gärna mot Einar Haglunds studentmössa som jag kommit över på auktionsverket. Även den innehåller mycken värdelös kunskap.

 8. Pelle

  Hittade hit eftersom jag just lagt upp en av
  bokvickes dvärgböcker på nätet.
  http://runeberg.org/rusrelig/

  Jag saknar honom, för han brukade bromsa in med sin cykel när han såg mig promenera i Svartbäcken. Sedan
  sa han alltid nånting riktigt hårresande, och skyndade sig att fort trampa iväg innan man hunnit svara. Det ledde ofta till att när jag vandrade in till stan tänkte ut något som skulle göra honom helt svarslös i sin egen butik. Det var inte alltid så lätt, och ibland blev jag tvungen att helt sonika gå förbi antikvariatet.

  Vicke var kanske det sista Uppsalaorginalet. Åtminstonde sa han så själv när Rutberg och Haglund gått bort. Han undrade i samma veva om jag var villig att ta över efter honom, men fick som vanligt inget vettigt svar.


  Det här var en väldigt bra blogg tycker jag.
  Men har inte så mycket att jämföra med eftersom
  jag bara tittar på Susan Polgars schackblogg

 9. Lennart

  Hans-Erik. Kul, jag har fått mejl från några andra som kände Bok-Viktor, ett riktigt original. Jag tror visst att han hade akademiska betyg. Han var hur som helst precis som du säger beläst och bokkunnig.

  Jag vet inte hur länge han hade sitt antikvariat men jag minns det mycket väl och hur jag satt på golvet och bläddra i en gammal dammig bok om den femte engelska armen på västfronten i Första Världskriget. Skriven av den legendariske General Gough.

  Boken finns fortfarande säkert kvar på något antikvariat i Uppsala, för jag lämnade sedemera in den någonstans, var minns jag inte.

 10. Hans-Erik Sjöberg

  Hej, jag läste i Uppsala i början av 70-talet. Vid en pubkväll på S-Närkes nation träffade vi unga den kände Bok-Viktor. Han var en mycket trevlig och beläst person.
  Det berättades om honom att han hade ett otal enpoängsbetyg i alla möjliga ämnen.
  Sanningshalten har jag ingen uppfattning om.

 11. Åke Sintring

  Hej!

  Jag har aldrig intresserat mig för bloggar, gör det inte nu heller. Men det här var festlig läsning. Letade efter Bok-Viktor på google och hamnade i denna beskrivning av Evert Taubes deklarationsmödor på Trädgårdsgatan. Det är med det roligaste jag läst om Taube, och om Uppsala med, för den delen. har du skrivit något mer om Uppsala på 50-talet? Om UHAL och dess lärare?

  Jag var på jakt efter vem som var Bok-Viktors pappa. Visst var det en känd lundaprofessor? Jag är inne i en brevväxling med en lundensare – men han vet inget.

  Hälsningar

  Åke Sintring
  UHAL 1952 – 1961. Studnet -61, i andra försöket.

 12. Johannes

  Bokviktor hette Viktor Persson. Han gick bort för en sex-sju år sedan. Det står t.o.m. Bok-Viktor på hans gravsten, som är utformad som en uppslagen bok. Frid över farbrorn.

 13. Hans

  Även jag har Uppsalaminnen och besökte sagda stad häromdan (Klicka på bilden för att se ett par uppsalabilder till). Vad jag inte mindes, visade det sig, var vilket hus “Skrapan” låg i. Till skillnad från dig Lennart, gick jag i den fina skolan, Högre Allmänna 🙂
  En annan skola som jag mycket väl minns, Flickskolan, låg längre ner på Skolgatan, och var omgärdad av ett nätstaket, varfär den fick heta “Hönsgården”.

 14. Gruv.arb

  Ser framemot din 1250 sidor torra bok om din uppväxt i Uppsala och kommer nog köpa den. Kan man förbeställa?

Comments are closed.