Politik

Så bloggar du bilder och videon. Allt om kameror, bildhantering och webbhotell

Memorial Park i Cupertino. Foto Det Progressiva USA. Tryck på bilden för att se en större version.

[print_link]

För at göra en parafras på Alice i Underlandet, vad är det för mening med en blogg utan bilder eller som Lewis Carroll skrev …. Once or twice she had peeped into the book her sister was reading, but it had no pictures or conversations in it, “and what is the use of a book,” thought Alice, “without pictures or conversations?’

Canon Powershot SD 750

Bildbloggningen har genomgått helt ofattbara förändringar bara sedan jag började blogga år 2004.

Kameror först. Min lilla Canon Powershot tar både stillbilder och video och är så liten att jag lätt kan ha den i fickan. Till den kommer min Google Nexus One smartphone även den med en stillbilds och videokamera.Klicka på bilden.

Sen har jag också en idag rätt gammal Canon EOS XT digital SLR kamera. Så jag kan ta hur många bilder som helst.

Sen bildhanteringen. Det öppna kodverktyget GIMP klarar det allra mesta av vad Photoshop klarar. Jag tror f.ö. ännu inte att jag har träffat någon som har Photoshop som har betalar för den. Jag har för länge sen bestämt för att endast använda öppen kodverktyg och inte använda kontraband.

Steg för steg så kommer datormolnen att börja ta över och idag använder jag mer och mer Picnik, nu köpt av Google, som ännu kanske litet primitivt, men som ändå räcker väl för mina behov.

 

[tags]Bloggar och bilder, Bildhantering på bloggar, Blogs cameras and pictures, att blogga bilder, bilder och bloggar, videoblogga[/tags]

2 thoughts on “Så bloggar du bilder och videon. Allt om kameror, bildhantering och webbhotell

  1. Barbro

    Kul, Lennart,att du tipsar om en massa bra program som man har mycket nytta av och dessutom utan att lägga en massa pengar på dem.
    Posterous är ett av dem som jag har riktigt kul med. Jag har massor av läsare och tittare, men inte många som kommenterar. Det är kul ändå att hundratals människor ser mina bilder och även det lilla jag skriver. Gimp har du också tipsat om och det använder jag gärna och sen panoramaprogrammet förstås.
    Nu kanske jag kan tipsa dig om vad du kan redigera dina små videoklipp med. I ditt operativsystem, Windows 7, har du ett skapligt redigeringsprogram som är lätt att använda, nämligen Windows Live Movie Maker. Prova det, du kan göra en hel del. Importera din videofilm och ta bort små snuttar som exempelvis inte blev bra, kasta om ordningen och sätt till musik och bilder eller vad du vill. Texter kan man förstås också lägga in. Det är riktigt bra faktiskt.

Comments are closed.