Politik

USA: den oviktiga republikanska presidentdebatten och den oerhört viktiga jordbruksreformen

Subventionerade sädesfält så lång ögat når.

Det ändlösa amerikanska presidentvalet har alltså börjat, för ett val som kommer att äga rum i slutet av nästa år!

Det allt fattigare USA har helt enkelt inte råd att ta timeout för en så lång valkampanj precis som man inte har tid att fortsätta att utkämpa “Kriget mot Terrorismen”, ett krig som aldrig tar slut.

Den som vill läsa om den republikans debatten kan göra så på den här länken. Men vi får vänta ännu ett helt år innan något intressant sker i presidentvalet. Och under tiden tvingar omständigheterna nu USA, som i åratal har levt långt över sina tillgångar, att dra in svångremmen.

Philip Rucker, skriver i Washington Post om en nyhet som till skillnad från debatten är mycket viktig, nämligen att USA nu tvingas minska på sina gigantiska jordbrukssubventioner: Kansas Rep. Huelskamp waives fight for subsidies, warns farmers to â��expect lessâ�� – The Washington Post

Dramatically cutting or eliminating direct crop subsidies, which totaled about $5 billion last year, has emerged as one of the few areas of agreement in the budget talks underway between the White House and congressional leaders of both parties. In their recent budget proposals, House Republicans and House Democrats targeted farm subsidies, a program long protected by members of both parties. The GOP plan includes a $30 billion cut to direct payments over 10 years, which would slash them by more than half. Those terms are being considered in the debt-reduction talks led by Vice President Biden, according to people familiar with the discussions.

Att USA som alltid talar vitt och brett om frihandel och avskaffande av regeringssubventioner, speciellt i EU och Kina och speciellt inom juordbruket, själv är en av de värsta subventionssyndarna på jordbruksområdet, är nånting som besökande utländska politiker aldrig har velat ta upp i Washington, eftersom man vet att svaret blir en knuten näve någon millimeter från ansiktet.

Men nu kan USA alltså inte längre leva på utlandslån, man måste helt enkelt börja balansera budgeten, hur gärna Obama än vill undvika den här frågan, och då tvingas man dra in på de helt meningslösa jordbrukssubventionerna.

Vilket visar att man faktiskt börjar inse att man inte kan fortsätta som tidigare i all framtid. Ännu intressantare blir när man tvingas att på allvar börja skära ner Pentagonbudgeten och trappa av på de ständiga utlandskrigen.

Länkar:Representanthuset ,Senaten, Vita Huset,Högsta Domstolen,Pentagon
Axplock från den nordiska pressen:

Dagbladet.no – nyheter

[tags] Washington, Vita Huset, Kongressen, Obama, Representanthuset, Högsta Domstolen, Pentagon,Jordbrukssubventionerna i USA, [/tags]

2 thoughts on “USA: den oviktiga republikanska presidentdebatten och den oerhört viktiga jordbruksreformen

  1. Sandra Schalin

    Det var stora nyheter! Och när tänker de peta på subventionerna på bränsle? Så länge de kör subventionerat sker knappast ngn utveckling på bilfronten i USA.

  2. Björn Nilsson

    Intressant. John Kenneth Galbraith skrev om hur det totalt oreglerade jordbruket i USA höll på att leda till en våldsam bonderevolt på grund av det armod som drabbade bönderna under Depressionen. Ett fullständigt oreglerat jordbruk är det som i verkliga livet mest påminner om den “perfekta konkurrens” som det fantiseras om i läroböckerna i nationalekonomins grundkurser, men uppenbarligen är det inte så roligt att själv drabbas av denna “perfektion”. Man får väl förutsätta att det blir ett j-a liv från jordbruksstaternas politiker och från jordbrukarnas lobbyister om någon försöker peta på subventionerna.

    I USA svälter folk samtidigt som jordbruksprodukter exporteras. Påminner inte det om Ryssland före revolutionen?

Comments are closed.