Politik

Obama tar till storsläggan, Internetcensur mot WikiLeaks

[print_link]

Obama-regeringens reaktioner på WikiLeaks publicering av en bunt rätt förutsägbara amerikanska diplomatiska dokument har nu nått rent hysteriska proportioner. Ett massivt cyberkrig som tydligen förs av United States Cyber Command med hjälp av allierade, möjligtvis också med hjälp från svenska FRA, ska stoppa alla webbhotell som är oförsiktiga nog att ha WikiLeaks-information på sina servrar.

Allt ekonomiskt stöd till WikiLeaks stoppas omedelbart och alla bidragsgivare kommer med stor säkerhet att spåras upp och kartläggas. Som om inte det vore nog så inför Obama-regeringen nu direktcensur av Wikileaks enligt kinesisk modell, till att börja med för alla regeringsanställda, flera hundra tusen amerikaner som nu inte ens får läsa fritt på Internet ens i sina hem, och det är inte svårt att se att nästa steg kan komma att bli en mycket mer utbredd censur som allt mer kommer att likna den Kinesiska. USA och Sverige använder ju redan massavlyssning som bekant utan att någon bryr sig.

U.S. agencies warn unauthorized employees not to look at WikiLeaks

The White House Office of Management and Budget sent a memo Friday afternoon forbidding unauthorized federal government employees and contractors from accessing classified documents publicly available on WikiLeaks and other websites using computers or devices like BlackBerrys and smart phones.

Den liberala amerikanska Electronic Frontier Founation är en av de få amerikanska organisationer som i dagens hysteriska klimat vågar tala ut mot den nya censuren: Amazon and WikiLeaks – Online Speech is Only as Strong as the Weakest Intermediary

Importantly, the government itself can’t take official action to silence WikiLeaks’ ongoing publications – that would be an unconstitutional prior restraint, or censorship of speech before it can be communicated to the public. No government actor can nix WikiLeaks’ right to publish content any more than the government could stop the New York Times and Washington Post from publishing the Pentagon Papers, which were also stolen secret government documents.

But a web hosting company isn’t the government. It’s a private actor and it certainly can choose what to publish and what not to publish. Indeed, Amazon has its own First Amendment right to do so. That makes it all the more unfortunate that Amazon caved to unofficial government pressure to squelch core political speech. Amazon had an opportunity to stand up for its customer’s right to free expression. Instead, Amazon ran away with its tail between its legs.

Reporters Without Borders skriver på sin websajt: Wikileaks hounded? :

Reporters Without Borders condemns the blocking, cyber-attacks and political pressure being directed at cablegate.wikileaks.org, the website dedicated to the US diplomatic cables. The organization is also concerned by some of the extreme comments made by American authorities concerning WikiLeaks and its founder Julian Assange.

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter,DN.se – Nyheter – Toppnyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest kommenterat, VG RSS, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags]Julian Assange, Paypal, Wikileaks, Wikileaks Funding, Wikileaks Money, Wikileaks Paypal, Technology News[/tags]

10 thoughts on “Obama tar till storsläggan, Internetcensur mot WikiLeaks

 1. Johnny

  Lennart, du är naturligtvis stoppad av NSA och FRA eftersom du bedriver subversiv verksamhet. De har säkert en hel avdelning som heter “Stop Lennart Department”. Din enda chans är hissa USA flaggan på tomten, klistra på en bumper sticker med “I love USA” och ligg lågt med svensk snacket, blågula flaggor och surströmmingen (weapon of mass destruction).

  USA och EU kommer ändå att gå i konkurs år 2013 den 13/13 kl 13.13. Själv ser jag verkligen fram emot den dagen, men det är antagligen något fel på mig.

  Hur som helst så verkar både demokrater och republikaner jobba stenhårt på att driva USA i konkurs. Republikanerna vill sänka skatterna och demokraterna vill höja utgifterna och ingen av dem kan tänka sig att spara på försvaret. Senaste dealen skulle kosta $150 miljarder och finansieras med mer budgetunderskott. Politikerna är totalt oansvariga. Det kommer inte att sluta väl. Ni som bor i USA bör överväga att flytta snarast möjligt, frågan är bara till vilket land?

 2. Bosse

  Nu är det i varje fall försent – för vem som än har den avsikten – att stoppa det släppta WikiLeaks-materialet. Det ligger redan åtkomligt från ett stort antal torrentsajter och lär inte kunna stoppas med mindre än att hela internet stängs.

 3. Christer W

  Lennart, här i Sverige har det inte varit någon svårighet, det har funkat varenda gång jag har gått in. Det kanske är hos er lokalt de verkligt fula fiskar finns.

 4. Marcin

  Ärligt talat, aldrig i min vildaste fantasi föreställde jag mig skriva dessa ord: Heil Demokrati. Vad ska man egentligen säga när det dag för dag blir allt tydligare vem det som egentligen är, maffia.

 5. Bosse

  WikiLeaks må ha förlorat wikileaks.org-domänen men de finns på nätet på bl.a följande adress: http://213.251.145.96/
  wikileaks.de, wikileaks.fi, wikileaks.is m.fl. domäner är också pekade till denna IP-adress.

  SvT censurerar t.ex. en del av sitt material “av upphovsrättsliga skäl” utanför EU. Samma sak gäller omvänt med amerikanska sajter. Jag kan t.ex. inte se många program på SvT som ni som bor i Sverige kan se, ens om jag köper SvT:s s.k. set top box och prenumererar.

  Hmm har du ingen möjlighet att gå via någon svensk proxyserver? Det skulle nog lösa problemet om det inte bromsar nedladdningshastigheten för mycket.

  1. Lennart

   Bosse, jag har försökt flera ggr, det går inte. Det verkar vara så att proxyservrarna också är spärrade.

 6. Fredrik

  Wikileaks senaste läcka måste vara rena Julafton för alla censurivrare.
  Inget (än så länge) av verklig substans som upprör allmänheten och som inte redan är känt för den insatte men tillräckligt pinsamt för alla inblandade (även USA’s bittraste fiender). Utan en opinion eller mäktiga försvarare är det mycket lättare att ta till storsläggan.
  Den som gapar efter mycket…

  1. Lennart

   Fredrik: Precis, WikiLeaks är USA:s nya 9/11 och kommer att påverka världen precis lika mycket vad gäller våra medborgerliga rättigheter.

Comments are closed.