Politik

Gabrielle Giffords, efter massakern i Arizona, USA-bilden nyanseras

Många amerikaner, hur många är änu osökert, verkar ha stannat upp och rannsakat sig själv efter massakern i Arizona. Efter ständigt växande våldsretorik och hatradio så inser nu allt fler människor att man är på väg mot något helt okänt.

När Sarah Palin sätter upp en dödslista på sin hemsida och en av politikerna på listan sedan utsätts för mordförsök så går det inte bara att fortsätta som om ingenting hade hänt.

Även den svenska pressen uppmärksammar en sida av USA som vi vanligtvis inte får höra speciellt mycket om. Daniel Kederstedt skriver t.ex. i Svenska Dagbladet om vapenvansittet i USA (Se faktarutan till höger på sidan) Tryckt Tucson håller vapnen högt

* 300 miljoner. Så många handeldvapen ägdes av civila i USA under 2010. Det visar statistik från vapentillverkarna. Av dessa är 100 miljoner pistoler.
* 16 272 mord begicks i USA under 2008. 10 886 av dessa, eller 67 procent, skedde med hjälp av en pistol.
* 8 815 invånare i Arizona dödades mellan 1995-2004 med ett handeldvapen. 57 procent av dessa var självmord, medan 37 procent var mord. 3 procent betecknas som rena olyckor och 2 procent som ett resultat av polisiärt ingripande. 1 procent av dödsfallen har fortfarande oklara omständigheter.
* 5 340 000 våldsamma brott begicks i USA under 2008, enligt statistik från US Department of Justice. Detta inkluderar kränkningar, rån, sexuella kränkningar, våldtäkter och mord. Av dessa var 436 000, eller 8 procent, utförda av en gärningsperson som bar ett synlig handeldvapen.
* 989 833 gånger per år använder civila sina vapen för att försvara sig själv och andra mot brott. Det enligt statistik från år 2000 från Journal of Quantitative Criminology.

Klart är att amerikanerna får betala miljardbelopp för sin paranoida vapenkultur varje år, inte minst i sjukvårdskostnader för alla dom som såras, ofta för livet, i det ständiga vapenvåldet.

Jan Joel Andersson skriver i Dagens Nyheter om hur det är den outbildade och idag alltmer arbetslösa vita lägre medelklassen i Arizona som driver på med hat mot de papperslösa som man anklagar för att ha tagit de jobb som för länge sedan har utlokaliserats till Kina eller nu sköts av datorer: Detta kommer att påverka det politiska samtalet

med en ständigt pågående diskussion om den illegala invandring som strömmar över gränsen från Mexiko bara några mil söder ut. Diskussionen om de illegala immigranterna är stundtals mycket hätsk, säger han. Diskussionen engagerar folk eftersom de känner sig utsatta.

– Arizona en av de absolut hårdast drabbade delstaterna av den ekonomiska krisen, med stor arbetslöshet. Detta tillsammans med den omfattande illegala invandringen har gjort att många skyller på de illegala invandrarna i olika sammanhang.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter

[tags] Vapen i USA, Vapenlobbyin i USA, Weapons United States, Amerika Vapen, Vapen i Amerika,Arizona Shooting, Gabrielle Giffords, Gabrielle Giffords Shooting, Gabrielle Giffords Shot, House Of Representatives, Politics News, Arizona Shooting, Gabby Giffords, Gabby Giffords Shooting, Gabby Giffords Shot, Gabrielle Giffords, Gabrielle Giffords Shooting, Gabrielle Giffords Shot, Gabrielle Giffords Shot At, Giffords, House Of Representatives, Jared Loughner, Jared Loughner Charged With Murder, Jared Loughner Charges, Jared Loughner Murder, Jared Loughner Murder Charges, Politics News, Massakern i Arizona, Hatradio i Arizona [/tags]

5 thoughts on “Gabrielle Giffords, efter massakern i Arizona, USA-bilden nyanseras

 1. Dennis Nilsson

  Skillnaden mellan USA och Sverige (Europa) är tilltron till demokratin, som verktyg för att förändra och få stopp på dumheterna när de gått för långt.

  Här i Sverige och Europa verkar inte tilltron till demokratin vara lika stark, vi är helt enkelt för få.

  Lyssna gärna på radiokanalen “Liberty & Justice”, för att få inspiration.
  http://radioeast.no-ip.org:4060/listen.pls
  De bästa radiopratarna är på vardagar mellan 16.00-03.00 svensk tid.

 2. Röde Börje

  Ta det här rätt nu, men varför flyttar du inte till Europa? Du borde väl inte ha svårt att få ett bra jobb här?

  Varför försöka ändra ett så inrotat och högerland, när det finns en jämförelsevis helt “röd” kontinent här borta, där livet är bättre, och onödiga friheter som är potentiellt farliga inte existerar? Papperslösa har dessutom samma rättigheter som alla andra.

  Sverige finns redan. Det är lättare att flytta hit än att transformera det förtappade höger-USA till en dålig kopia av originalet.

 3. densominteärparanoid

  Det finns inget oskyldigt parti i USA idag, och det är en process som har pågått sedan 1989 om inte längre.

  Vad de är skyldiga till är dela USAs befolkning till den grad att motståndarpartiet inte är motståndare, utan fienden. En större fiende en de problem som de faktiskt är satta till makten för att lösa.
  Skit i fakta. Skit i om man löser arbetslösheten eller sjukvården eller vad som helst. Så länge inte motståndarsidan får igenom någonting.
  Förut så kunda USA få projekt att lyfta från ritbordet och bli verklighet, utan att torka ut i sanden eller sönderkompromissas till ett resultat som är sämre än status quo för att den sammanhängande grundidéen har kompromissats bort (och detta går igenom för att den som ursprungligen föreslog idéen inte vill verka maktlös. Skit i att det blir sämre, för han blir inte återvald om han inte verkar som en man som får saker och ting gjort).
  Och det går inte att bryta den här cirkeln om inte alla involverade på ett ärligt sätt gör någonting åt det, och inte på ett egoistiskt sätt väljer att försöka bryta mot reglerna. Men chansen att någon bryter mot reglerna gör att alla kommer att bryta mot reglerna i ett klassiskt fångarnas dilemma (förutom att det finns en trejde part som inte får bestämma något, allmänheten, som förlorar mer i deras “suboptimala lösning, alternativ 4” än vare sig alternativ ett, två eller tre).

  Innan 1989 doldes de värsta excesserna av att USA faktiskt behövde verka starkt inför en yttre makt, soviet. Soviets existens både krävde en avståndstagande och uppmuntrade fungerande kompromisser. Sorgligt nog så verkade som “Supermakten USA” levde i symbios med sin värsta fiende.

  Jag vet inte om USA blir “tredje rom” (och kollapsar av samma anledningar som Rom no.1 och no.2, intern maktkamp mellan faktioner som brydde sig mer om makt än att använda makten för att göra något nyttigt). Men de kommer att göra det om inte de vaknar upp innan förruttnelsen har gått för långt. Och det är svårt.
  Män som Eisenhower, Wilson och Roosevelt (varken FDR eller Teddy) skulle inte bli valda idag. De har tydligen inte de “kvalitéer” som krävs.
  Vad jag vet är att peka finger och säga “Hans fel, inte mitt” inte fungerar i längden.

Comments are closed.