Politik

Möt det sanna USA i Dollywood, där alla är patriotiska och älskar Gud och USAKlicka på bilden för att komma till Dollywood.

När svenska turister kommer till Kalifornien eller Florida så är en av de första platser man besöker Disnelyand i Anaheim i Kalifornien eller Walt Disney World i Orlando i Florida.

Den guldkantade sockersöta folkparken har blivit en av USA:s stora exportartiklar med filialer i både Europa och Japan. Det idealiserade, obesudlade USA drar miljoner plånboksstinna besökare över hela världen. Fråga en svensk Moderat eller Folkpartist vad USA står för och de får något drömmande i blicken och viskar med tårar i ögonen: “Disneyland”.

Och de har rätt, för Walt Disney byggde Disneyland som en kopia av de perfekta USA som han mindes det från sin barndom i den lilla hålan i Marceline i Missouri för nästan precis 100 år sedan.

Men det finns folkparker och folkparker i USA, och den idag 61:åriga Dolly Partons helamerikanska folkpark Dollywood i Tennessee är av ett helt annat slag och betydligt mer äkta amerikanskt än Disneyland.

Dolly Parton.

Dolly Parton är en beundrandsvärd kvinna. Hon föddes som ett av tio barn i en helt utblottad famlij i sydstaterna och har slagit sig fram till att bli en av USA:s mest välkända, om kanske inte mest sofistikerade, underhållare helt på egen hand.

Som Economist skriver i en superb artikel om Dollywood och de värderingar som finns stämplade på parken och människorna som besöker den så flyger folk från hela världen till Disneyland och Walt Disney World. Men till Dollywood kör man bil. Det finns inga utlänningar i Dollywood, endast gudfruktiga patriotiska helamerikanska sydstatsfamiljer.

Man äter ofantliga mängder med god och inte speciellt näringsrik men i gengäld helamerikansk mat, men visar sin ohöljda patriotism, hyllar USA och Gud och Jesus och visar upp en bild av ett USA där alla litar på presidenten och där världen utanför USA:s gränser ligger långt långt borta.

En rätt charmerande bild av ett samhälle som fortfarande ligger kvar i en snabbt förändrad värld, so frusen i bärnsten.

 


[tags]Sydstaterna, Folkparker i USA, Dollywood, Amerikanska folkparker, Den amerikanska södern, Walt Disneyland, Disneyworld[/tags]

Läs fler inlägg om Sydstaterna

2007-08-30 Grits: USA:s surströmming – inget för finsmakare, i alla fall inte utanför sydstaterna
2007-05-03 Lågprisflyg förändrar USA och världen. Kommer sydstaterna att gå i graven?
2006-02-26 Vad är det för fel med sydstaterna?
2005-02-16 Gud för och emot frihet i sydstaterna
2004-09-05 Alternet om sydstaterna