Politik

Måste ses för alla USA-intresserade: Kevin Breslins skakande Living for 32

[print_link]


Klicka på bilden.

Om det är något som skiljer dagens USA från EU så är det att USA aldrig har kunnat frigöra sig från 1) den kristna extremismen som fördes in av bosättarna på 1600 och 1700-talet och 2) den allt mer extrema amerikanska vapenkulturen.

Allteftersom USA steg för steg nu tappar sin tidigare supermaktsställning i världen så verkar människorna vända sig inåt och den kristna vapenextremismen, de två går ofta hand i hand, bara bli allt mer extrem med automatvapen som tidigare generationer av massmördare aldrig ens hade kunnat drömma om.

Nu har några mycket modiga filmskapare gjort en film om Colin Goddard, en av dom som överlevde en av USA:s många massakrer, den på Virginia Tech för fyra år sen

Andrew Romano och Pat Wingert skriver i Newsweek om Living for 32

 

[tags]Background Checks, Chuck Schumer, Drake Law School, Gun Control, Gun Control Laws, Gun, Virginia Tech, National Rifle Association, Vapendrama i USA, Vapen i USA, Gun Control,Colin Goddard, Living for 32[/tags]

17 thoughts on “Måste ses för alla USA-intresserade: Kevin Breslins skakande Living for 32

 1. Marcin

  16-åring skjuten i benet i Göteborg

  Skottskadad tonårspojke tiger

  En skottskadad tonåring på sjukhus i Göteborg vägrade på torsdagen tala om för polisen hur han fått sina skador. Pojken, som är i 16-årsåldern, låg utanför ett hyreshus vid Briljantgatan i Frölunda natten till torsdagen. Han var skadad i ena benet och i en hand.

  Polisen har inte hittat några vittnen som sett skjutningen, däremot personer som säger sig ha hört flera skott. Några uppgifter om pojken träffats av mer än en kula finns inte, inte heller om vad för slags vapen som använts.

  Uppdaterad i dag 14:10. Publicerad i dag 07:21

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/tonarspojke-skottskadad

 2. sprithitler

  Vapnen har inte blivit dödligare de senaste trettiofem åren. Man hade halvautomatislka vapen med normalkapacitetsmagasin då och man har det nu.
  Ammunitionen har blivit dödligare då den behöver vara effektivt stoppande och därmed blir dödligare. Trots dödligare ammunition och högre försäljning av vapen så minskar vapendödligheten i USA.
  För övrigt så är det ohederligt att ta med självmordstalen i dödsstatistiken för vapen. Det är en självklar mänsklig rättighet att själv avsluta sitt liv och att ha tillgång till minimalt smärtsamma metoder att göra det på. Självmorden kommer man åt genom att bygga ett mänskligare samhälle, inte genom att avväpna medborgarna.

 3. San

  Inlägget började som en jämörelse “Om det är något som skiljer dagens USA från EU”

  I Danmark har har Danmarks Radio idag krav på sig från danska staten att “sprida kristendomen”

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1379715/Danmarks-radio-far-kristen-profil.html

  USA är mig veterligen fortfarande sekulärt, tillskillnad från majoriteten av EU:s medlemsstater och vad vet har det flera gånger fastslagits att EU ska vara
  kristet med referens till Turkiet.

  Att kristna högern är högljuddare är väl inte samma sak som att de är växande, du ser allt fler icke-kristna politiker i USA, på samma sätt som du ser allt fler nazister, fd nazister, fascister eller bara rasister i olika EU-parlament.

 4. Edward i Orlando

  Enligt samma opinionsundersökare (Pew) så tror 31% av all republikaner att Obama är Muslim och enligt Public Policy Polling tror 51% av dem att Obama inte är född i USA.
  Nåväl, vi kan väl diskutera oss blå i ansiktet om verkligheten. Min erfarenhet är att den kristna högern blivit mer högljudd och radikaliserats under de senaste 15-20 åren.
  Samtidigt håller jag helt med dig Roger att folk får mycket gärna ha sin tro (kristen eller annan). Problemet kommer när de troende vill använda sin heliga skrift som måttstock för alla politikiska beslut och lagstiftning, med grundtanken att JAG har rätt och alla som inte tror på samma sätt har fel.
  Det gäller såväl i kristna som islamiska länder.

 5. roger

  Edward:
  Det står ju där svart på vitt?
  82% av republikanerna upplever att religionens inflytande över det dagliga livet minskar. Om totalt sett 2 tredjedelar av USAs befolkning säger “religionens inflytande minskar i amerikanarnas dagliga liv”, ja, då tolkar jag det som att Amerikanerna upplever det som att religionens inflytande minskar i deras liv.

  Vad jag däremot aldrig diskuterat är huruvida det är eller upplevs som bra, stycket du hittat visar dock att 53% amerikanerna inte upplever det som positivt.
  Jag vet inte säkert heller om det är positivt, för mig får människor absolut ha en gudatro vilket jag tror kan vara bra på många sätt, bara man inte tvingar andra människor till saker de inte vill eller stiftar allt för konstiga lagar. Däremot verkar Lennart ha oerhört för svårt för kristna människor, varför är lite oklart för mig men det kanske kommer klargöras i något annat inlägg.

  Att vattentätt konstatera att religionens verkliga betydelse minskat är ju svårt, men som sagt, 67% av jänkarna upplever det som så.

 6. Edward i Orlando

  Roger:

  På länken hittar du också som ett förtydligande:

  “As has been the case in past surveys, most of those who say that religion has less influence on American life see this as a bad thing; 53% of the total public says this is a bad thing while just 10% see it as a good thing. Republicans are notably more likely to say religion is losing influence than they were in 2006. Today, an overwhelming 82% of Republicans say religion is losing influence in American life; 61% said this four years ago.”

  Knappast ett vattentätt bevis för att religionens verkliga betydelse minskat.

  Och Orlando är riktigt heligt liksom det mesta av de sydligare staterna.

 7. roger

  Edward:

  “Så jag tolkar inte den undersökningen som ett belägg för att religionens betydelse minskat – tvärtom.”

  Det är såklart din fulla rätt att tolka det så.
  Jag tycker dock att undersökningen klart och tydligt kommer fram till motsatsen, USA är ju stort, din tolkning kanske gäller i Orlando?

  “An increasing number of Americans believe that religion is losing its influence on American life. Today, fully two-thirds (67%) say religion is losing influence”……..”Just a quarter of the public (23%) say religion is increasing its influence in American life”

 8. roger

  Tack för länken Björn, mumma för en som älskar att kolla på grafer.
  http://bjs.ojp.usdoj.gov/index.cfm?ty=kfa#419

  Det mesta talar som väntat precis tvärtemot Lennarts påståenden. Sällan har väl så många grafer pekat åt rätt hål. Finns ju all anledning att vara jätteoptimistisk! Visserligen har flera kurvor planat ut men ändå, läget jämfört med t.ex. 90-talet är ju imponerande!
  Jag tycker att Lennart borde be om ursäkt för detta inlägg :), han har helt okritiskt gått på budskapet i en välproducerad (?) film och sedan valt att sprida det vidare utan att granska fakta.

 9. Edward i Orlando

  Roger: undersökningen du länkar till är intressant eftersom majoriteten av de som anser att religionen minskar i betydelse ser detta som något negativt och definierar sig själva som kristna. Detta har varit en konstant taktik från den konservativa sidan de senaste åren: kristna är en förföljd och diskriminerad grupp. Ex det löjliga varje december återkommande “War on Christmas”.
  Så jag tolkar inte den undersökningen som ett belägg för att religionens betydelse minskat – tvärtom.

  Björn: statistik för 2006 är 30,896 totalt döda av skjutvapen (12,791 mord, 16,883 självmord, 642 olycksfall, 360 dödade av polis plus 220 okänd orsak).
  Tillkommer 69,863 skottskadade som överlevde.
  Det gör totalt cirka 100,000 personer som av en eller annan orsak hamnade i skottgluggen. Inget att skryta över hur man än vrider och vänder på det.

 10. San

  Det verkar som det diskuteras olika saker, Europa är mer politiskt extremistiskt än USA, vapen är vanligare i USA än i Europa. Sen är väl iofs inte extrema rasistiska politiker att betraktas som extrema i Europa längre, men den typen av nationalistisk fanatism man ser i Danmark, Frankrike osv är mycket ovanlig i USA.

 11. Björn Nilsson

  Jag tog en snabbtitt på statistiken hos http://bjs.ojp.usdoj.gov/index.cfm . Så länge man jämför bara USA med sig själv så har det gått åt rätt håll, från en väldigt extrem period i början/mitten av 1990-talet går man tillbaka till tidigare nivåer. Det betyder dock inte att likhögarna ligger på västeuropeisk låg nivå, och det är väl åt det hållet jämförelsen skall göras? I England (eller om det var i Skottland?) var det EN masskjutning under Blairs tid, och regeringen reagerade omedelbart utan att någon vapenlobby blev hysterisk. USA ger ett pinsamt intryck av att ha fastnat i växten – inte att man är “ungdomliga”, utan att det verkar finnas en inställning att inte växa upp till ansvarsfullt beteende, och det är ju pinsamt hos vuxna människor. Och då får man 11.000 – 12.000 dödade per år (jag tror motsvarande i England ligger på några hundra personer om man räknar om befolkningstalen så att de blir jämförbara).

 12. sprithitler

  Om man studerar vapendödligheten i USA så visar statistiken en annan bild än den som Nancy Pelosi framställer. I takt med Sundare vapenlagar (Shall Issue CCW, Open carry, castle doctrine etc) och ökad försäljning av moderna pistoler och gevär (Glock, XD, AR-15 etc) så sjunker vapendödligheten och den våldsamma brottsligheten snarare än stiger.

 13. San

  Och Europa har inte lyckats frigöra sig från rasismen/nazismen, som till skillnad från religionen i USA växer sig allt starkare.

 14. roger

  Atheismen är den snabbaste växande religionen i USA (Nu är det ingen relion men du fattar).

  Andelen Amerikaner som identifierar sig själva som kristna har minskat med 10% på 20år.

  In August 2010 67% of Americans say religion is losing influence, compared with 59% who said this in 2006.
  http://pewresearch.org/databank/dailynumber/?NumberID=1079

  Finns hur mycket fakta och undersökningar som helst som entydigt visar att religionen tappar mark i USA… Länkar inte till mer dock eftersom det då fastnar i ditt spamfilter.

 15. roger

  “hur tiotusentals amerikaner varje år drabbas av det vapenvåld som idag genomsyrar hela det amerikanska samhället. Och som bara kommer att bli värre, mycket mycket värre.”

  Vad bygger du det på? Att det kommer bli mycket värre, alltså? Den mesta statistiken jag hittar pekar på det motsatta! Vapenvåldet minskar i USA! En trend som pågått i 20år!
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Homoffendersbyage.svg

  1. Lennart

   Roger: Det bygger på det enkla faktum att vapnen blir dödligare år för år. Så för varje dödad amerikan tillkommer mängder med sårade, som i filmen. Idag kan en beväpnad person lätt skjuta ihjäl 20-30 personer. Om tio år kommer man att ha vapen som dödar 50-60 personer på några sekunder. Samtidigt sprids vapnen alltmer. Man såg aldrig vapen här i Silicon Valley, det gör man nu.

Comments are closed.