Politik

Bushs mujahedin?

Allteftersom Irankrisen fördjupas så kastas strålkastarljuset på alla de aktörer som kan komma att spela en roll i en framtida konflikt. En sådan aktör är en terroristorganisation som många i den amerikanska kongressen förunderligt nog vill beväpna för att sätta in i terroristattacker. Jay Solomon har skrivit en mycket intressant och initierad artikel i måndagens Wall Street Journal, sid. A6, om den iranska terroristorganisationen Mujahedeen-E Kalk (MEK) som sedan många år är stationerad i Irak. MEK samarbetade med Saddam Hussein i Irak-Irankriget och kämpade dessförinnan mot Shahen – och USA.

På det sättet liknar organisationen inte så litet den exilryska Vlasovarmén under Andra Världskriget, som stod på Hitlers sida mot Sovjetunionen. Hittills har dock Bush-regeringen valt att inte stödja MEK, även om inte mindre än 150 medlemmar i kongressen, däribland demokrater, vill öppna dörrarna för amerikanskt finansiellt stöd.

 

[tags] USA [/tags]

0 thoughts on “Bushs mujahedin?

 1. Lennart

  Kerstin: Jag håller helt med dig, och om jag har en kritik mot Nätrot 2006 så är det att man inte bad alla att ställa sig upp och presentera sig i början av träffen.

  Det hade säkert varit svårt rent tidsmässigt men jag är säker på att jag själv missade många bloggare.

  Här tror jag kanske att den svenska sociala försiktigheten ligger oss i fatet.

  Så hör av er, precis som jag kommer att höra av mig. Kontakter, kontakter, kontaker.

 2. Kerstin

  Klas Sandberg:
  Det här är kanske lite vid sidan om, men jag fick inte en chans att säga det till dig i lördags, eftersom jag inte hade klart för mig att du var på Nätrot förrän du tackade för dig, så jag hoppas att Lennart ursäktar mig om jag säger det här. Jag uppskattar dina inlägg mycket och läser dem alltid med stor behållning. Hade gärna velat prata med dig om jag vetat att du var där.

 3. Klas Sandberg

  Amerika har gått förvånansvärt långt för att skydda och bevara Mujahedeen-e Khalq.

  Enligt ett AFP telegram från slutet av 2003 har Iran erbjudit USA samarbete mot Al Quida i utbyte mot att amerikanerna satte stopp för Mujahedeen-e Khalqs verksamhet i det ockuperade Irak. Framför allt erbjöd iranierna att utlämna några högt uppsatta Al Quida ledare.[i]

  Valet borde varit enkelt. Al Quida hade genomfört flera terrordåd mot amerikanska intressen. Framför allt ett som skördar nästan 3000 offer i New York.

  Inte heller var Amerika skyldigt Mujahedeen-e Khalq ett dyft. Organiserad och beväpnad med Saddam Husseinregimens bistånd och ansvarig för upprepade terrordåd mot Iran (och enligt somliga uppgifter även mot amerikanska intressen) är det knappast en sympatisk organisation. Menade man allvar med ”kriget mot terrorn” borde USA inte känna någon större sorg över att se den organisationen försvagas eller försvinna helt.

  Enligt Cole var det de neokonservativa, anförda av Larry Franklin[ii] och Michael Ledeen[iii] satte stopp för den föreslagna bytesaffären. Med andra ord såg de till att USA avhände sig möjligheten att tillfoga Al Quida, den organisation som mördat 3000 amerikaner, ett dråpslag för att i gengälld kunna ha Mujahedeen-e Khalq kvar för att kunna använda den mot Iran.

  Den aggressive, neokonservative skribenten Daniel Pipes har rentav beskärmat sig över att Amerika inte har omfamnat Mujahedeen-e Khalq mer tveklöst. Det fanns, klagade han, hela tiden dolska krafter inom underrättelsetjänsten, armén och utrikesdepartementen som fortfarande tjatade om det var en terroristorganisation.[iv]

  De fick sitta kvar i sitt läger. Den amerikanska armén varken avväpnade eller internerade dem efter invasionen. Deras status har varierat beroende på vilken fraktion som haft övertaget i de ständigt pågående bysantinska intrigspelet i Washington.

  Så hur kan man då förstå denna välvilja för Mujahedeen-e Khalq?

  Kanske för att den erbjuder en möjlighet att gå till fortsatt offensiv mot Iran.

  En av det neokonservativt dominerade American Enterprise Institutes ”forskare” Reuel Marc Gerecht har i en artikel förklarat hur han ser dilemmat. Antingen går man bröstgänges tillväga mot Iran, ekonomiskt, militärt och underrättelsemässigt eller så är man tvungen att gå in för en diplomatisk lösning med europeiskt bistånd.[v]

  Vore det inte en trevlig och rationell upplösning då?

  Inte för neokonservativa amerikaner som Reuel Marc Gerecht eller Michael Ledeen. Den indirekta innebörden skulle enligt Gerecht faktiskt vara att hela Bushdoktrinen är förfelad.

  Är den fel nu så kanske den var fel i mars 2003 också.

  Det skulle innebära ett rent underkännande av hela deras livsverk.

  Därför måste konfrontationspolitiken mot Iran fortsätta och helst drivas till sin spets.

  Då kan Mujahedeen-e Khalq bli en viktig bundsförvant, inte så mycket för USA som sådant som för den fraktion neokonservativa som fortfarande har kvar en stor del av sitt inflytande över landets utrikespolitik. Från Mujahedeen kan de få den underrättelse information som behövs för att pumpa mer bensin på brasan. Man kan misstänka att en stor del av den kommer att vara av samma tvivelaktiva typ som fick igång Irakkriget.

  _______________________________

  [i] AFP, den 10 december 2003. Citerad av Juan Cole.

  [ii] Larry Franklin är numera åtalad och avskedad efter att ha läckt hemlig information till Israel. Dessförinnan var han Pentagon främste Iranexpert.

  [iii] Michael Ledeen var en av hjältarna från Iran-Contras affären. Numera är han ”forskare” på American Enterprice Institute och en av vicepresident Dick Cheneys förtrogna.

  [iv] ” Washington Puzzles over the Mujahedeen-e Khalq” av Daniel Pipes den 17 augusti 2003.

  [v] ” The Struggle for the Middle East” av Reuel Marc Gerecht I Weekly Standard den 3 januari 2005.