Politik

Amerikansk domstol skjuter Obamas sjukförsäkringsreform i sank

Det är inte utländska terrorister eller ens Kina som kommer att ruinera USA och det amerikanska samhället, det är amerikanernas sjuka vägran, om ni ursäktar vitsen, att reformera sitt eget katastrofala sjukvårdssystem. Ta inte mina ord för det, jag träffar en hel del amerikanska läkare på IT-konferenser, senast förra veckan i Palo Alto här i Silicon Valley, och jag förbluffas över hur kritiska dom är till det sjukvårdssystem inom vilket dom själva jobbar.

Som en av dom sammanfattade problemet: om vi har ett samhälle med miljoner fattiga människor utan tillgång till sjukvård, många av vilka är kroniskt sjuka, så kommer resultatet bara att bli en gigantisk katastrof.

Det var för att försöka stämma i bäcken som president Obama mot enormt motstånd drev igenom sin sjukvårdsreform, Patient Protection and Affordable Care Act som bl.a. förbjuder försäkringsbolag att vägra att ta sig an personer med existerande sjukdomar, och Health Care and Education Reconciliation Act of 2010 som innehåller vissa förändringar till den första lagen.

Vad som gör det existerande amerikanska sjukvårdssystemet så katastrofalt är att det kostar flera gånger så mycket per medborgare än alla europeiska sjukvårdssystem, men ändå inte täcker alla amerikaner.

Över 50 miljoner amerikaner saknar helt sjukförsäkring och tvingas besöka akutvården om dom blir sjuka. Där lappas dom nödtorftigt ihop för att sen ofta tvingas återkomma om några dagar. Belastningen på akutvården blir därför ohanterlig. Men ovanpå dessa 50+ miljoner kommer ytterligare kanske 50 miljoner amerikaner som har så en dålig sjukförsäkring att dom heller inte besöker läkare förrän i yttersta nödfall. Jag känner själv en dam vars 27-åriga dotter har ett bra jobb här i Silicon Valley, men med så dålig sjukförsäkring att hon struntar i att gå till läkare ens när hon skulle behöva det, till sin mammas förtvivlan.

Obamas reform skulle dock inte införa allmän sjukförsäkring, utan endast täcka omkring 32 miljoner av de oförsäkrade. Resten skulle förbli oförsäkrade.

Nu, som Brent Kendall skriver i Wall Street Journal, har en appelationsdomstol i Atlanta satt vad som verkar vara den slutgiltiga spiken i kistan för president Obamas misslyckade sjukvårdsreform: Health-Law Mandate Ruled Unconstitutional by Appeals Court – WSJ.com

A U.S. appeals court in Atlanta handed the Obama administration its biggest defeat to date in the battle over the health-care overhaul passed last year, ruling the law’s mandate on Americans to carry health insurance was unconstitutional. …The opinion, jointly written by judges Joel Dubina and Frank Hull, said Congress had broad power to deal with the problems of the uninsured, “but what Congress cannot do…is mandate that individuals enter into contracts with private insurance companies for the purchase of an expensive product from the time they are born until the time they die.

Motståndet mot reformer har varit massivt och oftast rent hysteriskt. Att regeringen ska tvinga alla amerikaner att skaffa sig sjukförsäkring har setts som början till slutet för det fria USA.

Nu kommer frågan alltså att tas upp av den konservativa amerikanska högsta domstolen som med stor säkerhet också den kommer att dödförklara Obamas patetiska försök att reformera ett system som inte vill låta sig reformeras. Bill och Hillary Clinton försökte reformera systemet redan 1993, men misslyckades katastrofalt och nu verkar det alltså som om Obama också han har misslyckats.

Amerikanerna har hittills t.o.m. varit oförmögna att införa Värdhälsoorganisationens moderna International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, ICD 10 och istället krampaktigt hållit fast vid den betydligt mer primitiva ICD9.

Ivan Goncharovs Oblomov skulle känna igen sig i dagens oreformerbara USA.

Fienderna till att reformera sjukvårdssystemet är en ohelig allians mellan försäkringsbolagen och den Kristna Högern. Den Kristna Högern vill inte förlora de miljardbelopp dom får in från sina medlemmar i form av ett “tionde” som kyrkorna sen betalar ut till sjuka medlemmar för att täcka de sjukvårdskostnader dom inte klarar av för att USA inte har allmän sjukförsäkring. Den kristna Högern kommer under inga omständigheter att tolerera att någon hotar deras inkomster. Något som en av mina grannar, själv medlem i den Kristna Högern, har förklarat för mig.

Som Karl Gerhard sade för länge sedan, det som är så dumt så att det inte kan sägas det kan alltid sjungas. Lyckligtvis finns det redan en polka om den situation som USA idag befinner sig i.

Om reformen rivs upp så kommer USA:s allt fler kroniskt feta och kroniskt sjuka helt enkelt att börja dö i förtid och medellivslängden i USA kommer att börja sjunka. USA:s medellivslängd ökar redan mindre än i andra länder och om samhället vägrar att befatta sig med det här problemet så är det inte svårt att se vad resultatet kommer att bli.

Länkar:H.R.3590 – Patient Protection and Affordable Care Act (Legislative Vehicle),The Patient Protection and Affordable Care Act,Health Care in the United States

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
svt.se – SVT Opinion, Nyheter

[tags] Bill Clinton Clinton Euthanisia, Clinton Healht Care, Clinton Netorots Nation, Clinton Pitssburgh, Clinton Speech, Hillary Clinton, Netoors Nation, Politics News, Sjukförsäkring, Obama Sjukförsäkring, Obama Eutanasi,The Patient Protection and Affordable Care Act,, [/tags]

9 thoughts on “Amerikansk domstol skjuter Obamas sjukförsäkringsreform i sank

 1. Johannes

  Ett rätt gammalt inlägg men måste bara fälla en kommentar här. Hoppas du inte misstycker.

  Motståndet är verkligen groteskt. Det var talande när Obama försökte driva igenom reformen, från början med ett “public option” som alternativ men det skrotades. Inte i första hand för att Republikanerna inte kunde gå med på det, de motsatte sig ju allt hela tiden utan för att diverse Demokrater (under den tiden partiet hade majoritet i båda kammarna) inte kunde acceptera de olika delarna. Det handlade om allt mellan stöd till aborter (!) som de mest konservativa demokrater inte kunde acceptera osv. Sedan fanns det den lilla klick av demokrater som ville gå steget längre (single payer) och gjorde sitt yttersta men det slutade med en urvattnad reform, där de tillslut valde att stödja reformen. Det jag vill komma till är att den Kristna högerns benhårda motstånd är stort, men om det bara vore såväl. Dessvärre är/var motståndet stort från Demokraterna som på något sätt ska vara “oppositionen” till Republikanerna och den kristna högerns dumhet, något partiet visat att de gång efter annan inte klarar av. Bara en liten klick av demokraterna går det att säga på allvar “de här vill något helt annat än det andra partiet”.

  Det gör också att en helhjärtat förändring i det groteska sjukvårdssystemet i USA inte kommer ske på väldigt lång, lång tid.

  1. Lennart

   Johannes: Det är bara kul om du kommenterar gamla inlägg. Det är faktiskt ett plus eftersom det visar att inläggen har en viss livslängd 🙂
   Det amerikanska sjukvårdssystemet går mot en kollaps inom 20-30 år så till vida att det kostar på tok för mycket per person och att man utan grundläggande reformer inte kommer att klara av den åldrande befolkningen plus det snabbt växande antalet överviktiga och kroniskt sjuka. Något måste göras helt enkelt men meningsfulla reformer är omöjliga så länge som tepåserepublikanerna och den kristna högern är lika starka som dom är idag.

Comments are closed.