Politik

Sjukt av Timbro om det misslyckade amerikanska sjukförsäkringssystemet

[print_link]

Jag måste erkänna att jag har undrat hur de svenska tankesmedjan Timbro som under åtta år har slagit på trumman för George Bush skulle reagera på Barack Obama och hans försök att lappa ihop några av de värsta hålen i den amerikanska socialpolitiken.

Att USA med sina 300 miljoner innevånare har nära 50 miljoner människor som helt saknar sjukförsäkring, därav många barn, och ovanpå det ytterligare omkring 50 miljoner med den mest luggslitna sjukförsäkring man kan tänka sig är en skandal utan like.

Inte bara det, barn under 18 har inte heller som i Sverige garanterad tandvård vilket betyder att miljoner fattiga barn får gå utan tandvård.

 

[tags]Timbro, Amerikansk Sjukvård, Sjukförsäkring i USA, USA-högern[/tags]

13 thoughts on “Sjukt av Timbro om det misslyckade amerikanska sjukförsäkringssystemet

 1. Peter A

  Ser nu att “CMO” kommenterat min kommentar här på bloggen. Kort bara: Studien som jag hänvisade till publicerades 2002 av ION, så den är ju lätt att kolla upp för den som är hågad. Det finns dessutom mer aktuell forskning, bl a… Research released this week in the American Journal of Public Health estimates that 45,000 deaths per year in the United States are associated with the lack of health insurance. If a person is uninsured, “it means you’re at mortal risk,” said one of the authors, Dr. David Himmelstein, an associate professor of medicine at Harvard Medical School. (CNN i dag, fredag).
  Naturligtvis finns det en massa vinklingar och intressanta företeelser inom de flesta vårdstrukturer. T ex att det i Sverige dör omkring 1 500 personer som en följd av vårdskador (ref studie av Socialstyrelsen). Men det förtar inte det faktum att ett samhälle utan en generell vårdförsäkring och med ett stort antal oförsäkrade medborgare leder till ett antal dödsfall per år – direkt eller indirekt.

  Trevlig helg!

 2. A-K Roth

  Här i Indiana verkar Medicaid fungera, åtminstone från vårt perspektiv. Mina barnbarn – dottern är ensamstående, lågavlönad, utan något monetärt stöd från pappan alls – har denna delstatliga försäkring. De har aldrig stått utan vård. Får komma in samma dag om det behövs. Glasögon och tandvård (utom tandreglering) ingår, men inte alla tandkliniker accepterar Medicaid och dottern får ta reda på vilka som gör det. Men det är inte alltid säkerhetsnäten fungerar och det varierar nog från stat till stat. Klart att delstaterna ska fixa vård till alla barn. Det som hände den här pojken i länken ska inte behöva hända. Många faktorer spelade nog in för att få denna katastrofala följd.

  Även i Sverige är ens hälsovård beroende på var man bor. Chansen att få vård i tid för prostatacancer lär bero på vilket postnummer man har. Att få en remiss i tid för somliga symptomer har då och då varit hart när omöjligt. Det finns skräckscenarior i Sverige som på andra ställen. Var man då inte savvy nog att bara ta ambulans till sjukhuset kunde det bli ett tragiskt förlopp.

 3. Lennart

  CMO: Om människor som inte har tillgång till sjukvård skulle leva lika långa liv som dom som har full tillgång till sjukvård så undrar man onekligen varför vi överhuvudtaget har sjukhus och läkare.

 4. cmo

  Peter, oavsett vad man har för åsikt brukar det gå att hitta en eller flera studier som stöder den. Att 18000 dödsfall “kan härledas” till x är ju inte precis samma sak som att de direkt orsakats av x. Det ger ganska mycket tolkningsutrymme. Efter som du inte länkar kan man ju inte veta hur studien är gjord. Sen kan man fråga sig hur många som dör i länder med nationell sjukvårdsförsäkring pga att de får vänta i vårdköer (som Sverige och Kanada t.ex.). En något relaterad fråga är ju också hur många liv som räddas runt om i världen pga metoder som utvecklats i USA delvis som en följd av hur systemet ser ut. Det sagt så är jag inte motståndare till sjukvårdsreform eller ens till”the public option”.

  Att folk dör av brist på sjukvård i USA håller jag dock fortfarande som ett tveksamt och obevisat påstående.

 5. gefhjon

  Tja Vad Timbro tycker är ointressant. Bara ca 10 % av Sveriges befolkning stöder deras ideer. Det Svenska Folkhemmet har stöd hos samtliga partier, inklusive SD 🙂
  Man är överens om grundtanken. Det är i de praktiska detaljerna de skiljers sig åt. Alliansen har faktiskt skött sig bra med tanke på hur läget ser ut nu.

  Problemet Sverige har är däremot de svenska arbetsgivarna som till 80-90 % stöder Timbros ideologi. Det är därför det ser ut som det gör på den svenska arbetsmarknaden

 6. Bossebus

  Det härjas friskt i högerkretsar numera.

  Så här kan det låta:

  “Timbro lanserade idag 7/9 tanken på hälsokonton eller vårdsparkonton. Förebilden är en amerikansk innovation från 1996 och kallas Health Savings Accounts (HSAs).”

  Vad det innebär kan den intresserade själv leta reda på..

 7. Lennart

  Peter: Tack, mycket intressanta siffror! Med nära 50 miljoner oförsäkrade så låter det helt rimligt. Det här är en oerhörd tragedi just för att det drabbar de allra svagaste i samhället.

 8. Peter Andreasson

  Det finns studier (IOM, Institute of Medicin 2002) som pekar på att omkring 18 000 dödsfall per år kan härledas till att amerikaner är oförsäkrade eller “underförsäkrade”. Det handlar då främst om brist på prevention och utebliven behandling av icke akuta symptom, som sedan kan utvecklas till livshotande tillstånd. Sannolikt är dödsfallen relaterade till bristande försäkring snarare högre nu, eftersom antalet oförsäkrade stigit med omkring 15 procent sedan studien gjordes.

 9. cmo

  “Alyce Driver did not know Deamonte had an abscessed tooth when she took him to the hospital for a headache in January. The infection from the tooth spread to his brain, requiring two operations at Children’s Hospital and weeks of rehabilitation in another hospital. ”

  Tycker det verkar som att han fick tillgång till väldigt mycket sjukvård.

  Snarare dog han pga en kombination av vanvård och otur.

  Tyvärr kan det ju gå illa med infektioner även om man får vård. Det höll på att gå illa för min egen son häromåret när han fick en svår infektion.

  Historien verkar väl mera vara ett tecken på att statlig sjukförsäkring (Medicaid) som familjen tydligen hade rätt till fungerar dåligt.

 10. cmo

  “Människor, inklusive barn, dör av brist på sjukvård här i USA.”

  Vad stöder du det påståendet på?

Comments are closed.