Politik

Obama, McCain, Gud och Rick Waren i Saddleback Church i Kalifornien

Framför Saddleback Church i Lake Forest i Orange County i södra Kalifornien

Rick Warrens evangeliska Saddleback Church i södra Kalifornien är en av USA:s största med över 20 000 kyrkobesökare varje vecka.

Inne i den hangarliknande huvudsalen i Saddleback Church.

I ett tecken på hur tokkristet USA nu har blivit och hur stort inflytande den evangeliska kristna kyrkan spelar så har både Barack Obama och John McCain gått med på att utfrågas av Rick Warren för att avgöra hur kristna och moraliska de verkligen är.

Men Rick Warren som har skrivit bestsellern The Purpose Driven Life är inte riktigt lika extrem som många andra evangeliskt kristna och har tillåtit både Obama och Hillary Clinton att tala i Saddleback Church, något som har gjort Den Kristna Högern bindgalen.

Demokraterna har traditionellt varit skeptiska för att inte säga fientligt inställda till de evangeliskt kristna kyrkorna i USA. Men George Bush och Den Kristna Högern har gjort det omöjligt för ett icke-kristet parti att vinna val i USA och demokraterna gör idag allt de kan för att ställa sig in hos Den Kristna Högern.

 

Mer om USA-valet:

RealClearPolitics Memorandum

Läs fler inlägg om Obama

2008-08-14 USA-valet: Obama på semester, har han redan förlorat presidentvalet?
2008-08-13 USA-valet, högerns anti-Obamabok nummer ett på bestsellerlistan
2008-08-09 USA-valet: Obama slår tillbaks med tuffa valvideon mot McCain
2008-08-02 USA-valet: McCain vinner första set. Kan Obama vinna det andra?
2008-07-31 USA-valet: Kan John McCain slå ut Obama i Augusti före OS i Beijing?
2008-07-31 USA-valet: kan bolånekrisen och USA:s fattiga vinna valet åt Obama?

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama,Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls,Breaking Politics News, Clinton 2008, Hillary Clinton 2008, Independent Voters,John McCain, Obama 2008, Obama Clinton, Obama Clinton 2008, Obama Indiana,Burbank Barack Obama 2008, White House[/tags]”>

0 thoughts on “Obama, McCain, Gud och Rick Waren i Saddleback Church i Kalifornien

 1. Lennart

  Jonte: Bra påpekat och jag försökte, även om jag kanske inte lyckades helt, att framföra att Warren inte är lika extrem som det gamla gardet inom Den kristna Högern.

  Jag skrev också att den Kristna Högern just nu genomgår ett generationsskifte och Warren befinner sig definitivt i den nya generationen.

  Däremot sticker jag inte under stol med att jag helt delar Richard Dawkins uppfattning i The God Delusion om all övernaturlig tro, hur “mild” den än är.

  Men det här är ett intressant ämne och du har just gett mig uppslaget till ett nytt inlägg.

 2. Jonte

  Warren må vara ledare för en megakyrka, men det är lite lättvindigt att avfärda honom som en del av något slags tokkristen riktning. Hans bok har haft ett enormt genomslag i USA, inte bara bland de “evangeliska” utan också i mera traditionella samfund som t ex lutheranerna, och ska man sätta sig in i den amerikanska mentaliteten måste man definitivt ta itu med den stora roll som religionen spelar i folks liv–även om den rollen är närmast obegriplig för de flesta svenskar.

  Warren är också–som Du antyder–inte av samma snitt som t ex Pat Robertson; han har öppet reflekterat över vad det innebär att vara evangeliskt troende och om det inte bär med sig ett ansvar att bry sig om fattiga och nödställda och att värna om miljön i minst lika hög grad som att motätta sig abort och samkönade äktenskap. Bara det att han bjudit in både Obama och Hillary är ju dessutom tecken på att han inte riktigt är med på den kristna högerns grundtes att kristendom och det republikanska partiet är en och samma sak.