Google
 
Web www.usabloggen.se

USA:pressen om Oslo och Utøya-massakern, koppling till den amerikanska högerextremismen?

Skrivet av Lennart on July 23, 2011
Posted Under: Den Kristna Högern,Kristna

Den amerikanska pressen har följt Oslo-massakern med ovanlig noggrannhet, först säkert för att man tog för givet att det handlade om Islamister, men sen när dödstalet steg, av rent allmänna nyhetsskäl.

Terrorattentatet och gärningsmannen är väldigt lik Bombdådet i Oklahoma City som utfördes av Timothy McVeigh och Terry Nichols, anhängare av den amerikanska högerextrema milis-rörelsen här i USA den 19 april 1995 och som dödade 168 människor.

Det finns uppemot 60 000 tungt beväpnade privatsoldater här i USA i den högerextremistiska s.k. Militia-rörelsen, bl.a. här i San Francisco-området. Något som jag blev påmind om för några år sen när en kollega till mig kom till jobbet en morgon och sa att huset tvärs över gatan från henne hade exploderat och en hel familj hade utplånats. Föräldrarna hade tillhört militiarörelsen och deras vapenförråd i garaget som till stor del bestod av bomber hade exploderat i den torra luften.

Steven Erlanger skriver i New York Times om Oslo-massakern: Norway Shooting and Bomb Attack Leaves at Least 91 Dead – NYTimes.com

OSLO — The Norwegian police on Saturday charged a man they identified as a right-wing fundamentalist Christian in connection with the bombing of a government building in central Oslo and a shooting attack on a nearby island that together killed at least 92 people. As stunned Norwegians grappled with the deadliest attack in the country since World War II and a shocking case of homegrown terrorism, a portrait began to emerge of the suspect, Anders Behring Breivik, 32. He was described as a religious, gun-loving Norwegian obsessed with what he saw as the threat of multiculturalism and Muslim immigration to the cultural and patriotic values of his country. “We are not sure whether he was alone or had help,” a police official, Roger Andresen, said at a televised news conference. “What we know is that he is right wing and a Christian fundamentalist.” The horror of the twin strikes on the government building and a political summer camp on Utoya Island, a remarkably meticulous attack on Norway’s current and future political elite, also came into focus on Saturday. Interviews with witnesses painted a picture of 90 minutes of hell that left at least 85 people dead, some as young as 16.

Problemet här i USA är att Obama och demokraterna för länge sedan har insett att de inte kan bekämpa den välfinansierade och oerhört inflytelserika vapenlobbyn, som nu ångar på för att riva upp alla resterande vapenlagar och bl.a. försöka göra det lagligt för lärare och elever att bära vapen i klassrummen.

Den farligaste kopplingen här till Den Kristna Högern och till populistiska politiker på högerkanten som Sara Palin, som öppet satte upp en bild med ett gevärssikte riktat mot sin politiska motståndare, Arizona-demokraten Gabrielle Giffords, med texten “don’t retreat, reload”. Gifford sköts snart som bekant i hjärnan.

Vad som gör den amerikanska vapenkulturen så farlig är att den får draghjälp av Hollywoodfilmer och den internationella vapenhandeln, som bl.a. har hjälpt till att skapa ett blodigt inbördeskrig i Mexiko.

En annan farlig utveckling är att vapenindustrin tävlar om att skapa allt mindre, lättare och farligare automatvapen med vilka en aldrig så dålig skytt lätt kan döda ett hundratal människor.

Lägg till det den fanatiska Kristna Högern och vi har i sanning en tickande bomb.

I det här sammanhanget är det groteskt att medan amerikanska myndigheter tar fingeravtryck och ögonscan på alla turister som besöker USA, så har man inga liknande kontroller i Sverige, och säkert inte heller i de andra nordiska länderna.

Vi får hoppas att kontrollen av nordiska högerextermister skärps och att eventuella kontakter med de livsfarliga amerikanska högerextremisterna kartläggs.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, VG RSS

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

33 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>