Politik

The Man in the White Sharkskin Suit. Lucette Lagnados nostalgiska skildring av det gamla Kairo.Klicka på boken.

Det finns en hel bokgenre med mer eller mindre ohämmad barndomsnostalgi. Ofta är de nostalgiska och rosenskimrande minnena knutna till städer som inte längre existerar, i alla fall inte så som författarna minns dom.

Baronessan Dönhoffs Kindheit in Ostpreussen är ett mästerverk i den här svåra genren som lätt blir till den literära motsvarigheten till hötorgskonst.

Jag har tidigare skrivit om en annan fin bok om en så oromatisk stad som Akron i Ohio: Kan man sakna Krylbo? Melissa Holbrook Pierson: Din barndoms stad finns inte kvar

Fritz Sterns minnen av sin uppväxt i Breslau föra Andra Världskriget: Five Germanys I Have Known är en annan fin bok i samma genre.

Nu har Lucette Lagnado som är redaktör på Wall Street Journal skrivit en bok om sitt och sina föräldrars Kairo före Nassers nationalistiska revolution: The Man in the White Sharkskin Suit

Wall Street Journal har ett långt utdrag ur boken – 30/6-1/7 2007, sid A1: Searching For My Father’s Lost City. before we fled Cairo was a cosmopolitan crossroads. How much still remains?

Lucette Lagnados pappa, en framgångsrik affärsman av judisk bakgrund hade bosatt sig i Egypten i början av 1900-talet men lämnade landet 1963.

Lucette Lagnados familj levde ett lyxliv bland gräddan av Kairos internationella upper crust. I början av 1950-talet var Kairo en internationell storstad. Det bodde 40 000 fransmänn, mellan 200 000 och 400 000 greker, 100 000 – 150 000 italienare, 100 000 armenier, och 80 000 judar i landet och Kairo hade en klar europeisk prägel.

Man satt på Groppis berömda kafé, köpte europeiska varor på Davies Bryan & Co och umgicks med alla festfixares önskedröm, kung Farouk och med korrumperade pashor. Lucette gick på den exklusiva Lycée français du Caire och precis som i 1930-talets Shanghai så syntes lokalbefolkningen sällen eller aldrig till i deras exklusiva värld.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, The Man in the White Sharkskin Suit, Yacoubian Building [/tags]
Läs fler inlägg om Egypten

2007-06-26 Varför CIA avslöjar sina gamla illegala aktiviteter. En del av maktkampen i Washington.
2007-06-23 Regimeförändring eller revolution i Iran? Hur skulle det påverka läget i Mellanöstern?
2007-05-29 När vattnet tar slut dör palestinierna. Världen vänder bort blicken från det hotande folkmordet.
2007-05-24 Bush-regeringens häpnandsväckande flyktingpolitik. 69 irakiska flyktingar på sju månader
2007-05-18 USA:s “fredsoffensiv” i Palestina. Condi Rice visar sitt sanna ansikte. Palestina fritt från palestinier.
2007-05-13 Kommer Bush-regeringen verkligen att förhandla med Iran?

One thought on “The Man in the White Sharkskin Suit. Lucette Lagnados nostalgiska skildring av det gamla Kairo.

  1. Mr.Tzing

    Se det så här… Visst Egypten faller sakta men om Egypten inte hade fallit då hade alla dessa fantastiska byggnader i centrala Kairo varit rivna och ersatta med stora skyskrapor för länge sedan.
    Mitt råd är att njuta av det fundamentalistiska förfallet och känna doften av Kairo en tidig lördagmorgon i ett bedagat hotel medveten om att stagnationen är det enda säkra sättet att stanna tiden så att den inte blir framtid.
    För bara några år sedan var Stockholm som ett enda stort museum över 60-talets framstegstro nu växer allt igen och saker rivs och någon elak entreprenör vill kasta en jättelik badring i Riddarfjärden. Bevare oss för denna hemska expansionslusta.

Comments are closed.