Politik

Konkurs? Kaliforniens förödande ekonomisk katastrof

[print_link]

Den som tror att de katastrofala ekonomiska problem som USA har att brottas med just nu är är på väg att lösas i Washington har fel.

Kalifornien, med en befolkning på 37 miljoner, är USA:s folkrikaste och på många sätt viktigaste delstat. Men just nu genomgår Kalifornien en ekonomisk kris som om något är värre än den i Washington. Krisen har fått en rent förödande effekt på allt från delstatens infrastruktur till dess redan helt undermåliga skolsystem och ingen kan idag säga hur många år det kommer att ta innan Kalifornien kan komma igen.

Precis som i Washington så kan republikaner och demokrater inte komma överns och Kaliforniens kreditvärdighet är redan så låg att man inte längre har tillgång till kreditmarknaden och delstaten står nu på gränsen till en regelrätt konkurs.

Krisen kommer att slå oerhört hårt mot delstatens skolbarn, mot det berömda University of California och mot städer som San Francisco och Los Angeles för att inte tala om Silicon Valley.

Jennifer Steinhauer skriver i New York Times: California, Nearly Broke, Edges Nearer Brink :

 

[tags]Kalifornien, Sacramento, Arnold Schwarzenegger, Silicon Valley, San Francisco, Los Angeles, California, California financial crisis[/tags]