Politik

Könsneutrala äktenskap inför högsta domstolen i Kalifornien

2004. San Franciscos borgmästare Gavin Newsome med ett par som han själv har vigt i rådhuset.

I februari 2004 kastade San Franciscos borgmästare Gavin Newsom en brandfackla mot den Kristna Högern och det republikanska partiet genom att inte bara tillåta utan också själv utföra könsneutrala vigslar i rådhuset.

Hela USA skakades av de våldsamma reaktionerna från den uppretade Kristna Högern och kaliforniens republikanske guvernör satte snart stopp för Newsoms tilltag.

En ung demokratisk politiker, Barack Obama, blev så förnärmad att han sedan vägrade låta sig fotograferas med Newsom.

Nu kommer kaliforniens högsta domstol att besluta om man får diskriminera mot vuxna människor baserat på bibeln.

Vem vet, om bibeln kommer att gälla som rättesnöre i Kalifornien kanske vi snart också får muslimska sharialagar här. Då kan jag tydligen köpa mig en hel drös med fruar.

 

Läs fler inlägg om Kalifornien

2008-03-02 Kaliforniens vidunderliga stränder: Laguna Beach
2008-02-28 På middag hos Francis Ford Coppola på Cafe Rosso & Bianco på University Avenue i Palo Alto i Kalifornien
2008-02-22 Världens godaste tårta från Extraordinary Desserts i San Diego i Kalifornien
2008-02-20 Terrorattacker i de lugna amerikanska villasamhällena i Kalifornien
2008-02-17 I Ohloneindianernas jaktmarker en söndagseftermiddag i Kalifornien
2008-02-13 Förr eller senare blir det blir vardag även i solen i det fantastiska Kalifornien

[tags] Silicon Valley, Kalifornien, California, San Francisco, Cupertino, Sunnyvale, Palo Alto, Könsneutrala äktenskap i Kalifornien, Könsneutrala äktenskap i Kalifornien[/tags]

3 thoughts on “Könsneutrala äktenskap inför högsta domstolen i Kalifornien

 1. Stefan

  Ja det är väl helt okej. Men, varför insistera på att kalla det “vigsel” om det känns nödvändigt att fria det från kyrkans insyn och ceremoni? Är inte just den termen också kyrklig i grunden? Men visst borde det finnas ett icke-religiöst alternativ till en kyrklig vigsel, som då ger samma rättigheter.

 2. Lennart

  Stefan: OK, tack för kommentaren men vi pratar om två olika saker. Ingen i Kalifornien eller USA har någonsin försökt påtvinga något religiöst samfund tvånget att viga några de inte vill viga. Oberoende av kön.

  Det här handlar inte om kyrklig vigsel, det handlar om borgerlig vigsel. Min fru och jag gifte oss t.ex. borgerligt, liksom många svenskar och amerikaner, vårt äktenskap är inte registrerat i någon kyrkbok men är giltigt över hela världen.

  Vad HD här i Kalifornien nu skall ta ställning till har alltså ingenting med kyrkliga vigslar att göra, enbart med borgerliga vigslar.

  Sedan, partnerskap ger som jag skrev inte samma rättigheter som en borgerlig vigsel eftersom den endast gäller inom delstaten, och inte ens där ger den samma rättigheter och skyldigheter.

  Det här är något som kyrkorna inte har det minsta med att göra. Det är en fråga om borgerlig vigsel.

  Så jag håller med dig. De kristna får fortsätta att viga de som de vill viga men de har ingen rätt att blanda sig i frågan om borgerliga vigslar.

 3. Stefan

  Tycker den här valsen om samkönade äktenskap verkar litet väl överdriven. Inte behöver man väl vara en religiös “fundamentalist” för att tycka att kyrkor faktiskt kan få ha rätt att bestämma vem som ingår i äktenskap – en ceremoni med djup religiös och biblisk förankring – så länge det finns lagliga partnerskap att ingå vilka ger par av samma kön samma politiska, ekonomiska osv rättigheter som andra par.

  Det blir litet väl mycket “håll käft alla ni religiösa människor och kom inte och tro att ni ska få ha några av era traditioner kvar” över det hela…

Comments are closed.