Google
 
Web www.usabloggen.se

Gaddafi störtas, Libyen befrias, nästa Assad, sen Iran och sist: Kina?

Skrivet av Lennart on August 22, 2011
Posted Under: Mellanöstern

Jubel i Bengazi

Amerikanska media har följt den dramatiska utvecklingen i Tripoli under söndagen. President Obamas återhållsamma strategi i Libyen visar sig ha varit den rätta och kommer att hjälpa honom i presidentvalet.

Viktigare är att Gaddafis fall nu riktar strålkastarljuset mot nästa diktator Syriens Assad.

Kareem Fahim och David D. Kirkpatrick skriver i New York Times om Little Resistance as Rebels Enter Tripoli – NYTimes.com

TRIPOLI, Libya — Rebels surged into the Libyan capital Sunday night, meeting only sporadic resistance from troops loyal to Col. Muammar el-Qaddafi and setting off raucous street celebrations by residents hailing the end of his 42 years in power. The rebel leadership announced that insurgents had captured two of Colonel Qaddafi’s sons, including Seif al-Islam, his heir apparent. The leadership also announced that the elite presidential guard protecting the Libyan leader had surrendered and that they controlled many parts of the city, not including Colonel Qaddafi’s leadership compound.

Frågan nu är om Obamas försiktiga politik mot Syrien också den kommer att bli framgångsrik. Klart är att EU:s bojkott av Syrisk olja kommer att slå hårt mot diktatorn. Ännu viktigare kanske är att demokratirörelsen i Syrien nu kan se att Jasminrevolutionen faktiskt inte har stoppats och att även Assad kommer att falla, även om det kan ta ytterligare något eller några är.

Sen är frågan hur länge den brutala Juntan i Iran kommer att överleva. Och sedan, slutmålet, Kina. Det jäser under ytan i Kina, hjälpt på traven av mobiltelefoner och mikrobloggssajten Sina Weibo.

Endast på en punkt är Obama helt och hållet blind, vikten av att även Palestinerna befrias och får sin egen stat. Men det kommer att lösa sig självt när det muslimska mellanöstern nu blir fritt och alltmer demokratiskt.

Men oavsett när Assad, de iranska mullorna och den kinesiska regimen faller, så är Tripolis befrielse en historisk händelse som visar att Jasminrevolutionen rullar vidare och inte går att stoppas, om EU och USA bara stället upp.

Globaliseringen med höjda utbildningsnivåer, tillgång till Internet och sociala nätverk gör det allt svårare för diktatorer att behålla sina korrumperade och ineffektiva regimer. Dagens allt billigare och allmänt tillgängliga IT-teknologi ställer diktaturer inför ett ödesval. Antingen stänger man av Internet, med förödande konsekvenser för ekonomin, eller också riskerar man att förr eller senare störtas.

Axplock från pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Mest lästa, SvD – Utrikes, Politiken.dk Seneste nyt, Ekot, mobil.gp.se – NYHETER

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>