Politik

Demokratirevolutionen i Egypten, ödesmättat avgörande inom de närmaste dagarna

Wael Ghonim och demokratiaktivisterna på Tahrir-torget.

Det drama som nu utspelas framför världens ögon är som ett gigantiskt klassiskt drama med hundratusentals statister som som vi gastkramade följer dag för dag, timme för timme, minut för minut, i kunskapen att världen och våra egna liv återkalleligt kommer att förändras av utgången.

Kanske Shakespeare fångade det bäst i sitt drama The Life of King Henry the Fifth,Act 4, Scene 3 om slaget vid Agincourt 1415

And gentlemen in England now a-bed
Shall think themselves accursed they were not here,
And hold their manhoods cheap whiles any speaks
That fought with us upon Saint Crispin’s day.

Det enda som saknas är Wagners Göttendämmerung eller kanske mer lämpligt, Beethovens Femte Symfoni i bakgrunden.

Den isländska bärsärkagången mellan juntan och miljoner demokratiaktivister har gått fram och tillbaks som en tennismatch som aldrig vill ta slut.

Det finns hjältar och det finns världsberömda politiker som hade kunnat spela en av huvudrollerna men som har krympt som snögubbar i solen, främst då besvikelsens mästare Barack Obama och Hillary Clinton som har sprungit runt som huvudlösa kycklingar utan att någonsin kunna tala ur skägget.

När nu den blott 30-årige Google-VD:n Wael Ghonim har blåst nytt liv i demokratirevolutionen och och de egyptiska arbetarna mer och mer går ut i strejk så står den åldrige Mubarak och den buse som nu i praktiken styr juntan, den förre säkerhetschefen och den sjuke och antagligen också mer eller mindre senile Mubaraks högra hand, Omar Suleiman, med ryggen mot väggen.

Om man inte sätter in militären och säkerhetspolisen för att krossa demokratirörelsen inom de närmaste dagarna så kommer juntan att tappa kontrollen. Vi har nu nått revolutionens kulmen, ett avgörande måste komma. Antingen en fredlig nedmontering av den USA-stödda juntan eller också ett blodbad utan like.

Kalle Bergbom skriver i Dagens Nyheter om den suave och engelsktalande Omar Suleimans mörka bakgrund inom säkerhetstjänsten och hans starka ställning som USA:s och Israels absoluta favorit att styra Egypten mot framtiden: Suleimans dunkla bakgrund skapar oro – DN.SE

Enligt The New York Times vittnar hemligstämplad diplomatpost nyligen publicerad av Wikileaks om Omar Suleimans roll som regelbunden informatör till amerikanska statstjänstemän på besök i Egypten. I dokumenten beskrivs Suleiman som president Mubaraks ‘consigliere’, och han sägs vara ‘ extremt skarp och analytisk’. Som Mubaraks högra hand kom Suleiman under 1990-talet och framåt också att bli en av arkitekterna bakom det internationellt hårt kritiserade överlämningsprogrammet, där terrormisstänkta fångar skickats från de Nato-allierade styrkorna till egyptiska fängelser och förhörsrum.

David D. Kirkpatrick skriver i New York Times om de begynnande strejkerna inom den egyptiska industrin som snabbt kommer att tvinga fram ett avgörande: Protesters in Egypt Regain Initiative as Workers Strike – NYTimes.com

In the most potentially significant action, about 6,000 workers at five service companies owned by the Suez Canal Authority – a major component of the Egyptian economy – began a sit-in on Tuesday night. ….More than 2,000 textile workers and others in Suez demonstrated as well, Al Ahram reported, while in Luxor thousands hurt by the collapse of the tourist industry marched to demand government benefits. There was no immediate independent corroboration of the reports.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism ,Egypt, Egypt News, Egypt Protest Strikes, Egypt Protests, Egypt Protests 2011, Egypt Strikes, Egypt Vice President Omar Suleiman, Hosni Mubarak, Omar Suleiman, World News,Wael Ghonim, Israel Egypten, Obama Egypten, USA Egypten, Muhammed ElBaradei[/tags]

3 thoughts on “Demokratirevolutionen i Egypten, ödesmättat avgörande inom de närmaste dagarna

  1. Christer W

    Gregor, Egypten har förutsättningarna för att vara självförsörjande när det gäller livsmedel. Orsaken till som det ser ut i dag är Mubarak och hans avtal med både us och israel. Sedan länge köper us upp t.ex. egyptisk bomull till underpris, den är av bättre kvalité än us egen eftersom den är långfibrig. Israel köper gas för långt under världsmarknadspris. Det här gäller inte bara bomull och gas utan det mesta.

  2. Gregor

    Så hur kommer det att gå?

    I det långa loppet (inom enstaka år) kommer det att gå illa för Egypten. Anledningen heter peak oil. Ett överbefolkat land som måste importera livsmedel men saknar pengar för detta. Det är bra beskrivet här, på denna blogg. Jag själv är bara rädd när det kommer att hända i Pakistan, ty detta kommer att hända.

Comments are closed.