Politik

Sverige och USA, sammanfattning efter tre fantastiska veckor

[print_link]

Rasister i riksdagen, papperslösa, växande sociala skillnader, ett mångkulturellt samhälle, på mitt årliga besök möter jag ett Sverige som definitivt är en del av den moderna världen.

Och på tal om modern, jag möter vad som definitivt är ett av världens mest moderna samhällen med en avancerad SMS-teknologi som jag aldrig har sett här i USA, med bussar som vet när de kommer till nästa hållplats, och hållplatser som vet när nästa buss kommer.

På inrikesflyget i Sverige checkar jag in med mitt fingeravtryck och på tåget viftar jag med handen för att öppna glasdörren.

På Chicagoflygplatsen är stolarna spruckna, golven smutsiga och nötta och toaletterna ska vi inte tala om. Det är som att komma till tredje världen från den toppmoderna utlandsterminalen på Arlanda som mest ser ut som ett enda stort köpcentrum.

I Chicago står en minimiavlönad afroamerikan på en fuktig plattform och ropar ut när nästa tåg mellan terminalerna ska anlända, “three minutes” ropar han med uttråkad röst. Billigare än att bygga ett system som det i Malmö antar man.

 

[tags]Sverige, Svenska valet, Sverige och USA, Arlanda och Chicago[/tags]

5 thoughts on “Sverige och USA, sammanfattning efter tre fantastiska veckor

  1. Johnny

    Väldigt vacker bild.

    Trevligt hus med välskött trädgård, som åtminstone jag förknippar med typiskt svenskt, med sin gula och vita färg, med rosenbuske, solsken och trädgrönska. Om man nu får lov framföra en sådan åsikt utan att behöva bli anklagad för att vara rasist-fascist-nazist. Synd om denna vackra hus och tomt kultur skall behöva gå förlorad, den är verkligen värd att bevara.

Comments are closed.