Politik

Historiskt i USA, New York godkänner könsneutrala äktenskap!

I en historisk brakseger för det öppna, toleranta amerikanska samhället och ett lika historiskt nederlag för den militanta amerikanska kristna högern, så har delstaten New York just givit alla vuxna amerikaner lika rättigheter att gifta sig.

Det här är en vattendelare i kampen mot den kristna högern och dess försök att införa kristna sharialagar i USA. Det var inte så länge sen som man var nära att lyckas med att ersätta den moderna vetenskapen med bibelläsning.

Nicholas Confessore och Michael Barbaro skriver i New York Times om det historiska beslutet: Gay Marriage Approved by New York Senate – NYTimes.com

ALBANY — Lawmakers voted late Friday to legalize same-sex marriage, making New York the largest state where gay and lesbian couples will be able to wed and giving the national gay-rights movement new momentum from the state where it was born. The bill was approved on a 33-to-29 vote as 4 Republican state senators joined 29 Democrats in voting for it. … Just five states — Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire and Vermont — permit same-sex marriage. It is also legal in : the District of Columbia.

Det här är också ett historiskt nederlag för president Obama och hans vicepresident, Joe Biden som båda är emot lika rättigheter för alla amerikaner att gifta sig.

USA kommer nu, precis som under kampen för under kampen emot Apartheidsystemet i sydstaterna, långsamt att delas upp i två delar, med sydstaterna och den Kristna Högern i sydstaterna mot resten av landet.

Kalifornien godkände som bekant könsneutrala äktenskap 2008, en lag som Mormonkyrkan i Utah sen lyckades stoppa efter en mångmiljonsatsning.

Det kan vara värt att påminna om att när ledaren för de könsneutrala äktenskapen i Kalifornien, San Franciscos karismatiske borgmästare Gavin Newsom, träffade Barack Obama för första gången så vägrade denne att låta sig fotograferas tillsammans med Newsom. Det är synnerligen typiskt för den stockkonservative Obama som känner sig mer hemma inom den kristna högern och med extremister som Binjamin Netanyahu än inom det öppna amerikanska samhället.

Frågan nu är om framgången i New York kommer att ge draghjälp åt medborgarrättsrörelsen i Kalifornien. Vi får se.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes,SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Ekot, mobil.gp.se – NYHETER

[tags] Gay Marriage USA, Judge Joseph L. Tauro, Könsneutrala Äktenskap i USA, Mormons Gay Marriage, Samkönade Äenskap USA, Ted Olson and David Boies, USA Gay Marriage, Homoäktenskap, Samkönade Äktenskap, Homäktenskap[/tags]

3 thoughts on “Historiskt i USA, New York godkänner könsneutrala äktenskap!

  1. Johannes

    Det är bara att gratulera NY! Jag trodde faktiskt att förslaget skulle falla, då jag för några dagar sedan läste att flera Republikaner hade avgörandet i sin hand och vi vet ju alla var dem står i frågan. Men kul dock att bli överraskad. Ett stort steg i rätt riktning för människors lika värde i USA!

    1. Lennart

      Johannes: Precis, det här är en stor framgång för människorättskampen i USA. Trodde inte heller förslaget skulle gå igenom men det gjorde det alltså. En historisk seger eftersom New York är så stort och inflytelserikt.

Comments are closed.