Politik

Supermakten USA passerar sitt bäst före-datum, hur kommer USA 2.0 att se ut?

USA var världens enda supermakt, ett samhälle som stod för alle de mest superlativa värderingar som överhuvudtaget fanns i hela världen, i alla fall enligt Hollywood, Voice of America och talrika presidenter: Frihet, Demokrati, Jesus, hur mycket billigt land från välvilliga indianer som man överhuvudtaget kunde tänka sig, billig olja och bensin, Jesus igen, låga skatter, höga löner, frånvaro av regleringar och, som om inte det vore nog, käcka helyllebegrepp som “Den Amerikanska Drömmen” som fick knävecken på svenska politiker som Maude Olofsson att svikta och vårt svenska språk att berikas med helt obegripligt trams som USA visar vägen

I grunden gillar jag The American Dream, säger vice statsminister Maud Olofsson.

Hon har gjort två resor till USA ­efter maktskiftet. På 1980-talet fick Maud Olofsson ett Rotarystipendium för unga yrkes­verksamma kvinnor och stack till ­Illinois. De erfarenheterna bidrar till att centerledaren och näringsministern har en positiv syn på ”den amerikanska drömmen”.

–Jag gillar den tanken, att din dröm kan bli verklighet, säger Maud Olofsson. –Och de visar ju hela tiden ­exempel på hur människor har lyckats, som har kämpat sig igenom en massa saker. Så jag tycker det är bra.

Idag ligger den amerikanska drömmen i spillror för hela världen att se i den värsta ekonomiska krisen sedan den Stora Depressionen och frågan för dagen är varför USA kunde falla så oerhört snabbt och sen hur USA 2.0. kommer att se ut.

USA:s uppgång är relativt enkel att kartlägga och hjälptes på traven av två kataklysmiska europeiska krig som slog ut den tidens supermakter.

1945 var USA redan världens enda supermakt, och den ställningen befästes sedan i och med Sovjetunionens slutliga kollaps den 26:e december 1991. Yegor Gaidar har f.ö. skrivit om orsakerna till Sovjetunionens fall i sin nu klassiska The Soviet Collapse. Grain and Oil

För USA är orsakerna till nedgången och fallet litet mer komplicerade. Peak Oil och slutet på billig olja slog undan en av hörnstenarna i det amerikanska samhället och ledde till den förödande invasionen av Irak.

När vi talar om det idealiserade amerikanska samhället så var det alltid ett samhälle som levde på lånad tid. Den billiga oljan ledde till en stillasittande och ohälsosam livsstil och diet som steg för steg ledde till en explosion av kroniska sjukdomar som dagens diabetesepidemi och miljoner feta amerikanska skolbarn.

Det var mellan 1965 och år 2000 som nedgången började. 1968 års studentrevolution och afroamerikanernas slutliga frihet i slutet av 1960-talet möttes av en regelrätt kontrarevolution av alltmer extremkristna vita sydstartsinnevånare. Under 1980 och 1990-talet slogs hela det världsledande industrisamhället i Mellanvästern ut av globaliseringen. Den amerikanska författningen klarade inte av de tvära kasten som ledde till en alltmer paralyserad politisk ledning i Washington.

När President Bush sen iscensatte den gigantiska företagsplundring som ledde till dagens ofattbara amerikanska utlandsskuld och Wall Street fick härja fritt utan att regleras, så var katastrofen ett faktum.

Så hur ser framtiden ut? Ja utan en stark och enad politisk ledning i Washington så kommer den gigantiska amerikanska Atlantångaren att fortsätta att driva redlöst. Och med den alltmer extrema Kristna Högern och nu de helgalna Tepåserepublikanerna så är det svårt att se någon annan utgång.

Samtidigt har USA behållit ledningen inom den viktiga IT- och bioteknologi-sektorn tack vara innovativa företag här i Silicon Valley. (Ja Silicon Valley är också ledande inom bioteknologin). Andra städer runt om i USA, inklusive New York försöker nu skapa sina egna versioner av Silicon Valley i hopp om att få del av framtidens ekonomi. Vi får se om det kommer att lyckas.

Det kommer att kosta rent ofattbara summor för USA att åtgärda sina undermåliga skolor, sitt sjukvårdssystem, sina motorvägar, sin dåliga livsstil, sina kristna extremister, den allt mer aggressiva vapenlobbyn och inte minst, att börja åtgärda koldioxidutsläppen.

Vi kommer säkert att få läsa en uppsjö av böcker om USA:s nedgång och fall framöver, innan trenden slutligen förhoppningsvis vänds någon gång om sådär mellan 25 och 50 år.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes,

[tags]USA:s nedgång och fall, Silicon Valley, Fareed Zakaria, Yegor Gaidar , Niall Fergusson[/tags]

One thought on “Supermakten USA passerar sitt bäst före-datum, hur kommer USA 2.0 att se ut?

  1. Gregor

    rent ofattbara summor för USA att åtgärda […] sina motorvägar,

    När peak oil ger sig tillkänna så blir det meningslöst att åtgärda motorvägar. De får helt enkelt förfalla. (Nu märker jag att du Lennart börjar förstå peak oil-problemet. Välkommen till peak oil-gänget.)

Comments are closed.