Politik

Bärplockare och rasister, bilden av Sverige förändras i USA

[print_link]

Det svenska valet är knappast något som speciellt många amerikaner bryr sig om. Men New York Times, som är USA:s enda kvalitetstidning, har ändå uppmärksammat Fredrik Reinfeldts Sverige.

Och jag tror faktiskt att utlandspressen kan lära oss en hel del om oss själva. Saker som vi helst vill sopa under mattan.

John Tagliabue i New York Times skriver om skandalerna kring bärplockarna i Sverige: Migrants’ Plight Touches a Point of Swedish Pride :

To skirt the law, however, the fruit companies in Sweden hired Asian pickers through recruiting companies in their home countries. Since these companies were not Swedish, they were not bound by Swedish law, and they refused to pay their workers the minimum after the crop failed.

For Sweden, which prides itself on worker-friendly labor legislation — and which sent 20 members of a far-right, anti-immigrant party to Parliament in elections last weekend — the berry pickers quickly became the source of acute national embarrassment, with attention focused particularly on 190 Bangladeshi pickers who arrived in this modest town of pastel wooden homes earlier this year.

 

[tags]Sverigedemokraterna, Rasism i Sverige, Arbetskraftsinvandring, Invandrare i Sverige, Swedish election[/tags]

30 thoughts on “Bärplockare och rasister, bilden av Sverige förändras i USA

 1. Johnny

  Lennart: Jo, jag vet att många inom brunvänstern vill ta till stalinistiska våldsmetoder för att eliminera Sverigedemokraterna.

  Själv är jag ju demokrat och accepterar att andra människor har olika åsikter och rätt att framföra dem, även om jag inte delar alla. Föredrar fakta, argument och debatt under civiliserade samtalsformer i god demokratisk ordning.

  Hetsen och hatet mot Sverigedemokraterna har nått intensiva nivåer och orsakat flera incidenter av politiskt våld i Sverige. Bara senast i veckan var det en man från SD som blev misshandlad och knivskuren, innan dess var det två flygbladsutdelare som blev misshandlade och knivskurna allvarligt i Hallstahammar(?). För att inte tala om otaliga politiska möten som störts av brunvänstern med oljud, sten-, flask-, ägg-, tomatkastning, hot, trakasserier och våld.

  Etablerade politiker är tysta eller visar förståelse (Reinfeldt), bara Lars Ohly tog avstånd från det politiska våldet under valrörelsen. Media hetsar mot SD och stämplar dem som rasister, fascister, nazister, men diskuterar aldrig några argument. Det råder en slags masshysteri eller masspsykos som vi inte har sett sedan Hitlers dagar mig veterligen.

  Jag tror det har med såren från nazismen att göra på något sätt. Det har slagit över, folk tror sig bekämpa nazism och tar till nazistiska metoder för att göra det. Folk klarar inte av tänka klart längre och ännu mindre argumentera och diskutera i civiliserad ton.

  Winston Churchills uttalande att framtidens fascism kommer att bli antifascismen är exakt vad som sker nu. Antirasismen är vår tids Stalinism, i dess namn hycklar och ljuger politiker, journalister bedriver propaganda och pöbeln tar till hot, trakasserier och våld mot demokratiska partier.

 2. Johnny

  H2: Som jag förstår saken vill SD minska flykting invandringen med 90%, från 100.000 till 10.000 till Sverige, samt upprätta flyktingläger i konflikternas närområden. Arbetskraftsinvandring vill man fortsätta med. Har inte läst någonstans att de vill till gripa tvångsförflyttning tillbaka till hemländerna, inte ens National Demokraterna vill detta i dagsläget, utan det handlar om att stimulera frivillig återflyttning. Migrationsverket har redan ett program för frivillig återflyttning så det är inte speciellt kontroversiellt vad jag kan förstå.

  “Det finns inte ett enda förslag på hur man skall förbättra relationerna mellan de personer av olika härkomst som lever i Sverige.”

  Har inte sett något sådant heller. Men tanken är god. Här har resonemanget mest rört sig om svensk språk och kultur utbildning, stimulera anställningar med lönesubventioner, etc.

  SD’s förslag har säkerligen sina för och nackdelar, men dåliga förslag är bättre än att förneka och tiga om eller försköna problemen. SD’s stora förtjänst är att de tagit frågan till riksdagen där den måste diskuteras, enligt mig. Förhoppningsvis leder det till lösningar som åtgärdar problemen med arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, bostadsbrist, konflikter, etc.

  1. Lennart

   Johnny: Det här tycker jag låter spännande. Men istället för att begränsa antalet invandrare så är det väl bättre att begränsa antalet Sverigedemokrater? Det finns många enkla sätt:

   1) Lobotomi. Eftersom SD-medlemmarna säkert har mycket små hjärnor så skulle vem som helst, t.o.m. barn, kunna lobotomisera dussintals SD-medlemmar på några minuter.
   2) Utvisning till t.ex. Afghanistan. Sverige behöver ju fler trupper där och SD-anhängarna är ju rätt bråkiga av sig. Så det skulle passa perfekt.
   3)Kastrering, stympning av könsorgan och allmän sterilisering.
   4)Stening.
   5)Tvångskonvertering till Islam.

   Det här bara några av de många spännande möjligheterna. Tack för tipset Johnny!

 3. Johnny

  Bossebuss: Gillar formuleringen om den slutgiltiga lösningen, 🙂 Nu är ju uttrycket avgrund främst reserverat för vänstern eftersom socialister som Mao, Stalin, och Hitler är mänsklighetens framgångsrikaste massmördare.

  Mitt förslag på lösning är att först ta en Time Out, ett stopp för all bidragssubventionerad flykting invandring helt enkelt, för att göra en utvärdering av situationen där alla fakta tas fram och blir offentliga, vad som fungerar och inte fungerar. Arbetslöshet, bidrag, kriminalitet, etc upp och ner, fram och tillbaka. Så att alla vet hur situationen ser ut, så man inte behöver diskutera fakta, utan bara slutsatser och bedömningar.

  Frågan är tycker jag om Sverige skall fortsätta med det mångkulturella projektet eller välja den japanska vägen och då skulle man vilja se några seriösa genomgångar av för och nackdelar med de båda alternativen, sedan ha en folkomröstning om saken så att alla är med och tar ställning. Nuvarande politik är totalt oförankrad hos svenska folket, vi har aldrig fått rösta om saken och många undrar vad f-n som händer och sker.

  Oavsett alternativ, så tycker jag att Sverige enbart skall ägna sig åt seriös arbetskraftsinvandring och upprätta flyktingläger i konfliktens närområde dit alla flyktingar anvisas. Då slipper vi alla problem med att integrera flyktingar till livslång arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, bostadsbrist, rasism, konflikter och kan hjälpa fler människor för pengarna. Vi har helt enkelt inte råd med bidragssubventionerad flyktinginvandring i längden. Det är bara att titta på Södertälje.

  Det är väl i stora drag mina funderingar om saken.

  1. Bossebus

   @johnny:

   En får tacka för svaret!

   Jag är inte beredd att kommentera (just nu) men det stärker min syn att släppa fram SD i offentligheten!

 4. Johnny

  Lennart: Well, nu finns det många som anklagar SD för att vara rasister-fascister-nazister, speciellt våldsverkarna inom avgrundsvänstern.

  Att anklaga ett parti som arbetat i 20 år för sina frågor för oseriöst, är oseriöst. Många partier riktar sig mot förhållande som de är missnöjda med. Socialdemokraterna är ett enda stort missnöjesparti som hetsat mot rika och framgångsrika människor under hela sin existens. SD för fram flera tänkvärda åsikter om nordiska folkgrupper. Hur påverkas dess samhällen av minskade födelsetal och stor invandring, dess kultur och tradition samt värderingar? Bara de frågorna är värt ett helt universitet för att undersöka.

  Sedan framför du flera andra ogrundade påståenden, som att inte Sverige klarar sig utan invandringen (Japan och Syd Korea klarar sig), att invandringen inte medför problem (Anders Lago är av totalt motsatt uppfattning). Viss är det helt naturligt att människor flyttar runt i världen, men det är totalt onaturligt med bidragssubventionerad massinvandring av människor med stora kulturella, religösa och värdemässiga skillnader.

  “Det är just genom kulturella smältdeglar som ny kultur och ny teknologi skapas.”

  Både rätt och fel. Japan har fantastisk kultur och teknologi. Sedan är det en fråga om det blir en bättre kultur, en vackrare kultur, en blomstrande kultur. Den svenska och franska invandrarkulturen har producerat en stenkastar och bilbrandskultur som är sämre än den kultur som invandrare och svenskar hade innan. En global kultur med enbart McDonalds och Star Bucks restauranger, IKEA möbler och H&M kläder, Global-TV, etc leder till en enhetlig, likriktad, utarmad, själlös kultur och konsumism som är betydligt sämre än den europeiska högkulturen.

  En seriös debatt om detta mycket komplexa område förhindras av dumskalle-vänsterns hysteriska rasist-fascist-nazist stämplingar av de som kritiserar olika aspekter av det mycket politiskt korrekta mångkulturella samhällesideologin. Det leder bara till att problemen sopas under mattan och inte undersöks samt diskuteras, därmed går inga lösningar att finna.

  Här är en länk till Christopher Caldwell, author of “Reflections on the Revolution in Europe.” som från ett amerikanskt perspektiv levererar flera mycket intressanta insikter på hur olika amerikaner och européer ser på invandringen, väl värt att reflektera över och ett bra försök att lyfta debatten över hysterisk pöbel nivå:

  http://www.youtube.com/watch?v=v1sBXX6WhH8

  1. Bossebus

   Johnnyboy:

   Så vad är den slutgiltiga lösningen då,enligt dig?

   Kunde vara kul att höra “avgrundshögerns” (din terminilogi) patentlösningar.

  2. H2

   Johnny, läs igenom SDs program, även det finstilta så komer du bli förvånad.
   Det handlar detaljerat om att stänga gränserna och skicka tillbaka folk till deras hemländer. INGA andra lösningar.

   Det finns inte ett enda förslag på hur man skall förbättra relationerna mellan de personer av olika härkomst som lever i Sverige.
   Om de har jobbat i 20 år med dessa hjärtefrågor och inte kommit till några åtgärder har dom gjort ett urdåligt jobb.

   Deras program handlar om etnisk rensning, det är något att fundera över

 5. Lennart

  Oraklet: Jag tänkte först gå på din linje men insåg snart att det faktiskt inte är sant.

  1) Det är ett faktum som man snart inser när man tar sig runt här i Silicon Valley att invandrarna här till stor del faktiskt är mycket lika dom som kommer till Sverige, dvs att de SAKNAR högre utbildning. Det handlar inte enbart om Latinamerikanerna utan även av hundratusentals vietnameser, kineser, koreaner osv.
  M.a.o. vid sidan av arbetskraftsinvandringen av högutbildade finns också en ständig flod av lågutbildade.

  Sen har många invandrare till Sverige faktiskt utbildning som de av olika skäl inte kan tillämpa i Sverige. Så bilden är inte så homogen i vare sig Sverige eller Silicon Valley som man kanske kunde tro.

 6. Johnny

  SaN: Du kritiserar mig för att skriva meningslösa inlägg, Danmark för diskriminerande lagstiftning och Jimmie Åkesson för att vara en mycket obehaglig man. Men du själv presterar inga lösningar på hur Danmark eller Sverige skall lösa sina allvarliga problem som invandringspolitiken orsakat, du bara anklagar andra för en massa saker och det är verkligen meningslöst. Vad vill du göra åt saken?

  Anders Lago (S) som är kummunfullmäktiges ordförande i Södertälje, säger själv att Södertälje inte kan ta emot fler invandrare, det finns inga bostäder, det finns inga jobb, skolorna är överfulla och segregerade, kriminella gäng härjar i stan. Är Anders Lago också rasist-fascist-nazist när han påtalat hur verkligheten ser ut i Södertälje? När Jimmie Åkesson och SD säger samma sak anklagas de för just det. Hyckleriet och hystering är sanslös i dagens Sverige, medans lösningarna på problemen lyser med sin frånvaro.

  1. Lennart

   Johhny: San har helt rätt att det är sanslöst att försöka blanda in Hitler i diskussionen om SD. Hotet från SD är ett helt annat.

   Åkesson och SD är inte seriösa, de är en samling missnöjespolitiker som hyser en helt irrationell agg mot allt vad icke-nordiska invandrare heter.

   Det svenska samhället kan inte klara sig utan invandrare, invandring är inget “problem”, det har det aldrig varit. Det är så världen fungerar. Avstånden blir mindre, det är helt naturligt för människor att flytta runt, det går inte att förhindra.

   Det är just genom kulturella smältdeglar som nu kultur och nu teknologi skapas. Stäng dig inne och du dör.

 7. Lennart

  San: SD och Åkesson är precis som du säger mycket otrevliga. Själv tror jag inte att varken Åkesson eller SD kommer att få något egentligt inflytande och jag grundar den åsikten på diskussioner och överhörda kommentarer från min Sverigevistelse.

  Många pratade om valet och var alla till en man emot SD. Det förvånade mig kanske en smula för jag kan lätt tänka mig att de skulle kunna ha fallit för SD:s linje. Men det gjorde de alltså inte. Precis som nazismen aldrig fick någon grogrund i Sverige tror jag heller inte att ST kommer att få det.

  Silicon Valley är ett perfekt exempel på hur viktiga multikulturella samhällen är för framtiden. SD har fått svenska folket att vakna och dom kommer knappast att överleva nästa riksdagsval.

  1. Oraklet

   Lite naivt att jämföra Silicon valley med sveriges invandring de senaste 30 åren…

   Till Silicon valley kommer det toppstudenter och toppingenjörer från Indien o Kina, till Sverige kommer det analfabeter från Somalia och mellanöstern, hade de försökt ta sig in till USA så hade de aldrig blivit insläppta- möjligen som arbetskraft inom jordbruket. Det finns också en anledning till att Sveriges invandrare söker sig just hit och inte till USA är såklart att de erbjuder väldigt låga bidrag, utifall de ens är berättigade till det.

   Det finns en ganska enkel formula till hur du lyckas med ett multikulturellt samhälle, du ställer krav på vilka som får komma in. Det är därför USA, Kanada och Schweiz är så lyckade, särskilt Schweiz o Kanada. Samma regler som för en populär nattklubb, det finns en anledning till att Studio 54 var så ofattbart populärt, och att Leffes sylta i Knäckebröhult inte är det.

   Sen ska man inte överskatta det multikulturella för ett lands framgång, Japan är ett av världens mest homogena länder, och är fortfarande, trots 20 års nedgång, ett av världens rikaste länder. 1989 var man historiens mest framgångsrika nation, Tokyobörsen stod för 44 % av världens samlade börsvärde- detta på en befolkning som motsvarar 2 % av jordens. En kvadratmeter kontor på bästa läge kunde kosta 7 miljoner kr per kvadratmeter.

   Ett annat homogent etniskt framgångsrikt land är Syd-Korea.

  2. Omar Henriksson

   >Precis som nazismen aldrig fick någon grogrund i Sverige…<

   Olof Thörnell var sveriges ÖB 1939-1944. Hans största farhåga, enligt hans memoarer, var att svenska armén inte skulle bjuda något som helst motstånd vid en eventuell tysk invasion, eftersom officerskåren till 90% hade nazistiska sympatier.

   1. Lennart

    Omar: Officerskåren hade säkert tyska – till skillnad från nazistiska – sympatier, men riskerna för en nazistisk kupp i Sverige var obefintliga. Inte ens om tyskarna hade invaderat Sverige skulle man ha kunnat utnyttja någon svensk femte kolonn.

    Däremot var sympatin för Tyskland och allt tyskt då lika stort och okritiskt då som vurmen för USA och allt amerikanskt är idag.

 8. Johnny

  De som tror att Åkesson är Sveriges nye Hitler och kommer att gasa ihjäl alla muslimer och invandrare, samt avliva alla oliktänkande, kommer förhoppningsvis att bli besvikna.

  Skulle han lyckas få i genom sin politik helt så kommer Sveriges invandring att minska från ca 100.000 till 10.000 (lika mycket som David Cameron i UK sägs vilja göra), skärpta straff för våldsbrott och bättre käk till våra gamla.

  Själv har jag svårt att dela den tonårs hysteri som brutit ut i Sverige. Det handlar väl mest om hur regeringen skall lyckas ta sig ur sitt svartmålade hörn och få ett eventuellt SD stöd att framstå som att regeringen tar ett stort ansvar för nationen och att Fredrik Reinfeldt kan visa sig som en riktig stor statsman, så att TV och tidningar kan tala om för oss att vi bor i världens bästa och mest demokratiska land, Gud vad lyckliga vi kommer att känna oss, åtminstone till nästa lågkonjunktur.

  1. San

   Fullkomligt meningslöst inlägg eftersom ingen hävdat att Jimmie är en ny Hitler, man oroar sig med rätta för den lagstiftade diskriminering som nu existerar i Danmark (giftermål med utlänningar) och när en gräns är bruten så är det enkelt att bryta fler. Man oroar sig också med rätta att för retoriken som DF fört in i Danmark.

   Jimmie Åkesson är en ytterst obehaglig människa och har naturligtvis all rätt att vara så, men tyvärr för Jimmie så är det även en del av yttrandefriheten att vi andra kan kalla honom för vad han är.

 9. Magnus

  Sossarnas långvariga maktinnehav i Sverige verkar för utlänningar så speciellt att de genast drar slutsatsen att den svenska borgerligheten, eller svenmska folket, måste ha varit idrekt förslavade; det passar naturligtvis bra ihop både med SD:arnas bild av hur det liggr till och med texasdyrkande svenska högerliberalers idéer, där det som hänt de sneate fem-tio åren “bara är en normalisring” av soffloccke-Sverige. I synnerhet för amerikaner som hör om läget i Sverige men som inte själva haft nån beröring medlandet, och inte heller bott i Europa nmågon löängre tid, är det nog svårt att inse att (s) på senare år drev en ganska borgerlig poiitik, och att Mona Sahlin och Thomas Östros sannerligen inte är några .marxistiska folktribuner. Bilden av ett urstarkt socialistiskt parti flyter oemotståndligt samman med typ Sovjet, eller med de mest långtgående deklarationer som någon kunnat citera av Palme. Jag noterade inför valet 2006 att även BBC beskrev det som om välfärdssamhället stod kvar intakt och inbäddade alla. Det gör det så klart inte.

  Och att förklara att socialdemokraterna och saltsjöbadsavtalet i själva verket gav stabila villkor och ett aktivt stöd åt storföretagen är nog nästan omöjligt i samtal med en amerikansk republikan som är van vid att hata “big government” och har som sin naturliga hållning att avsky ovärdiga fat cats, vare sig dessa är företagsledare (dåliga sådana), fackbossar eller ministrar – men som inte heller vill se staten som ett verktyg för att hejda dessa fat cats eller kontrollera deras excesser. Det handlar om helt olika sätt att se på politik och på vad man ska ha staten till.

  Reaktionen inför SD kommer på en del håll både i utlandet och i Sverige – att präglas av ett cyniskt ryck på axlarna. Äntligen ser ni verkligheten, det är det här politiken bör handla om, var inte så PK att ni inte förstår hur sverigedemokretrna resonerar – det kommer vi att få höra många många gång från krönikörer och andra som aldrig själva skulle rösta på SD men som ändå halvt kommer att ta stöd i deras närvaro på scenen.

 10. Oraklet

  S-regeringar har tagit stöd av VPK i evigheter, om ni tror att de inte fått kohandla med dem för att få det stödet så är ni allt bra naiva.

  1. Christer W

   Oraklet, du har fel. S har aldrig behövt ta stöd av vpk. Vpk har aldrig vågat fälla en s-regering. Det var s byggde sin makt på.

   1. Magnus

    Christer W: Läs Kjell-Olof Feldts “Alla dessa dagar”. Redan ett par månader efter (s) återkomnst till makten 1982 utsatte vpk rgeringen för ett chicken-race i en fråga om momsen på mat och lyckades visa att de mycket väl kunde förena sig med oppositionen och driva regeringen framför sig för egna syften. Ur Palmes och Feldts synpunkt handlade det om regeringens prestige och självständighet, precis lika tydligt som det verkar ha gjort det för Reinfeldt och Olofsson i FRA-omröstningen 2008.

    Det är nog också troligt att tv-monpolet hade brutits tidigare om inte (s) hade varit tvungna att luta sig mot vpk och en vänsterflygel i det egna partiet som stod nära vpk i mediafrågor.

    1. Christer W

     Har VPK någonsin fält en s-regering. Har du varit med i VPK och sett och hört?
     Du får nog ta Feldts ord med en nypa salt.Det är nog snarare så att Feldt mötte internt vänstermotstånd som var honom överlägset, men det kan han ju inte skriva.

 11. San

  Det får en annan tyngd när Luuk lägger armen om Åkesson och frågar var brudarna är, nu sitter han där i Agenda, i Aktuellt och ska behandlas som en riksdagsledamot. Ledaren för ett gammalt nazistparti (vi kallar V för kommunister). Svenska riksdagar har dock under 50 års tid kunnat frysa ut VPK så nu är det upp till bevis om Mp är ett ansvarstagande parti eller ej, jag gav Mp min röst, men det blir för sista gången om de inte gör upp med Alliansen. C och Fp har gjort det med S förr för att hålla VPK ute.

  1. Bossebus

   San:

   Hotar du eller bara lovar du? 😉

   Märklig pedagogik att man skall utesluta/frysa ut och peka finger….

   Man kanske skulle utesluta (M) och (C) för dom var ganska nazziga en gång i tiden,kanske speciellt (M) somi princip var emot ALLT som ändå kännetecknar dagens Sverige.

   SD kommer att självdö.

   1. San

    Det är en väsentlig skillnad när Jimmie Åkesson gick med i SD när det fortfarande var nazistiskt, det kan man knappast säga om Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt. Jag fortsår inte problemet med att frysa ut, Vänsterpartietfryses fortafarande ut från utrikespolitik och försvarsfrågor.

 12. roger

  Det konstiga är att alla låtsas helt förtvivlade och chockade över att SD kom in, något som opinionsmätningar trots allt visat i över ett års tid.

 13. Sanjay

  Lennart: Den europeiska (och även den svenska) är i allra högsta grad främst anti-muslimsk. Jag tror det var alldeles för länge sedan du bodde i Europa.

 14. Bossebus

  Nej,det är inte så konstigt att SD kom in.

  Konstigare är kanske det faktum att (S) och dom andra inte pangade på med hela det tillgängliga artilleriet.
  Blev ju bara en ynka fjuttesalva som lätt parerades av regeringen.

  Man får väl hoppas på nyval.. 😉

  På tal om bärplockare så kanske alla inte vet:

  Det finns ingen lag om minimilön i Sverige.
  Det som finns är överenskommelser mellan fack och arbetsgivare.

  Därför är det helt lagligt att köra rovdrift med bärplockarna som naturligtvis inte är fackligt anslutna.

Comments are closed.