Politik

The Queen of Rage, möt Michele Backmann, USA:s farligaste kvinna

Tepåserörelsen här i USA är den mest extrema och den absolut farligaste politiska rörelse som USA har sett sedan McCarthyperioden och den antikommunistiska hysterin som varade från slutet av 1940-talet till slutet av 1950-talet..

Tepåserörelsen är en vit medelklassrörelse som har vuxit fram som en reaktion mot Barack Obama och den federala centralregeringen i Washington. Rörelsens mål är egentligen inte att sänka skatterna i ett vaccum utan att riva upp sociala program som Emergency Economic Stabilization Act of 2008, the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 och Obamas sjukförsäkringsreform. Man vill tillbaks till en gyllene forntid när alla amerikaner kunde sköta sig själva utan inblandning från någon regeringsmakt någonstans. De stora prärierna i mitten på 1800-talet ungefär.

Samtidigt är 73% av tepåserörelsen emot president Obamas försök att bygga broar till muslimska länder, 88% stöder Arizonas drakoniska immigrationslagar och 82% vill inte ge HBT-människor rätten att gifta sig

Tepåserörelsens ledare i representanthuset är den militant homofobiska och islamofobiska presidentkandidaten Michele Bachman om vilken Lois Romano skriver en omslagsartikel i veckans Newsweek: Michele Bachmann: Tea Party Queen for America – The Daily Beast

Petite and prim, the 55-year-old mother of five delivers her stump speech with the earnestness of a preacher. She pulls out a huge whiteboard and for dramatic effect scrawls just how many zeros can be found in a trillion. The elderly, the unemployed, the exasperated, and even a few disillusioned Democrats crowd her rallies and cheer her not-going-to-take-it-anymore shtick, even as they recognize some of its inherent contradictions. “You use the word ‘anger.’ It’s not anger,” Bachmann told NEWSWEEK. Americans aren’t expressing “unhinged anger,” she says. “People are saying the country is not working.” Married in 1979, Bachmann raised five children in Stillwater, Minn., and eventually fostered 23 kids. She has said her husband directed her to study tax law, and she obliged because “the Lord says: be submissive, wives; you are to be submissive to your husbands.

Michele Bachmanns chanser att vinna presidentvalet anses begränsade, kanske främst för att det visat sig att hon lider av svår migrän. Men hon har en tvilling-politiker i Texasguvernören Rick Perry även han homofob, islamofob och fundamentalistiskt kristen.

Även om Bachman kanske inte skulle kunna besegra Obama så anses Perrys chanser betydligt bättre. Och om ekonomin fortsätter att försämras så gör det antagligen inte vem som ställer upp emot Obama.

För den som trodde att USA hade nått botten med George Bush så finns det all anledning till oro. När raseri-drottningen eller raseri-kungen tar över så kommer vi alla att darra i knävecken. Och i kulisserna skymtar vi dessutom USA:s rikshäxa Sarah Palin.

Den som vill läsa mer om vart USA nu är på väg i snälltågsfart bör läsa Susan Jacobys kända The Age of American Unreason.

Länkar: Eric Cantor,Republikanernas hemsida,Mitch McConnell,National Review

[tags] Republikanerna, Reoublican Party, Michael Steele, George Bush,Glenn Beck, Tepåserepublikanerna,Rick Perry, Michele Backmann, [/tags]

2 thoughts on “The Queen of Rage, möt Michele Backmann, USA:s farligaste kvinna

 1. roger

  “Samtidigt är 73% av tepåserörelsen emot president Obamas försök att bygga broar till muslimska länder, 88% stöder Arizonas drakoniska immigrationslagar och 82% vill inte ge HBT-människor rätten att gifta sig”

  Ovanstående är i princip orelevant om du inte skriver hur stor tepåserörelsen är.
  Motsvarande siffror för några politiska partier i europa torde vara ännu mer dramatiska.

  Skulle gissa att 100% av sverigedemokratierna (7%), sannfinländarna (19%), fremskrittspartiet (23%), dansk folkparti (15%) är emot alla försök att bygga broar till muslimska länder.

  Skulle gissa att 100% av sverigedemokratierna (7%), sannfinländarna (19%), fremskrittspartiet (23%), dansk folkparti (15%) vill ha immigrationslagar som sträcker sig längre an Arizonas.

  Skulle gissa att 100% av sverigedemokratierna (7%), sannfinländarna (19%), fremskrittspartiet (23%), dansk folkparti (15%) inte vill ge HBT människor rätt att gifta sig.

 2. San

  Newsweeks artikel var sällsynt dålig, The New Yorkers var betydligt bättre. I ett europeiskt perspektiv så är dock Bachmann inte speciellt galen, högerpartierna i Skandinavien är betydligt mer fanatiska och farliga, som vi tyvärr fått erfara.

Comments are closed.