Politik

Obama och USA i chock, framåt för tepåserepublikanerna, USA inför lång och djup ekonomisk kris

null

President Obama verkar nu ha förlorat kontrollen över den plötsligt uppblossande kreditkrisen i USA. Inte bara har USA:s kreditväridget nedgraderats, Standard & Poors har nu också sänkt kreditbetyget för de stora bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

Som SvD skriver, så slåss nu Obama för sin politiska framtid. Uttryckt på ett mer direkt sätt, Obamas chans att bli återvald har nu sjunket katastrofalt. Och som SvD:s Daniel Kederstedt så riktigt skriver på SvD:s Wall Street-blogg så slåss nu Obama för sin politiska framtid: skriver på sin Wall Street Blogg

Barack Obama, som intagit en något förvånande lågmäld roll sedan kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkte landets kreditbetyg, tvingades till följd av turbulens ut på banan för att kommentera händelsen. Och det var en arg president som framträdde. Mer eller mindre inträngd i ett hörn slåss han inte bara för USA:s välmående utan även för sin politiska framtid.

Det finns ocks[ en viktig amerikansk vinkel på den här oerhört farliga ekonomiska krisen, som jag inte tror har uppmärksammats nog i den svenska pressen. Och det är att miljoner amerikaner ser Standard & Poors nedvärdering av det amerikanska kreditbetyget som en skymf mot USAs ära , heder och inte minst självständighet, på något sätt förknippad med utlandet. Trots att Standard & Poor är ett amerikanskt företag.

USA har förolämpats och Obama har inte gjort något för att förhindra den ofattbara nedvärderingen och skymfen mot nationens ära. USA:s nationella säkerhet sätts på spel om utbölingar försöker tvinga USA att höja skatterna eller vidta andra oamerikanska åtgärder. Så en stor del av skulden för den nya ekonomiska krisen faller på Obamas skuldror.

Siobhan Hughes skriver i Wall Street Journal: Republicans Push Back on Higher Taxes

House Republican leaders, facing a stock-market rout on the first trading day after the U.S. lost its triple-A credit rating, warned colleagues not to feel pressured into raising taxes when the next stage of deficit negotiations begin.

The ratings downgrade was based in part on the political divide in Washington, including the inability of Congress to compromise on sacred cow-issues such as taxes.
House Speaker John Boehner (R., Ohio) echoed Mr. Cantor’s position, emphasizing that the U.S. needed to create “an environment in which businesses can invest and jobs can flourish.” He said that “raising taxes is simply the wrong approach.”

Om det är sak som är helt och totalt klar så är det att republikanerna inte under några som helst omständigheter kommer att gå med på någon skattehöjning. Inte under några som helst omständigheter, inklusive massarbetslöshet och ekonomisk härdsmälta. Dom föredrar att dra världen med sig i fördärvet istället för att kompromissa i den frågan. Det har på kort tid blivit en religiös trossats som inte kan ifrågasättas.

Så dödläget i Washington kommer nu att fortsätta till valet nästa år medan den amerikanska ekonomin fortsättas att försämras. Obamas möjligheter att påverka utgången av USA:s allvarligaste ekonomiska kris sedan Den Stora Depressionen är starkt begränsade. Båda sidor hoppas nu kunna vinna politiska poäng genom att lägga skulden på motsidan.

Samtidigt kommer vi att se en dominoeffekt där den ekonomiska krisen nu kommer att slå mot redan drabbade delstater som Kalifornien.

Människor här i Silicon Valley som jag känner är oerhört oroade över den ekonomiska krisen och de demokrater jag känner är rosenrasande på Obama för att han har kapitulerat för Tepåserepublikanerna. Tepåserepublikanerna i sin tur anar morgonluft.

Det förestående president och kongressvalen kommer att bli de mest brutala sedan föra det amerikanska inbördeskriget.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot, mobil.gp.se – NYHETER

Länkar och källor
Representanthuset ,Senaten, Vita Huset,Högsta Domstolen,Pentagon

[tags]Washington, Vita Huset, Kongressen, Obama, Representanthuset, Högsta Domstolen, Pentagon,Barack Obama , Obama Economy , AAA Rating , S&P , U.S. Credit Rating , U.S. Economy , U.S. Credit Downgrade , Downgrade , Standard And Poor’s , Standard And Poors , Politics News[/tags]

31 thoughts on “Obama och USA i chock, framåt för tepåserepublikanerna, USA inför lång och djup ekonomisk kris

 1. Johnny

  San: “Är Islands bankrutt beviset på monokulturens totala misslyckande?”

  Är det ditt sätt att försöka säga att invandring och mångkultur är
  bra för den europeiska samhällsutvecklingen?

  Det är i så fall uppenbart att du inte tar hänsyn till faktiska konsekvenser
  och rationella argument, utan drivs av någon slags förblindad ideologisk fanatism. Ungefär som Lars Ohly som i absurdum hävdade att kommunismen var
  ett bra samhällssystem trots alla bevis på motsatsen. Svårt för en del
  människor att tänka om helt enkelt.

 2. roger

  CW: JA, 377pers/km² är en faktor för 100:e gången…

  Jag tror absolut att klasskillnader, sociala orättvisor, och tätbefolkade områden spelar in. Men det måste finnas andra faktorer eller en avsaknad av något. Annars skulle vi väl haft kravaller i SoCal, som verkligen besitter dessa egenskaper, oftare än var 20:e år?
  Åtminstone oftare än i Sverige som är världsberömt för sin sociala rättvisa, småklasskillnader och att vara glesbefolkat.

  Sedan har vi den europeiska traditionen att slåss vid idrottsevenemang, där handlar det inte om klass/orättvisor/tätbefolkning/politik/religion. Utan om vadå?

  Det finns något annat.

  (Jag förmodar att du fortfarande ser USA som ett klass-samhälle, eller har du ändrat uppfattning?
  http://www.usabloggen.se/2008/10/05/internationellla-aktenskap-i-usa-talar-din-trofehustru-svenska/)

 3. Christer W

  Roger, jag hade inte ens avsikt för att skriva att USA är ett klassamhälle, du lägger egna ord i andas mun.
  Det jag har försökt belysa är att konkurrensen om utrymme kan leda till upplopp, för trots allt är US ett gles befolkat land i förhållande till Europa. Vad jag kan minnas så har väl upploppen i us varit där befolkningstätheten är stor.
  När England, inte Storbritannien, har 377 innevånare per/km² och då kanske det inte behövs så mycket förrän det smäller till.

 4. roger

  ChristerW:
  Istanbul var med i min lista… Visst finns det fler städer, vilket jag också skrev. Jag utelämnade också en hel del Amerikanska, skulle nog t.ex. ranka utelämnade Pittsburgh, Memphis, Denver, Phoenix, Nashville, Malibu, Honolulu m.fl. som mer världsberömda än Malaga.
  Det är svårt att sätta upp vad som är en världsberömd stad. Många städer är ju kända för oss européer men kanske inte för alla andra. O visst, kanske att vi har mer än dubbelt så många världsberömda städer än vad USA har? Europa har ju en flera tusen år gammal historia och dubbelt så många invånare, så något annat vore väl anmärkningsvärt?

  _____________________________

  För övrigt skrev jag också angående din trångboddhetsanalys
  “Det kan absolut vara en faktor men jag tror inte hela förklaringen finns här”
  _____________________________

  Det är ju det sista du skriver nu som är intressant:
  “sociala orättvisor och ett övervintrat klassamhälle.”
  Äntligen har du fattat frågan som jag skrev i mitt första inlägg 🙂

  Klass-samhälle och sociala orättvisor används nästan alltid som förklaring i dessa sammanhang.
  Men i nästa mening vet jag att du vill säga att USA är ett extremt klass-samhälle med enorma sociala orättvisor.
  Men dessa upplopp sker inte i USA – Ser du motsägelsen? Det är den jag grubblat över. (Men du fokuserade bara på att ifrågasätta varenda bokstav o sätta upp tävlingar mm.)
  Vad är det med USA/Amerikaner som gör att folkets ilska inte tar dessa yttringar. Kvadratmeter? -Ja, men det måste vara mer. Varför stoppas annars svenska fotbollsmatcher av våld, när amerikanska sportevents rullar på ostört?

 5. San

  Edward

  I jämförelse med europeer, uppfattar jag amerikaner som mer realistiska. Sen kan man naturligtvis inrikta sig på enskilda galningar, men till syvende och sist så har du betydligt mer fanatiska och extrema politiska rörelser i Europa än i USA.

 6. Christer W

  Roger, du missade en hel del andra världsberömda mindre europeiska städer, Pamplona, Pisa, Malaga, Turin, Vinci osv.
  Istanbul har troligtvis över 13 miljoner innevånare.

  För övrigt trodde jag att du indirekt skulle se det som är intressant för din fråga om en teori när jag skrev att i Europa är det trångt.
  En konsekvens av trängseln har alltid varit brist på mark och resurser vilket har ofta lett till konflikter med “nationella, etniska eller religiösa förtecken.
  Denna brist på resurser och mark var ju upptakten till kol och stålunionen som sedermera har utvecklats till EU.

  För övrigt kan du nog se det som händer i England i dag som en konsekvens av både trängsel (377 per/km²), sociala orättvisor och ett övervintrat klassamhälle.

 7. roger

  Christer W: Orka, men, ja, vi kan väl räkna upplopp per invånare om du vill. 🙂

  Europa har 730miljoner invånare enligt wikipedia. Detta skall vi då dela på 32 upplopp sedan 2005. Alltså 1 upplopp per 22,8miljoner invånare i Europa.

  USA har 309miljoner invånare enligt wikipedia. Detta skall vi då dela på 4 upplopp sedan 2005. Alltså 1 upplopp per 77miljoner invånare i USA.

  Det är mao >3ggr så upplopp per invånare i Europa jämfört med USA.

  Så,kan du äntligen kanske hålla med mig om att denna yttring av ilska är vanligare i Europa än USA?

  ————-

  Sedan babblar du vidare om invånare per kvadratkilometer, förstår inte om det är tänkt som någon slags förklaring till varför vi är mer benägna att löpa amok på gator och torg? Det kan absolut vara en faktor men jag tror inte hela förklaringen finns här.

  ———-

  Vad berömda städer har med detta att göra förstår jag inte, men delvis beror det såklart på att det bor 730miljoner här i Europa och 309miljoner i USA – vilket leder till den naturliga slutsatsen att det troligtvis finns fler större städer här. Den stora förklaringen tror jag dock är att våra städer är flera hundra till flera tusen år gamla och därav mer intressanta på jättemånga kulturella och historiska plan som jag inte orkar dra upp. Ser absolut inget konstigt att Europas städer är berömdare.

  ———-

  För att kontra på samma urbota dumma sätt, hur många berömda städer har vi per invånare ? 🙂 Då måste vi först definiera vad är en berömd stad i detta sammanhang? En definition skulle kunna vara städer som både normalt allmänbildade amerikikaner och dito europeer kan rabbla upp. Får denna lista:

  NY
  LA
  Chicago
  Houston
  Philadelphia
  Dallas
  SF
  Detroit
  Washington
  Las Vegas
  Atlanta
  Orlando
  Miami
  New Orleans
  Seattle
  Boston
  San Diego

  London
  Paris
  Madrid
  Rom
  Milano
  Berlin
  Wien
  Amsterdam
  Athen
  Barcelona
  Budapest
  Köpenhamn
  Budapest
  Stockholm
  Prag
  Moskva
  Venedig
  Istanbul
  Oslo
  Helsingfors
  Dublin
  Zurich
  Belgrad
  Warsawa

  Visst, det blir fler europeiska städer, man kan nog pilla dit lite fler också… Men kända städer per invånare, nja, då vinner nog USA ändå?? Men det är ändå totalt ointressant för mig.

  Jag äger dig Chrille 🙂

 8. H2

  CW, nu skall jag vara lite petimeter. Räknar du hela rysslands befolkning till Europa? Det finns några andra smårepubliker som ligger både i Europa och Asien men att Turkiet med bara några få % av landet i europa räknas med tycker jag är fel

 9. Edward i Orlando

  Vet inte om jag skulle inkludera Köpenhamn i kategorin världsberömda städer, däremot Malmö – där har vi en världsstad som redan de gamla grekerna såg upp till….
  Men: “amerikaner brukar oftare ha en mer realistisk syn på sin plats i världen”
  Det beror kanske på vad man menar med “realistisk syn” och kanske är det ironiskt menat….
  Om inte så undrar jag vilka amerikaner du baserar det på…..

 10. San

  Europeiska städer är världsberömda i Europa, det är bara européernas extrema navelskåderi som får dom att tro att Köpenhamn är välkänt i Indien.amerikaner brukar oftare ha en mer realistisk syn på sin plats i världen.

 11. Christer w

  Roger, Europa har (nästan noga räknat 🙂 ) 712 miljoner innevånare, 70 per kvadratkilometer.
  USA har ca 309 miljoner innevånare, 34 per kvadratkilometer.
  Nordamerika har ca 528 miljoner innevånare, 21.4 per kvadratkilometer.
  EU har ca 509 miljoner innevånare, 116 per kvadratkilometer.
  Västeuropa är synnerligen trångt, eller som Lennart lite elegant påpekade, att det är förvånansvärt ont om världsberömda stora städer i USA medan det dräller av dem i Europa.

 12. Christer w

  Roger, bara inom EU bor och lever mer än 500 miljoner, inom Europa kanske det är uppåt 1 miljard. Ett intressant jämförelsetal kan då vara våldsbrott och upplopp i förhållande till antalet människor.

 13. roger

  cw: läste fel :)… Du skrev “slog” inte “dog”.

  Vissa våldsbrott är vanligare i USA andra i Europa.

  I Europa är upplopp bevisligen betydligt populärare än i USA, jag undrar bara hur det kommer sig. Har du några teorier?

 14. roger

  Christer: Jag plockade från wikipedia o visst det saknas säkert ett och ett annat uppror från vardera sidan kontinenten… Men tycker ändå det är extremt tydligt att denna typ av aggressionsutlopp är väldigt mycket vanligare i Europa..

  Eller, håller du inte med?????????????
  (du måste käfta emot om precis allt bara för sakens skull 🙂 )

  O nej, även om du adderar Kanada och Mexico så kommer du ändå inte i närheten på lååååånga vägar.
  (Tycker samtidigt att det blir väldigt konstiga jämförelser om man skall blanda ihop Mexico med USA när man skall jämföra med Europa. Man brukar sällan göra det)

  Var har du hittat 2000 fångar dog?

 15. Christer W

  Roger, t.ex. Pittsburg 2009. Upplopp på Reeves County Detention Center 2009, tvåtusen fångar slog. Canada, Toronto 2010.
  Jag skulle tro att en jämförelse för hela Nordamerika mot Europa ser annorlunda ut om allt togs med.

 16. roger

  Nu e jag på G 🙂 .. Otålig på svar om Europeer är mer våldsbenägna än amerikaner, fann jag en lista på wikipedia om olika riots genom tiderna http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_riots.
  Sorterade ut 2005-2011 på Europa och USA, fattas säkert något, men en sak är tydlig. Men varför?

  Europa
  2005 – Perpignan ethnic violence, May 2005
  2005 – Street clashes in central Athens,[32] September 2007
  2005 – 2005 civil unrest in France, October 2005
  2005 – 2005 Birmingham race riots in Lozells, Birmingham, United Kingdom.
  2006 – 2006 Dublin riots, Feb. 25, Dublin, Ireland
  2006 – 2006 labor protests in France, March–April, Paris, France
  2006 – Riot during the European Social Forum, May 6, Athens, Greece
  2006 – Download Festival Riots, Donnington, UK
  2006 – 2006 protests in Hungary
  2006 – Reclaim The Streets Riot Sep 24, Copenhagen, Denmark
  2006 – Copenhagen December Riot (Nørrebro, Copenhagen, Denmark)
  2007 – Student riot, March 9, 2007,[40][unreliable source?] (Athens, Greece)
  2007 – Eviction of Ungdomshuset, March 1–2, (Copenhagen, Denmark)
  2007 – Cigarbox Riot, May 14, (Freetown Christiania, Copenhagen, Denmark
  2007 – Roma riots [45][unreliable source?] (Sofia, Bulgaria)
  2008 – Striking dock workers clash with riot police at state-controlled Piraeus (OLP) and Thessaloniki (OLTH) ports
  [34], Greece
  2008 – Protests in Serbia – Riots in Belgrade on embassy’s of countries recognizing the independence of Kosovo by Serbian nationalists.
  2008 – UEFA Cup Final riots in Manchester, United Kingdom
  2008 – Riots throughout Greece after police shot dead a teenager
  2008 – Riots in Sweden, Riots hits the immigrant suburb Rosengard in the Swedish city Malmö 17 dec – 20 dec.
  2009 – Icelandic riots caused by the global economic crisis, Jan. 22
  2009 – Riots in Northern Ireland, United Kingdom after three alleged Provisional Irish Republican Army dissidents were arrested on suspicion of killing two British soldiers and a police officer, in an attack designed to trigger wider violence in Northern Ireland.
  2009 – Riots in Northern Ireland, United Kingdom Before and after a football game at Windsor park in Belfast, United Kingdom against Poland. The game also got stopped for 5mins due to a linesman being hit by an object thrown from the Northern Ireland Supporters
  2009 – Football violence at soccer/football game between West Ham United F.C. fans and Stoke City F.C. fans, both inside the stadium and outside. United Kingdom
  2009 – Luton, United Kingdom, riot against Muslim extremists who disrupted a homecoming parade of British soldiers, May 24
  2009 – Riots in Birmingham, United Kingdom when far-right activists clash with anti-racism protesters and local members of the Muslim and Afro-Caribbean community on August 8, 2009.
  2009 – Football violence before, at and after a Carling Cup match between West Ham United and Millwall in London at Upton Park. There where also 3 pitch invasions.
  2009 – Football riot in Široki Brijeg, Bosnia and Herzegovina, 1 dead.
  2010 – Student riots in London, 14 injured, 35 arrested, Conserverative head office damaged by protestors.[119] Goldsmiths College’s UCU (lecturers union) issue statement in support of all demonstrators: “The real violence in this situation relates not to a smashed window but to the destructive impact of the cuts.
  2010 – More student riots in London. Twelve police officers were injured with six requiring hospital treatment. 43 protesters injured, and 26 arrests made. several buildings were attacked, including the Treasury, the Supreme Court and Topshop. The Prince of Wales and the Duchess of Cornwall car came under attack, smashing the window of the car and covered in paint
  2011 – Riots in Belfast, Northern Ireland, United Kingdom, 2 injured
  2011 – Riots in London, Liverpool, Birmingham, Wolverhampton, Bristol, Nottingham, Manchester, Leicester, Gloucester, Chatham and Gillingham, Northampton, Salford and West Bromwich, England, at least 35 injured and 3 killed.

  USA
  2005 – 2005 Toledo Riot, October 2005, (Toledo, Ohio, United States)
  2006 – San Bernardino punk riot, March 4, San Bernardino, California
  2009 – Riot in Downtown Los Angeles after Lakers win the Championship, June 14
  2010 – April 10 – Springfest Riot, Harrisonburg, Virginia, dozens injured; 30-35 arrested.

 17. roger

  Johnny: Ang din felaktiga koppling mellan multikulti och budgetunderskott. Jag var i Malaysia nyligen och därifrån finns nog mycket att lära gällande integration. Enligt Wikipedia är den religiösa sammansättningen:

  The Malaysian constitution guarantees freedom of religion
  60.4% of the population are practicing Islam.
  19.2% Buddhism
  9.1% Christianity
  6.3% Hinduism
  2.6% practice Confucianism, Taoism and other traditional Chinese religions.
  1.5% practised another religion or did not provide any information.
  0.8% reported having no religion

  (Jag tillhörde verkligen en minoritet som ateist, taxichaffisen trodde knappt sina öron när jag sade att det var mycket vanligt i Sverige 🙂 )

  Nu var jag inte där för att studera politik eller integration men jag fick ändå intrycket av att det fungerade väldigt väl mellan religionerna och folket. Wikipedia: “GDP growing an average 6.5 per cent annually from 1957 to 2005”. BNP upp 7,2 under förra året. Arbetslösheten 3,5% är en imponerande siffra.
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/my.html

  Ser flera likheter med Sverige (europas invandrartätaste land (?)), framförallt mångkulturalism och god tillväxt i ekonomin (går de hand i hand?).
  Vi har en tillväxt som är bland de bästa i europa. Sveriges, europas invandrartätaste land(?), arbetslöshet är bland de lägsta i Europa.

  När det byggs en moské i Sverige så älskar Johnny & Co att säga “men öhh typ tror du enna att vi får en körka i Iran då, elle? naej soo faan heller”
  Men i det muslimska Malaysia tillåts alla religioner och de kristna tillåts bygga kyrkor (även om det sticker i ögonen hos vissa såklart).

  “Malaysia is a multi-ethnic, multicultural and multilingual society…….. Many other languages are used in Malaysia, which contains speakers of 137 living languages.” O en arbetslöshet på 3,5% 🙂
  Borde finnas en del att lära från ett så annorlunda men ändå likt land.

  sry för att det blev lite ot..

 18. roger

  Lennart: Är det aldrig några upplopp, våldsamma demonstrationer eller massbråk i USA?

  Tycker det vore intressant att veta varför (om det nu är så) detta är så mycket vanligare i Europa.
  Här i sosseland får vi lära oss att dessa företeelser är ett resultat av stora klyftor och politikerförakt. Men detta om något finns väl i USA, så uppenbarligen kan man inte sätta ett likhetstecken där.

  Att förklaringen inte är så enkel förstärks också om man lägger in huliganism och de bråk som ständigt sker i anslutning kring idrott. Här försvinner ju orsakerna politikerförakt och samhällsklyftor.
  Finns detta i USA? Är det massiva polispådrag utanför arenor, dit det väntas runt 5-15000 pers, för att försöka förhindra massbråk?

 19. Johnny

  San, “Amerikanska populister är oroliga över statsskulden, Europeiska populister är oroliga över islamiseringen.”

  Det stämmer bra.

  Märkligt dock att nya partier som tar sig an de
  svåraste samhällsproblemen kallas för populister när gamla partier sover och
  ser inga problem med sin samhällsförstörande mångkultur och ruinerande budgetunderskott.

  Upploppen i Storbritannien är ytterligare ett bevis på mångkulturens katastrofala misslyckande i Europa och att alla förespråkare av mångkultur är vårdslösa och destruktiva idioter.

 20. San

  Michelle Bachmann är en amerikansk populist med samma inflytande som skandinaviska populister likt Siv Jensen, Jimmie Åkesson eller Bert Karlsson. Men den glödande rasismen och fanatismen i Skandinavien har ingen motsvarighet i USA. Bland en mycket mindre befolkning har en hysteri piskats upp som lett fram till en handfull terrorattentat under det senaste årtiondena.

 21. San

  Förresten så glömde du de rabiata skandinaviska rasistiska terroristerna Peter Mangs, John Ausonius, Tony Olsson, Hampus Hellekant och Anders Breivik. Eller att Siv Jensen, Pia Kjaersgaard och Jimmie Åkesson är långt mycket rabiatare och galnare än vad Michele Bachmann eller Sarah Palin någonsin har varit.

  1. Lennart

   San: En något märklig jämförelse eftersom väl varken John Ausonius eller Tony Olsson någonsin vad jag vet var statsministerkandidater. Men Michele Backmann är faktiskt presidentkandidat och.

 22. San

  Kunde inte sagt det bättre själv. Amerikanska populister är oroliga över statsskulden, Europeiska populister är oroliga över islamiseringen. Det sammafattar skillnaden mellan USA och EU ganska väl.

 23. roger

  I Europa tenderar vi titt som tätt när vi är missnöjda ha lite massprotester, våldsamma upplopp, plundringar, slåss, kasta sten o molotovs på snuten tillställningar och allmän förstörelse.

  Just nu pågår våldsamma upplopp i stora delar av Storbritannien.

  I Grekland har väl ett antal liv offrats under alla kravaller som varit till och från de senaste åren.

  Italien har lite incidenter då och då.

  “Våldsamma protester mot soptipp i Italien
  Uppdaterat: fredag 22 oktober 2010″

  ” 2011-07-03. Närmare 200 personer skadades när …………….Enligt polisen skadades 188 polismän och ett dussintal demonstranter när de båda sidorna drabbade samman. Demonstranterna uppges ha kastat stenar och molotovcocktails, polisen svarade med tårgas och grep fem personer.”

  Vi har sett massprotester i Spanien under året, o sannolikt är detta bara början.
  “28 maj 2011 – Protesterna i Spanien fortsätter och blir mer våldsamma.I Barcelona skadades igår 84 demonstranter och närmare 40 poliser.”

  Frankrike
  “4 nov 2005 – Upploppen i Paris förorter tilltar i styrka och har nu spridit sig till andra delar av Frankrike. Natten till fredagen sattes 600 bilar i”

  Irland
  “26 feb 2006 – Dublin – Irländsk säkerhetspolis lyckades återta kontrollen i centrala Dublin sedan upplopp iscensatta av”

  Danmark
  “Våldsamma upplopp i Köpenhamn
  Publicerad 2006”

  T.o.m. i världens tryggaste underbaraste land, Sverige, såg vi detta för 10 år sedan.

  Man hör trots allt sällan om något motsvarande från det ociviliserade, våldsamma, rabiata, avskyvärda USA där “masshysteri” ständigt råder. Det var de där upploppen för typ 20år sedan i LA annars verkar det varit lugnt, väl? Hur kommer detta sig? Eller rapporteras det bara inte om det?

  Slåss ni inte ens vid sport och idrottsevenemang? I lilla fromma Sverige har vi i år fått avbryta tre påbörjade allsvenska matcher pga av att säkerheten för domare och fotbolls-spelare inte kan garanteras.

  Vi europeer anser ju oss vara bättre än t.ex. afrikaner eftersom vi ofta löser problem på ett mer demokratiskt sätt än dem.
  Så kan det europeiska/djuriska beteendet på motsvarande sätt vara en bidragande orsak till att amerikaner känner sig lite mer civiliserade och bättre än oss européer?

  ps. sedan har ju USA avslutat två världskrig som vi européer dragit igång, fast det borde väl vara glömt nu?

 24. Björn Nilsson

  Ett tips: när någon höjdare börjar prata om “den urstarka amerikanska ekonomin” eller att “alla ekonomiska fundamenta är goda” så är det bara att springa av bara h-e och försöka gömma sig någonstans. För detta är, som amrisarna själva säger, bara tjurbajs (bullshit) och då är läget verkligen kritiskt!

 25. Mr Speck

  Varför inte åka till Kairo och hålla ett finstämmt tal om “change we can belive in” ?
  Säkert så kan Mubarak applådera från sin bår inne i buren….

Comments are closed.