Politik

Amerikanska visumregler, så här fungerar det. Så här får du ett Green Card . Så här tar du dig till USAKlicka på boken om ni vill till USA.

Är jag den ende som har undrat hur en liten strunt som Runar Sögaard kan resa till Hollywood och predika till filmstjärnorna och bo här under långa perioder när det är stört omöjligt för vanliga svenskar att komma hit?

USA har omkring 60 olika slags visum och Ilona Bray har skrivit den definitiva visum- och GreenCard-boken som nu finns i uppdaterad version. Jag har bläddrat i boken och den är riktigt intressant.

Utbytesstudenter får ett J-1 visum, som det ovan.

Visste ni t.ex. att Sörgaard antagligen använder sig av ett R-1 visum som “Aliens in religious ockupations” kan använda för att komma hit och skinna filmstjärnor på pengar? Så om ni har en bibel inom räckhåll så är det värt ett försök 🙂

 

[tags]Green Card till USA, Green Card, Invandra till USA, Visum till USA, US Visa, Amerikanska visumregler, Amerikanskt visum, How to get a Green Card[/tags]

Läs fler inlägg om Visum

2007-06-09 Följ med till Aigues-Mortes på franska Rivieran.
2007-03-24 Inte bara IT-jobben, nu utlokaliseras även arkitektjobben
2006-08-23 Viktigt USA-dokument om Iran
2006-04-18 Tjock-Steffe får 14 års fängelse?
2006-03-13 Amerikanska IT-löner och arbetsvisum
2006-01-26 Vi gräver en tunnel till USA!

165 thoughts on “Amerikanska visumregler, så här fungerar det. Så här får du ett Green Card . Så här tar du dig till USA

 1. Tom

  Hej Lennart! Jag skrev en fråga innan bland kommentarerna som du inte svarat på, kan hända att du inte sett den vilket är förståligt men också att du inte kännt att det vart en jobbig fråga. Vilken isåfall verkar strange med tanke på att du har så stor kunskap inom detta (har till och med köpt boken ovan på adlibris, men den hjälper mig inte i den “praktiska fråga”), jag klistrar in frågan här igen o hoppas ödmjukast på svar:

  Q: Om jag deltar i green card lotteriet efter det att jag gått ut gymnasiet(vilket gör mig eligible, nästa år), och mot all förmodan vinner i lotteriet och får green cardet, har jag rätt till att plugga på ett amerikansk universitet då eller med tanke på min unga ålder? Eller måste jag arbeta direkt och vänta med att plugga tills jag blivit citizen efter sisdårä fem år? Och om jag kan det, hur jag gör då med att file an income tax, för som student har man ingen vidare inkomst, direkt?! Och det är väl inga problem iheller om jag skulle vilja åka hemma på “semster” någon gång per år i typ två månader?

 2. Elma

  Hej!
  Har en vän som pluggat 1år i Kanada nu ska hon försöka flytta till usa och söka jobb hur stor är chansen att hon får stanna i Usa och få greencard? Måste man åka hem till sverige först innan man kan söka jobb eller hur fungerar det?

  1. Lennart

   Elma: Din vän kan studera i USA men därifrån och att få Green Card, dvs permanent uppehållstillstånd är mycket stort. Hon bör kontakta närmaste amerikanska ambassad för att få sitt speciella fall bedömt. Men det är MYCKET SVÅRT att få permanent uppehållstillstånd i USA idag, precis som i Sverige f.ö.

 3. H2

  Erik, jag kan bekräfta det lennart skriver. En av mina kompisar, amerikansk medborgare flyttade hit med sin tyska fru för några år sedan.
  Killen var född i US men flyttade 5 år gammal till Schweiz. Hans tyska fru hade ett barn som inte han var far till till.
  Både fru och barn fick gröna kort på nolltid, inga problem för någon av dom.

 4. Lennart

  Hej Erik!

  Låter spännande. Alla amerikanska medborgare har givetvis rätt att återvända till USA när dom vill, och om era barn också har amerikanskt medborgarskap så är allt som det ska. Du kan ansöka om immigrationsvisum eftersom du är gift med en amerikansk medborgare. Vad jag förstår så är det enda som kan dra ut på tiden din ansökan om visum.

  Men, OBS, vänd er till den amerikanska ambassaden i Stockholm, dom är experter på det här. Var försiktig med att Googla för ibland är informationen man hittar, om den inte ligger på den amerikanska regeringens sajter, föråldrad.

 5. Erik

  Hej! En fråga om visum och green card.
  Vi är en familj som bor i Sverige. Är gift (i Sverige) sedan 20 år tillbaka med min fru (amerikansk medborgare). Vi träffades för 25 år sedan, hon flyttade till Sverige 1989, och har haft uppehållstillstånd/arbetstillstånd sedan dess. Nu har vi 3 barn (amerikanska o svenska medborgare), och har börjat skissa på planer att flytta till USA med familjen. Hur ser processen ut för en återvändande amerikansk medborgare med make (svensk), och barn (dubbla medborgarskap)? Vi har tänkt oss att flytta på egen hand, tillbaka till min frus hemstad (där föräldrar finns kvar). Vi har ingen sponsor eller garanterade jobb i USA, utan flyttar på eget bevåg med bra startkapital. Vi har bostaden ordnad redan (genom arv). Vilka sorters tillstånd/visum etc, behöver vi fokusera på för att kunna flytta till USA, jobba och skapa oss en tillvaro. Vilket tidsperspektiv bör vi jobba efter? Påverkas proceduren av att min fru inte bott i USA sedan 1989?
  Hälsningar,
  Erik

 6. andreas

  Hej Lennart! Jag har turistat mycket i västra USA. Jag är 28 år och lastbilschaufför, jag undrar om jag köpte min egen dragare och skaffade jobb finns det på något vis möjlighet att kunna söka ett arbetstillstånd när dom ser att jag kan betala och att det kommer in skatte pengar. Det måste ju finnas nått sätt att kunna kringå dom underliga immigrations reglerna. Eftersom jag inte har mycket till utbildning men är en jävel på att jobba så måste det ju gå på nått sätt?? Har även vänner som kan hjälpa mig under vägen. Har du några råd?
  MVH Andreas Larsson

  1. Lennart

   Andreas: Nja inte riktigt. Om du är beredd att satsa några miljoner på att sätta upp ett eget företag här i USA så skulle det gå. Men inte annars. Ska skriva mer om det här i helgen. Ursäkta att det tog ett par dar att svara på ditt inlägg.

 7. Tom

  Tja Lennart! Måste säga att jag tycker det är kul att någon som dig engagerar dig så, med sånt som vi andra behöver hjälp med. Men min hypotetiska fråga till dig är: om jag deltar i green card lotteriet efter det att jag gått ut gymnasiet(vilket gör mig eligible, nästa år), och mot all förmodan vinner i lotteriet och får green cardet, har jag rätt till att plugga på ett amerikansk universitet då eller med tanke på min unga ålder? Eller måste jag arbeta direkt och vänta med att plugga tills jag blivit citizen efter sisdårä fem år? Och om jag kan det, hur jag gör då med att file an income tax, för som student har man ingen vidare inkomst, direkt?! Och det är väl inga problem iheller om jag skulle vilja åka hemma på “semster” någon gång per år i typ två månader?

 8. Kali

  Hej,

  Min man arbetar idag på ett amerikanskt företag i Irland och via det företaget har han nu fått möjligheten att åka på assignment till USA. Han kommer att få arbetsvisum men jag som också vill arbeta sen…vad finns det för möjligheter för mig ur visum synpunkt? Kan hans företag sponsra ett arbetsvisum till mig även om jag inte ska jobba där eller finns det andra arbetsvisum för medföljande partnern? Vi skulle nämligen vilja förhanda till oss en sådan!

  Tack på förhand!

  Mvh
  Kali

  1. Lennart

   Kali: Det beror helt och hållet på vilket slags arbetsvisum din man har fått. Om det är ett L1-visum så kan du ansöka om ett L2-visum som ger dig rätt att arbeta. Men OBS, vänd dig till närmaste amerikanska ambassad med den här frågan för de amerikanska visumreglerna är krångliga och de ändras också litet då och då. Ambassaderna brukar vara mycket hjälpsamma. En annan sak, om du googlar om visumregler så kan du ENDAST lita på länkar från den amerikanska regeringen. Jag har själv hittat många privata länkar som innehåller föråldrad information.

   Men du bör alltså kunna få ett visum som gör det möjligt för dig att arbeta.

 9. Lennart

  Mags: Här har du det officiella svaret från de amerikanska myndigheterna:

  Now That You Are A Permanent Resident

  Maintaining Permanent Residence
  Maintaining Permanent Residence You may lose your permanent residence status if you commit an act that makes you removable from the United States under the law in section 237 of the Immigration and Nationality Act. If you commit such an act, you may be brought before the immigration courts to determine your right to remain a Permanent Resident.

  You may be found to have abandoned your permanent resident status if you:

  * Move to another country intending to live there permanently.
  * Remain outside of the US for more than one year without obtaining a reentry permit or returning resident visa. However in determining whether your status has been abandoned any length of absence from the US may be considered, even if it is less than one year.
  * Remain outside of the US for more than two years after issuance of a reentry permit without obtaining a returning resident visa. However in determining whether your status has been abandoned any length of absence from the US may be considered, even if it is less than one year.
  * Fail to file income tax returns while living outside of the US for any period.
  * Declare yourself a “nonimmigrant” on your tax returns.

 10. mags

  Vad händer om man varit borta för länge (längre än 12 mån) med ett grönt kort och sedan ändå försöker komma in i landet igen? Kan man bli bestraffad så till vida att man inte får komma in i landet eller tar de bara kortet? Någon som har en aning…?

 11. andreas

  men asså det en recruiter sa till mig va att jag skulle kontakta ambassaden och ansöka om ett green card som dom sa inte alls va särskilt svårt att få om man verkligen ville gå in i armén. sen att risken att dö är stor ? ja det kanske den är men den är väldigt stor i det vanliga samhället med är den inte lika stor för oss svenskar som gör utlandsmission ?

 12. Lennart

  Andreas: Skall mejla dig också men att ta värvning i den amerikanska försvarsmakten är det dummaste du överhuvudtaget kan göra. Riskerna för att du dödas eller får allvarliga skador är överhängande.

  Lyckigtvis kan du inte ta värvning utan att först ha immigrantstatus och sådan kan du inte få. Så hela frågan är lyckligtvis – för din egen framtid – helt irrelavant.

 13. andreas

  tja Lennart.

  jo det är så att jag funderar på att ta värvning i usa och jag har snackat lite med en recruiter i 2 dagar nu utan att knappt komma någon vart . jag behöver ett alien eller green card för att få gå med . hur fixar man sånt ? kan man gå till ambassade i sthlm och ansöka tiden i usa inom det militära är 2-6 år så man måste ju fixa något som håller dom åren. och är det svårt att få sånt tillstånd ? vore tacksam för ett svar. du når mig helst på mailen då jag inte är så bra på att hitta tbx till sidor hehe

  mvh / Andreas

 14. anders

  Hej
  Hur går man tillväga om man vill flytta till usa och bo där. Min plan är att köpa en restaurang och bostad. Jag har kollat runt lite och tror att jag ska köpa en restaurang för omk 500k$ och hus för 400k$. Vilken sorts visum ska man söka, hur ska man gå till väga?

 15. Lennart

  Lolo: Bra fråga och svaret är enkelt, ja du måste skaffa dig en agentur i Sverige som kan marknadsföra dig på den amerikanska marknaden.

  Marknaden här är så komplicerad och man måste ha personliga kontakter, som endast erfarna och välrenommerade agenturer har.

  Välrenommerad alltså, undvik alla andra som pesten.

 16. Lolo

  Hej!
  Jag undrar hur stor chansen är att få visa pga att man är modell? Tex om man har jobbat som omslagsmodell i sverige kan man få ett visa att jobba som modell i usa då? Måste jag hitta en agentur som betalar för ansökan om visat (3000 dollar eller något sånt) eller hur går jag till väga?
  Tack för en superbra text!

 17. Lennart

  Moe: Gifter du dig med en amerikansk medborgare får du ett Green Card, ja. Amerikansk medborgare kan du sedan bli efter fem år.

 18. Moe

  hej,

  jag har pluggat i usa nu i fyra år och har en flickvän där. om jag gifter mig med henne kna jag få green card då? bli en amerikan typ?

  sen söka passet.

  tack

  moe

 19. Sebastian

  Hmm, om vi säger att jag vill bara helt enkelt leva och bo i USA och studera. Skulle inte spela så stor roll vilket ‘College’ för Programmering/Spel Programmering det skulle vara. Hur stora kostnader pratar vi om nu? Samt det vill sägas att jag skulle ta vilket jobb som helst som är ledigt, för jag tror att med F1 visum så får man jobba en liten summa timmar i veckan? Kanske är en liten galen dröm, men jag vet att jag skulle klara av vad som helst som kommer min väg.

 20. Lennart

  Sebastian: Det absolut bästa är att börja med att skriva in dig på ett bra svenskt universitet. För datavetenskap är KTH givetvis ett av de allra bästa, men även Uppsala, Lund och Linköping och bra. Sedan kan du studera ett år som utbytesstudent på ett amerikanskt toppenuniversitet. Alla de stora svenska universiteten har utbytesprogram med amerikanska universitet.

  Att inte studera på ett svenskt universitet utan enbart studera i USA är givetvis möjligt, men då får du betala allt själv och det blir MYCKET MYCKET dyrt. Inga studiebidrag här inte. Du betalar allt själv.

  Visum är inget problem om du väl blir antagen på universitetet. Du ansöker om ett F1 student visa på amerikanska ambassaden i Stockholm.

  Sen, OBS, det finns mycket bra och det finns även mycket dåliga universitet här i USA.

  För datavetenskap är MIT, Stanford, Berkeley, Carnegie Mellon, University of Washington, UCLA, UCSD, Harvard, Princeton, Yale, UT Austin de bästa. Glöm de s.k. state universities. Om du inte kommer in på Stanford och något av de allra bästa amerikanska universiteten så är det bättre att studera på KTH, som har en mycket god renommé. här i USA.

  Säg till om du har några andra frågor.

 21. Sebastian

  Helu, tänkte fråga om hur det är om man vill efter sin tid på Gymnasiet, studera i USA. Vilket Visum krävs? hur det går det till, hur man söker det etc. Har tänkt att studera IT/Programmering, om det gör någon skillnad.

 22. Lennart

  Hej Calle: Bra fråga. Det beror på om du är fyllda 18. Om du är myndig så bör ditt amerikanska visum inte ha något med dina föräldrars att göra.

  Så du bör kunna resa hit på egen hand. Dina föräldrar kommer att förlora sina visum om de inte reser hit inom en viss tid. Men det kommer alltså inte att påverka dig.

  Om du däremot ännu inte är myndig så blir det mer komplicerat.

 23. Calle

  Hejsan! här kommer en fråga! Om mina föräldrar vinner greencard och jag också får ett, måste de flytta till usa då eller räcker det om endast jag gör det? Grejen är den att vi tänkte söka främst för min skull för jag vill flytta dit när gymnasiet är avklarat, men eftersom det inte är det (än) så kan jag inte söka själv. Frågan lyder: om jag får greencard genom förälder, kan jag då flytta själv eller dras det in tillsammans med deras?
  MVH Calle

 24. Lennart

  Fatima: Det tror jag inte. Ge inte upp så lätt. Men kom ihåg att det bara är mindre än en promille av alla skådespelare som blir nått i Hollywood.

 25. Fatima

  Drömmen var att bo i USA och jobba som skådis där. Men nu verkar det helt omöjligt.. vad jag har läst så verkar det så. Jag vet inte vad ja ska göra längre.. mitt liv tog nog slut nyss

 26. Linda

  Lennart: På det amerikanska företag jag redan jobbar på? men hur ska jag kunna arbeta på ett amerikanskt företag utan ett visum? Jag är inte säker på om jag förstår vad du menar med det.

  Oerhört svårt, men det går? Hur är i så fall det bästa sättet att gå till väga om man nu har en utbildning och vill bosätta sig i USA?

  Tacksam för svar

  Linda

 27. Lennart

  Linda: Först kommer H1B-visumet som är ett arbetsvisum och först därefter det gröna kortet. Men tyvärr måste jag grusa dina drömmar. Du kan inte själv ansöka om ett H1B-visum. En sån ansökan kan endast lämnas in av det amerikanska företag du redan arbetar på.

  Det är i dagens läge oerhört svårt för en svensk att skaffa jobb i USA. Nästan lika svårt som för en amerikan att skaffa jobb i Sverige.

  Tyvärr, så är det. Om du har några mer specifika frågor så mejla.

 28. Linda

  Hej!

  Jag har länge funderat på att bosätta mig i USA permanent längre fram efter att jag har gått klart en projektledarutbildning. Jag undrar när jag bör ansöka om detta H1B-visum och hur jag går tillväga. Är det svårare att få ett H1B-visum om man “bara” är utbildad projektledare eller är det lika för alla? Hur lång tid tar det att få ett green card? Är green card samma sak som H1B-visum?

  Tacksam för svar eftersom det alltid varit min dröm att bosätta mig och stadga mig i USA.

  Linda

 29. Jonte

  Immigrationstjänstemännen har således en undermening med sitt bistra “Welcome HOME!” vilket muttras medan de stämplar passet. En gång gjorde de det ännu tydligare för mig när jag av misstag ställt mig i kön för turister och annat löskefolk genom att nedlåtande påpeka att “This is your home now.”

  Så det är bara att bita ihop, stanna i USA fem år och börja plugga inför medborgarskapsprovet, med frågor som vad USA:s huvudstad heter. Ett stalltips: på frågan om vilka som skyddas av konstitutionen ska man svara “alla i landet” och inte inveckla sig i utläggningar om hur icke-medborgare med uppehållstillstånd kan deporteras huxflux och hållas instängda i väntan på att deras ärende ska behandlas.

 30. utlandsMartin

  Ett green card kan återkallas när som helst.

  * Det är säkrast att inte vara borta från USA mer än 6 månader. Då måste INS bevisa att du inte behöver det längre.
  * Om du är borta mellan 6-12 månader måste DU bevisa för INS att du är bosatt mm.
  * Om du är borta mellan 1-2 år så har du chans att behålla kortet, men kan vara ganska svårt. I detta fallet skall man ansöka om Reentry Permit.
  * Är du borta mer än två år, så norpar INS ditt green card nästa gång du visar det i immigrations.

 31. Jonte

  Kajsa: Grattis! Kom ihåg, dock, att det gröna kortet ger Dig rätt att vistas och arbeta i USA på permanent basis, så det innebär att Du anses ha flyttat hit (och ett av tecknen på att Du har gjort detta är att Du deklarerar här). Du kan inte ta med Dig kortet hem till Sverige med baktanken att det nu blir lättare ta Dig in i USA.

  Förr i tiden utfärdades de på livstid (men det vill man tydligen avskaffa nu, t o m för dem som har de äldre korten). För nyare kort gäller att de måste förnyas vart tionde år, och då bör Du ha en permanent adress i Amerika att lämna till immigrationsmyndigheterna, som kan komma att kolla Dina deklarationer.

  Om Du lämnar landet på längre tid, d v s mer än ett år, måste Du lämna in en ansökan om att få komma in i landet på nytt, och är Du borta mer än två år kan det blir problem med att behålla kortet, eftersom Du då inte anses vara bofast här.

  Jag träffade för ett tag sedan ett tyskt par som bott i USA i drygt 20 år, och de har en 20-årig tyskfödd dotter som kom med dem till USA som spädbarn och växte upp här, gick i skola, m m. Hon har nu gift sig med en tysk och flyttat till Tyskland, vilket innebar att hennes gröna kort drogs in. Att hon hade föräldrarna kvar här och en lillasyster född i USA hjälpte inte.

  Men, vad gäller Din fråga om hur länge man ska vistas här för att få behålla korter är väl svaret att Du ska vara här i fem år. Efter det kan ansöka om amerikanskt medborgarskap, och har Du det spelar det ingen roll var Du är bofast.

 32. Kajsa

  Hej,
  Jag har vunnit i greencard-lotteriet och jag undrar om någon vet vad det är för regler som gäller. Det jag främst undrar är när jag senast måste in i landet och hur länge jag måste stanna för att få behålla mitt greencard? Jättetecksam för svar!

 33. Lennart

  Laila:

  Det är tyvärr omöjligt om du inte har ett arbetsvisum, ett s.k. H1B-visum.
  Och det är oerhört svårt att få ett sådant visum idag. Du måste vara högutbildad inom IT eller bioteknologi eller liknande för att ens ha en chans.

  Du kan givetvis komma som utbytesstudent på något eller några år och du kan också jobba som au pair i en amerikansk familj i ett år.

 34. laila

  hej.
  jag vill flytta till LA i USA och bo där. vad gör jag? vem ska jag kontakta vad för tillstånd bör jag ha? och vad behöver jag veta?

 35. Jonte

  Emma: Till Lennarts som alltid goda råd kan tilläggas att Du nog bör tänka Dig för innan Du söker jobb som bartender, eftersom Din enda möjlighet att jobba som sådan med ett turistvisum är att jobba svart. Räder mot arbetsgivare som misstänks för att anställa olagliga invandrare har blivit tätare de senaste åren, och de som fastnar i nätet blir deporterade och får, är jag ganska säker på, nå’n sorts notering i passet som förbjuder dem att komma tillbaka till USA. (Vill minnas att det hände några skandinaviska tjejer som sårade amerikansk tukt och sedlighet genom att gå topplösa i Florida på det glada 80-talet och blev juridiskt straffade för detta.)

  Vet inte vilket stuk “dealer-skolorna” har i sin rekrytering, men det är också möjligt att Du måste ha ett studentvisum för att göra det–om de nu inte har någon specialversion för turister.

 36. Lennart

  Emma: Det där låter litet väl äventyrligt. Du kan komma på ett tre månaders turistvisum som du i princip kan förlänga i ytterligare tre månader om du har familj här.

  Men du kommer inte att kunna sätta din son i en amerikansk skola. Du måste ha arbets- eller studievisum för att kunna göra det.

  Du bör absolut teckna sjukförsäkring men det gör du i Sverige, inte i USA. Teckna en vanlig reseförsäkring så är du garderad.

  Och du kommer tyvärr inte att kunna stanna i USA utöver de tre månaderna eller ändra ditt turistvisum när du väl har anlänt.

  Kolla med amerikanska ambassaden i Stockholm om din son behöver visum.

  Det är jättekul att turista i USA och Las Vegas är en intressant stad. Men man tar utomordentligt allvarligt på visumreglerna här i landet.

  Om du hade 50 miljoner dollar som du var beredd att investera i USA så skulle du komma in i gräddfilen. Tyvärr är 120000 kronor för litet. Kom också ihåg att du måste deklarera hur mycket pengar du för in och ut ur USA.

 37. Emma

  Hej igen. Glömde ställa frågan om sjukförsäkring. Om man har ett godkänt visa och/eller arbetstillstånd; får man då lov att teckna sjukförsäkring för mig och min son? Får man lov att teckna sjukförsäkring, om man “bara” åker på turistvisa?
  Tack igen….//Emma

 38. Emma

  Hej. Tack för en väldigt trevlig och informativ sida. Jag är en pokerspelande mamma, med den speciella förmågan att “prata med hästar”. Har haft eget företag i sverige, där jag höllt clinics i Natural Horsemanship och problemlösning. Jag planerar att ta med mig min 13-årige son till Las Vegas och spela i WPT. Kanske se om jag kan få några “hästkunder” undertiden. Hade också tänkt att gå i “dealer-skola” i LV, och samtidigt jobba som bartender. Vad för slags visa, ska jag söka? (Kan jag komma in på O-1 via tro? (hi,hi…räknas hästviskare och pokerspelare som “aliens of extraordinary talent”….hi,hi…)
  Jag har tittat på lägenheter, som är det billigaste alternativet. Har också kollat in skolor. Behöver min son ha Visa? Har hört att svenskar under 14-år INTE behöver visa för inresa i USA. Undrar också, om skolorna är “allmänna” och om det kostar EXTRA för min son, om han inte är Amerikansk medborgare. Får han överhuvudtaget lov att gå i en amerikansk skola?
  Jag tänker ta med mig ca: 120000sv.kronor plus inköpet i WPT = 10000us dollars. Om man har så mycket pengar med sig, räknas det på något sätt??

  MVH/ Emma

 39. Lennart

  Svensken: Nej det är inte sant. Du har precis samma chanser som en infödd svensk. Det finns f.ö. mängder med invandrade indier i Silicon Valley.

 40. Svensken

  Hej, jag undrar om någon vet om det stämmer att om man är svensk men adopterad från Indien så ligger man risigt till för att få komma in i USA?

 41. cmo

  Hans2,

  Jag antar, rätt eller fel, att Sabah redan beviljats permanent residency (kanske genom familjeanknytning). Man får då först en stämpel i passet. Efter ca 6 månader kommer själva kortet men “kortet” i sig innebär ingen förändring i status.

  Lennart,

  Ja H1B visat är väl liktydigt med (temporärt) arbetstillstånd?

 42. Lennart

  Marcel: För att få jobba i USA måste du ha ett H1B visum. Det kan du endast få om du kan få ett amerikanska företag att ansöka om det åt dig.

  Det är inte alls omöjligt, men det beror givetvis på vilka kunskaper du har. Om du studerar datavetenskap eller bioteknologi på något UC-universitet så bör det gå mycket lätt. Om du studerar engelska eller historia så är det svårare, men inte omöjligt.

  H1B-visumet gäller i sex år och kan förlängas i ett år. Efter det kan du sedan ansöka om ett Green Card som du då vanligtvis får. Det räcker sedan livet ut.

  Men kom ihåg att det kommer att ta tid så det gäller att vara ute i mycket god tid.

 43. Hans2

  Sabah
  Jag är inte säker på att jag fattar vad du menar. Har du sökt om green card och fått ett visum?
  För mig är det två olika saker öven om green card på sätt och vis är ett visum. Green card innebär tillstånd att arbeta för vilket företag du vill och ett uppehållstillstånd. Måste förnyas vart 10 år

  Visum finns av många slag som Lennart beskriver ovan. Det är ett upphålltillstånd, längd varierar, och beroende på sort får du arbeta eller studera osv. Får du arbeta är det kopplat till ett speciellt företag, du kan inte byta utan nytt tillstånd.

  visum är ingen garanti för ett grönt kort. Det är en speciell ansökan som tar olika lång tid beroende på vilken “väg” du söker. I mitt fall sponsrades det av ett företag och tog cirka 2.5 år.

  Detta är åtminstone min uppfattning och baserat på begränsad erfarenhet

 44. cmo

  Sabah,

  Du menar sjäva kortet? Det tar ca 6 månader har jag för mig. Viseringen i passet fyller dock precis samma funktion.

  Marcel,

  Antar att det beror på hur attraktiv din utbildning är och hur attraktiv du är att anställa. Generellt sett är det nog lättare ju högre utbildning du har. Masters är bättre än Bachelor, PhD är bättre än Masters. Har du någon unik erfarenhet eller kunskap (språk t.ex) är nog också bra.

 45. Marcel

  Hej, om man som svensk medborgare studerat i Kalifornien på någon UC-skola till en bachelor’s degree/fil. kand, tror du det är svårt att bli anställd då? Tänker mest på problemet med arbetstillstånd.

  Det finns trots allt en hel del utländska studenter som pluggar till en bachelor’s i CA, så företagen borde vara relativt vana vid att anställa dessa, jag kanske har fel.

  Tacksam för svar

 46. Sabah

  Hej! Vi har ansökt om green card och har fått visum och sen ska man bo ett tag i usa för att få green card jag undrar hur långt tid ska man stanna i usa för att få green card?

 47. Rien

  Nej, alltså jag tror inte Reinfeldt behövde visum alls, samma sak med turister. Man får ju visa waiver för vistelser under tre månader som Schengen-medborgare.

  Jag har själv J-1. Det är enkelt att få som forskare (det svåra är att hitta ett jobb!). Sen får man uppgradera sig till H-1 och till sist green card. Men det där med extraordinary abilities är något överdrivet. Reglerna säger att man ska vara världsledande osv, men i princip är det så att om man bara lyckas få ett jobb så ordnar det sig. Vilket inte betyder att det inte är en gigantisk process att gå igenom.

  Jag känner förresten en som vann ett green card på ett sånt där lotteri, så det är inte helt omöjligt.

 48. Hans2

  Lennart
  Tack för den intressanta informationen, flera nya visumvarianter som jag inte kände till.
  En sak glömde du dock…Det finns ett lotteri som du kan speal på! Ungefär 50 tusen gröna kort delas ut den vägen. En fylleriövning och ett foto är allt som krävs. Tror det är i Oktober varje år som man skickar in sin ansökan att deltaga i lotteriet.
  Linkar finns via ambassadsidorna. Jag och min familj deltog ett år utan att få vinstlott.

Comments are closed.