Google
 
Web www.usabloggen.se

Steg för steg, USA:s infrastruktur kollapsar och det amerikanska samhället med den.

Skrivet av Lennart on September 20, 2011
Posted Under: Infrastruktur

Gasexplosionen i San Bruno här i Silicon Valley den 9/9/2010

För litet mer än ett år sen explodera plötsligt en gasledningen i San Bruno vid San Franciscoflygplatsen här i Silicon Valley och dödade 8 människor.

Federala utredare som kallats in rapporterade att de funnit ett stort antal defekter i rören. Tjockleken på gasrören, som hade installerats 1956 (!) varierade, och några svetsar trängde inte helt in i rörent. När gasföretaget PG & E ökade trycket i rören för att möta växande efterfrågan på gas, så försvagades de defekta svetsarna ytterligare och gasledningen gick sönder med katastrofalt resultat.

För ett par veckor sedan skedde samma sak i Cupertino några kvarter från där jag bor , men lyckligtvis dödades ingen.

Eftersom det enda som har gällt under mer än ett decennium är att sänka skatterna så har man helt enkelt plundrat den gigantiska amerikanska infrastrukturen, allt från sjukhus till skolor till motorvägar, broar och gasledningar har lämnats vind för våg medan de miljardbelopp som borde ha gått till att underhålla och modernisera den amerikanska infrastrukturen har gått skattesänkningar.

Economist skriver i om resultatet av den här massiva plundringen av USA:s infrastruktur: Reliability of the grid: Difference Engine: Disaster waiting to happen | The Economist

LAST weekend’s vigilance against potential terrorist attacks was an impressive demonstration of America’s resolve to prevent events of September 11th 2001 from ever happening again. …. Yet, further down the coast, 6m citizens of southern California and south-west Arizona, along with their cousins across the Mexican border, were just recovering from a man-made disaster that had plunged their sweltering world into darkness—shutting down schools, hospitals, offices, factories, shops and restaurants, as lighting, air-conditioning and other essential equipment ceased to function. …The power outage that swept across a large swathe of the American south-west on September 8th was the region’s worst cascading blackout in 15 years. It started at the North Gila substation near Yuma, Arizona, where a utility employee “was doing some work” on faulty equipment. Something happened (still under investigation) to cause the substation to shut down, disconnecting a 500kV transmission line connected to it and disrupting the electricity supply to Yuma’s 90,000 residents.

President Obama har talat om att göra något för att åtgärda den hotande katastrofen men som vanligt vägrar republikanerna och problemet skjuts på framtiden.

Här i Kalifornien hotar en katastrof av bibliska proportionen och nej jag menar inte en jordbävning. Det gigantiska Sacramento-deltat skyddas av fördämningar som man inte har upprätthållit för att spara pengar och som obönhörligen kommer att kollapsa om vattnet stiger över en viss nivå.

Tiotusentals människor kommer att drabbas och många kommer att dö.

Det viktiga här är inte att infrastrukturen successivt kollapsar och att USA steg för steg tvingas tillbaks till något som på sikt kommer att likna en tredje-världsnation. Och innan någon protesterar att så farligt är det väl inte så titta på den här bilden som verkligen säger allt om USA:s föråldrade infrastruktur.

Nej det viktiga är att det kommer att kosta ofantliga summor när man en dag inser att man måste göra något. Mer än hela Kriget mot Terrorismen, och det är pengar som USA inte har och heller inte kommer att låna. Det här är början till slutet på USA som ett modernt land helt enkelt. Visst, det kommer att ta några decennier men trenden är omisskännlig. Det bär utför.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot

Svenska bloggar om: , , ,

3 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>