Politik

Efter budgetuppgörelsen i Washington, nu börjar supermakten USA:s reträtt på allvar

Pentagon i Washington.

Det skulle inta ha gått så här för USA som skulle ha behållit sin första-placering på prispallen som världens enda supermakt i generationer. Men helt oväntat så visade det sig att den neokonservativa framtidsvisionen kollapsade på rent kriminellt ekonomisk misskötsel, på en hybris som saknar motstycke i modern tid och på halsstarrig vägran att ta hänsyn till andra länder och andra åsikter. Det var den amerikanska modellen som gällde, gud ville det, take it or leave it.

Nu, efter budgetuppgörelsen och med den de första tecknen på att USA faktiskt måste börja skära ner på sin gigantiska utlandsskuld, så kommer också insikten, som Stefan Schultz skriver i tyska Der Spiegel, att militärutgifterna och med dom USA:s inflytande i världen, måste bantas,Kürzungen beim Militär
Amerika spart am Supermacht-Status

Rund 2,4 Billionen Dollar will die US-Regierung in den kommenden zehn Jahren sparen, allein auf den Militärsektor entfällt im Extremfall mehr als ein Drittel davon. Der Beschluss, den Demokraten und Republikaner über Monate ausgehandelt haben, ist mehr als ein Sparprogramm. Es kann, je nachdem wie die weiteren Verhandlungen laufen, auch industriepolitische Weichen stellen. Vor allem aber trifft es Amerika an einem empfindlichen Punkt: Eine Nation, deren Selbstbewusstsein unter einer anhaltenden Rezession ohnehin gelitten hat, wird mit der Frage konfrontiert, inwieweit sie sich ihren Status als militärische Supermacht noch leisten kann. Schon jetzt, noch bevor das große Gezerre um Einsparungen im US-Militärhaushalt überhaupt beginnt.

Det brukar sägas om stormakter, maffian och den katolska kyrkan att dom alla är rätt lika som pyramidala organisationer. Så länge dom är effektiva kan dom i stort göra vad som vill, ingen vågar säga emot. Men om snubblar och börjar göra bort sig, som USA nu har gjort i budgetförhandlingarna och med den växande inhemska ekonomiska krisen, så blir motståndarna mindre rädda. Man börjar inse att Goliat inte är så farlig, jätten kan tvingas på fallrepet.

Om jag skulle gissa så tror jag att de flesta amerikaner ännu inte inser att den amerikanska eran som började strax efter andra världskriget nu definitivt är över. USA kommer givetvis att överleva som nation, men de närmaste decennierna kommer att bli hjärteknipande med miljoner arbetslösa, en infrastruktur som måste åtgärdas, och fortsatt politiskt inbördeskrig i Washington.

Nu är allt långt ifrån svart. IT-industrin och bioteknologin här i Silicon Valley går som på räls, USA dominerar helt världens nya infrastruktur i datormolnen och det mobila Internet. Konkurrenten Kina har visat sig ha minst lika stora problem som USA, och EU brottas också med stora problem.

Men om USA ska kunna komma igen så måste man trappa ned väsentligt på sina groteska militärutgifter, modernisera sitt helt ohållbara sjukvårdssystem och inte minst, reformera sin helt otidsenliga författning och sitt politiska system. Som visserligen är demokratiskt på gräsrotsnivå men som inte kan fortsätta presidentval som tar två år och kostar lika många miljarder och sen i alla fall bara producerar helt inadekvata medelmåttor som Obama och politiskt förlamning.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Mest lästa, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Ekot

Pentagon

Taggar
[tags]Washington, Vita Huset, Kongressen, Obama, Representanthuset, Högsta Domstolen, Pentagon, USA som supermakt, President Obama, Budgetuppgörelsen i USA[/tags]

5 thoughts on “Efter budgetuppgörelsen i Washington, nu börjar supermakten USA:s reträtt på allvar

 1. Edward i Orlando

  I den globala ekonomin är väl nationskonceptet lite avdankat. Dagens stormakter är inte beroende av nationella gränser – de är internationella företag där makthavarna är komplett ointresserade av hur gränserna ser ut i en atlas.

 2. San

  USA kommer aldrig att bli en Supermakt igen, lika lite som England och Frankrike. Om det var vad du menade med att komma igen. Att västvärldens försprång som kom någon gång kring industriella revolutionen en dag skulle bli uppätet är väl inte så konstigt. Men varför det skulle vara ett problem förstår jag inte, någon annan Supermakt lär vi inte heller se.

  Alla extrapolerande kurvor som visar att Kinas ekonomi blir större än 2050 och att det gör dom till en Supermakt är bara tramsiga. När USA var en Supermakt hade man en ekonomi som var fyre fem ggr större än närmsta efterkommande. Då får man extrapolera Kinas ekonomi 100 år in i framtiden.

 3. Bo Zackrisson

  Det är kul att läsa dina reflektioner från USA. Jag gjorde själv en reportageresa i USA i våras. Vi bilade genom sju stater från Chicago till Miami. Intrycket man fick var att allt stod stilla. Ett land med storhetstiden bakom sig som liksom bara väntade på att något skulle hända. Vilket det inte gjorde. Vi såg två byggkranar på 250 mil! På vissa ställen fick man rena Tredje världen-känslan. Men USA är ett stort land och kommer säkert att spela huvudrollen i världspolitiken under överskådlig tid. Den förortsmisär som bredde ut sig alldeles utanför städernas imponerande skylines var anmärkningsvärd. Och att de svarta har det särskilt illa var ganska tydligt.
  Huruvida Obama är en nolla eller inte lär väl visa sig. Det ska ju bli en ny förhandlingsrunda där frågan om revenues ska resas. Ska bli intressant att följa utvecklingen.

Comments are closed.