Politik

Danska och svenska Postens mobila tjänster uppmärksammas i USA

Den skandinaviska mobila SMS-ekonomin ligger flera år före USA, något jag till min häpnad upptäckte när jag besökte Sverige i slutet av förra året.

Nu kommer frimärkena att ersättas av SMS-koder och Niklas Holm skriver i Sydsvenskan om danska postens innovativa grepp:Frimärke ersätts av sms – Sverige – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Den 1 april i år inför Posten i Danmark mobilporto som alternativ till frimärken. Även i Sverige diskuteras lösningen. Det ska fungera så att avsändaren skickar ett sms och begär att få köpa ett porto.

En kod skickas till brevskrivaren via ett svars-sms. Koden, som består av totalt tolv siffror i tre rader, skrivs direkt på kuvertet på den plats där frimärket brukar sitta. Detta fungerar sedan som godkänd frankering av försändelsen. Även i Sverige kommer Posten med stor sannolikhet att erbjuda mobil­porto. Tidpunkten är däremot inte klar.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Expressen: Nyheter,digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G,Danska Posten, Svenska Posten SMS Frimärken ,Near field communication[/tags]

4 thoughts on “Danska och svenska Postens mobila tjänster uppmärksammas i USA

 1. Marcin

  Tänkte precis som du Bosse, om samlandet av dessa små lappar. En annan sak som slog mig var att ytterligare ett kulturuttryck kommer försvinna. Både pengar och frimärken säger något om landet de kommer ifrån.

  Jag målar en väldig streckkod i den nya kyrkans takmålning.

 2. Björn Nilsson

  Undrar om det finns så många ungdomar numera som sysslar med frimärkssamlande? Kanske det är en hobby på utdöende, och i så fall kan man undra hur mycket pengar det ligger i den (om man inte råkar hitta en treskilling banco gul i någon gömma förstås, eller någon annan berömd raritet). En känd och sedan länge försvunnen frimärksaffär i centrala Stockholm sålde även telefonkort på slutet för att försöka hålla sig flytande. Men det gick naturligtvis inte. Och så sabbades marknaden av att alltför många länder vräkte ut frimärken som knappast var avsedda att användas för normalt postalt bruk utan mest för att säljas till samlare.

 3. Bossebus

  Men å andra sidan så går ju frimärkssamlarnas pärmar upp med 1000% 😉

  Och så kommer någon intelligent nörd från SW och uppfinner en APP som skapar konstnärliga koder som man kan köpa/sälja och samla på!

  ja ja

 4. Björn Nilsson

  Att gravera och trycka frimärken av hög kvalitet kostar en slant. Samtidigt torde mängden av frankerad post sjunka (min gissning). Det skickas epost, eller det är postförsändelser som betalas på annat sätt än genom att klämma dit ett frimärke. Posten kan med andra ord dra in på några utgifter som i stället kan förvandlas till feta bonusar. Undrar hur länge det dröjer innan frimärket är bara en historisk företeelse? När jag var liten lärde jag mig mycket om världen genom att titta på frimärken och läsa frimärkskataloger. Idag finns det ju andra sätt att dra till sig den lärdomen.

  Det här med SMS-frimärken är en åtgärd i linje med när bankerna slutade hantera pengar över disk och i stället skickade ut folk att hämta pengar ur ett hål i väggen ute på gatan. Man drar in en funktion i den egna organisationen och säger åt kunden att göra det själv i stället.

Comments are closed.