Google
 
Web www.usabloggen.se

För internationella resenärer, med mobilen och surfplattan på flygplatset från San Francisco till Arlanda och ännu längre

Skrivet av Lennart on October 6, 2011
Posted Under: Mobiltelefoner

Jag har ett problem som många internationella människor som flyger internationellt ofta har. Jag skulle vilja ha med mig min Google Nexus One plus en surfplatta från Kalifornien till Sverige på semester. Men det är inte så enkelt.

Låt mig börja med själva resan.

Jag anländer från Silicon valley till San Franciscos flygplats, den mest WiFi-vänliga flygplatsen som jag känner till. Med gott om tid före min flygning så sätter jag mig ner, tar upp min bärbara dator och kopplar upp den till en av de många eluttagen som är avsedda för de ständigt uppkopplade resenärerna i Silicon Valley och San Francisco och vips så är jag ute på flygplatsens WiFi, som är helt gratis.

Väl framme i Chicago så får jag betala $6.95 för WiFi, men det är pin tji att få tag på något eluttag så eftersom mina batterier inte räcker i de tre och en halv timmar som det tar innan min flygning till Helsingfors lyfter, så struntar jag i datorn.

På Helsingfors flygplats har man tydligen också gratis WiFi men ingen enda skylt som talar om det för resenärerna, och inga eluttag. Förstår man inte att eluttag och WiFi går hand i hand?

Att Stockholm inte bryr sig om att Arlanda ska ligga i världstoppen ser man av att man får betala hela 129 kronor för 24 timmars WiFi och 100 kronor för två timmar. Och igen inga skyltar och jag tror heller inga eluttag. Men jag är inte helt säker på eluttagen är det någon som vet?

Nu till mobiltelefonerna. Min Google Nexus One med månadsabonnemang på T Mobile i USA fungerar givetvis över hela USA. För att använda den i Europa så kan jag betala bagatellpriset $10 för s.k. roaming som ger mig obegränsat SMS, men ingenting annat vad jag kan se. Och eftersom jag får en hel del spamsamtal, ett par per dag i USA så kommer dom givetvis att förfölja mig till Sverige, vilket vad jag förstår skulle kosta mig skjortan.

Plus att som man säger i varningstexten, det kan finnas tjänster i mobilen som själva går ut på webben, och som jag i så fall måste betala för.

Så jag håller mig med en liten billig svensk mobil utan webbtillgång istället.

Finns det någon som använder sin amerikanska mobil i Sverige eller på resa och hur gör ni i så fall?

Vad är bästa lösningen för om jag vill ha med mig min amerikanska pekskärmsmobil med full webb-uppkoppling? Jag ville INTE byta SIM-kort utan behålla mitt amerikanska. Eller är den enda lösningen att köpa ett svenskt SIM-kort och i så fall vad skulle det kosta för 3G-access med SMS, Twitter, sociala nätverk och vanlig telefon?

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, VG RSS, Resumé: Nyheter, ITavisen.no, ITavisen.no

tags]Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple[/tags]

6 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>