Politik

Bush friar Libby, ett tecken på att ett bombkrig mot Iran är förestående?

Libby till vänster, Cheney till höger – förståss.

Även om SvD har fel när de skriver att Bush benådar Libby så är det nästan rätt.

Vicepresident Dick Cheneys förre stabschef Scooter Libby var en av huvudaktörerna i upprinnelsen till Irakkriget och dömdes till fängelse i samband med att CIA-agenten Valerie Plames identitet avslöjades i pressen som ett direkt hot från Vita Huset mot hennes man, ambassadör Joeseph Wilson, en krigsmotståndare.

Libby slipper nu fängelse men tvingas betala böter, som säkert kommer att betalas av hans inflytelserika vänner. Så i praktiken går han fri.

Ingenting visar Bush-administrationens kriminella ansikte bättre än presidentens agerande idag.

Scott Shane och Neil A. Lewis skriver i New York Times om presidentens uppseendeväckande beslut: Bush Spares Libby 30-Month Jail Term

Mr. Bush’s action, announced hours after a panel of judges ruled that Mr. Libby, Vice President Dick Cheney’s former chief of staff, could not put off serving his sentence while he appealed his conviction, came as a surprise to all but a few members of the president’s inner circle. It reignited the passions that have surrounded the case from the beginning.

The commutation brought immediate praise from conservatives, who hailed it as a courageous step to avert a miscarriage of justice, and condemnation from Democrats, who said it showed a lack of accountability and respect for the law.

The president portrayed his commutation of the sentence, which fell short of a pardon and still requires Mr. Libby to pay a $250,000 fine and be on probation for two years, as a carefully considered compromise.

Det här beslutet är inte det enda indiciet på att vicepresident Dick Cheneys inflytande återigen är på uppgående i Vita Huset. I helgen har USA också eskalerat retoriken mot Iran och återigen anklagat den Iranska regeringen för att ha dödat amerikanska soldater i Irak.

Det är känt att både Israel och Dick Cheney pressar på för ett amerikanska bombkrig mot Iran. Även om beslutet om Libby inte är direkt kopplat till Iran så visar det att Cheneys inflytande återigen är på uppsegling i Vita Huset. Och det bör oroa oss alla.

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, George Bush[/tags]

Läs fler inlägg om Libby

2007-06-16 Iraq is back! Irakkriget dominerar återigen de amerikanska söndagsintervjuerna
2007-06-14 Scooter Libby på kåken med Paris Hilton och Tjocksteffe? Länge leve den amerikanska rättsvisan!
2007-06-08 George Bush och Robert Gates möblerar om i USA:s militära ledning
2007-06-06 Alla ombord för kriget mot Ryssland. Karl XII, Napoleon, Hitler misslyckades, kommer George Bush att lyckas?
2007-06-05 Vicepresident Dick Cheneys stabschef Scooter Libby får fängelse. Slutet på en kriminell regim?
2007-03-28 Ny motgång för president Bush i Senaten
 

0 thoughts on “Bush friar Libby, ett tecken på att ett bombkrig mot Iran är förestående?

 1. MAD

  Eller som jag hörde någon förklara på the Daily show angående avskedandet av de 8 personerna som inte var Bushtrogna (kommer inte ihåg vilket avsnitt) om att Bushregeringen skulle tillåta Karl Rove och nån mer att vittna. Fast bakom stängda dörrar och utan någon slags dokumentation och att de skulle slippa svära på att det var sanning… Det var för att annars skulle inte presidentens trogna män våga komma med idéer, ifall de skulle behöva stå till svars och förklara dem offentligt vid ett senare tillfälle.

 2. Lennart

  Noctivagus, Kerstin: Så är det helt klart och det är det man kommer att minnas av den här regeringen. Det här var synnerligen dumt gjort av Bush för det visar att han inte är en statsman utan en liten trångsynt lokalpolitiker.

 3. John Logan

  Om vi får en snabb ‘trestats-lösning’ i Palistinakonflikten kan det bli början till en pacificering av hela regionen. I bästa fall går det fort, så fort att de muslimska agitatorerna inte hinner hitta någon annan fråga att ‘hetsa massorna’ med. För att blidka sin egna befolkning kommer de då bli tvugna att ‘lätta på trycket’ och öka frihetsgraden, och då kan det gå fort. Det såg vi när Gorbatjov försökte göra Sovjetkommunismen ‘lite friare’.

  Vi som förundrades över hur kommunismens grepp över människorna i Öststaterna så snabbt kunde brytas kommer kanske få uppleva ännu ett mirakel: Hur de muslimska folken på motsvarande sätt befrias.

  Det går fort nu, USA kanske inte ens hinner bomba Iran…

 4. Kerstin

  Det är väl ganska klart att alla de här killarna runt Bush har hållhakar på varandra, vilket innebär att de aldrig vågar sätta någon i innegänget på undantag, inte kan svika en kompis alltså – för vad skulle då inte kunna komma fram. Den som sviks torde kunna tjäna storkovan på att berätta.

 5. Johnny

  Presidentens position vad gäller Iran är att USA inte tillåter Iran att utveckla eller anskaffa kärnvapen. USA kommer att stoppa det med alla medel och arbetar idag på att få med världen på en bojkott av Iran via FN:s säkerhetsråd.

  Säkerligen utgör Iran krisen en viktig fråga i samtalen med Putin i helgen. Ryssland har säkerligen en hel del information om Iran och vill Ryssland, Kina och Europa inte att USA skall bomba Iran gäller det att få Iran att välja en lösning som USA kan leva med. Ryssland har föreslagit att Ryssland leverar och hämtar kärnbränslet till kärnkraftverken. De har också föreslagit en gemensam robotbas i Azerbajan.

  Iranska regeimens hotfulla uttalanden om att förinta Israel och förneka förintelsen är ju väldigt allvarliga och de fientliga skriken om “Death to Amerika” och “Death to Israel” på fredagsbönen är inga kärleksfulla utrop precis.

  Det största hotet är att en “skurkstat” köper eller utvecklar kärnvapen och förser en terroristgrupp med ett kärnvapen som används mot USA eller allierad. Därför ansåg sig USA tvingade att avsätta Sadam Hussein efter 9/11. Libyen och Nord Korea har förhandlat bort sina kärnvapen och slapp därmed invasion. Bush har i alla fall lyckats med att avveckla tre länder med kärnvapen kapacitet även om inbördes krig råder i Irak så är de knappast i stånd att utveckla kärnvapen i dagsläget. Iran och Pakistan är två farliga länder där kärnvapen hotet är stort.

  Konkurrensen om energiresurser som olja och gas, råvarur, land, vatten ökar i takt med befolkningsökningen och ökande energikonsumtion medför att länder med olja och gas känner sig hotade och behöver säkerhet. Vänskapliga förbindelser med USA erbjuder säkerhet.

 6. Robban

  Stackars Libby.. Hans småbarn hade fått vara utan pappa i 30 månader.. Kanske Libby, som fröken Hilton (det här fallet verkar ju ha liknelser), började lida av PTSD innan han ens stod bakom galler.

  Bush, “den där jävla Texascowboyen” slog troligtvis den sista spiken i republikanernas kista. Det är kört för grabbarna och tjejerna i nästa presidentval. Det enda jag är orolig för är att den smygkorrupta smyghöken Hillary blir vald till president.

 7. Noctivagus

  Det som säkert sticker i ögonen på folk är att bara om man är polare med Busch kan man göra vad som helst och sedan bli benådad. En vanlig dödlig slänger man in i finkan. Strunt samma när det gäller kriget i sig.