Politik

Kan Amazons nya surfplatta revolutionera bokläsandet i USA och världen?

Barnes & Nobles Nook, det är antagligen så som Amazons nya surfplatta kommer att se ut. Amazon har som bekant redan en läsplatta, inte surfplatta, som heter Kindle.

Tänk om Amazons VD Jeff Bezos verkligen är lika ambitiös som Apples Steve Jobs? Tänk om han kommer att försöka att vända upp och ner på surfplattevärlden när han lanserar Amazons nya surfplatta i november? Hur skulle han kunna göra det? Jo genom att leverera något helt nytt i form av en hyrservice för böcker som liknar den han redan har startat för videofilmer, efter att ha kopierat Silicon Valleys Netflix?

Stu Woo och Jeffrey A. Trachtenberg skriver i Wall Street Journal om ryktena om Amazons potentiellt revolutionerande planer: Amazon in Talks to Launch Digital-Book Library – WSJ.com

Amazon.com Inc. is talking with book publishers about launching a Netflix Inc.-like service for digital books, in which customers would pay an annual fee to access a library of content, according to people familiar with the matter. It’s unclear how much traction the proposal has, the people said. Several publishing executives said they aren’t enthusiastic about the idea because they believe it could lower the value of books and because it could strain their relationships with other retailers that sell their books, they said. Amazon didn’t immediately respond to requests for comment Sunday. The proposal is another sign that retailers are looking for more ways to deliver content digitally, as customers increasingly read books and watch TV on computers, tablets and other electronic devices. Seattle-based Amazon makes the popular Kindle electronic reader and is expected to release a tablet to rival Apple Inc.’s iPad in coming weeks,

Surfplattorna är rätt ointressanta i sig själva, men när dom kan leverera spännande och framför allt billig musik, video, audio, nyhetsmedia och nu kanske också hyr-e-böcker, ja då blir dom plötsligt en riktig kanonpryl som alla, inte bara kidsen, skulle vilja ha.

iPadden är redan en historisk storsäljare, men om vi tänker oss en billig surfplatta med inbyggd läsplatta för $250 på vilken man kan hyra e-böcker, bl.a. bästsäljare, för $80 per år, ja då skulle det stimulera bokläsandet som inget annat.

Och eftersom Amazon redan är världens största bokhandel, ja då förstår man varför dom i alla fall leker mer den här tanken. Och om man kunde köra svenska böcker på en son surfplatta, ja då skulle jag köpa den på momangen.

Men som Stu Woo och Jeffrey A. Trachtenberg gör klar i sin artikel så är det långt ifrån säkert att förlagen kommer att vilja vara med, eftersom dom föredrar traditionell bokförsäljning för att hålla uppe priserna.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter, Resumé: Nyheter

[tags] Amazon Kindle, Barnes and Noble Nook, Sony Corp Reader, Prime View International Co, Plastic Logic Ltd, Hearst Corps Skiff, Spring Design Inc, Entourage Systems Inc, Microsoft Courier, Apple iPad, Tryckkänsliga skärmar , Samsung Galaxy Tab, Kno,iPad, iPad och tidskrifter,Amazon surfplatta,Amazon bokläsare, Amazon hyrböcker [/tags]

2 thoughts on “Kan Amazons nya surfplatta revolutionera bokläsandet i USA och världen?

  1. Christer W

    Pappers -boken och papper-tidning är en genialisk konstruktion, inte fasen kan en läsplatta bli en nödlösning ute i omarkerna, t.ex. för att göra upp eld eller lösa andra mer eller mindre personliga behov.

  2. Bossebus

    Den dagen jag inte kan köpa en riktig pocketbok så är jag antingen blind eller död.

    En läsplatta kommer inte in över min tröskel. 🙂

    Gammalmodig? Jag? 😀

Comments are closed.