Google
 
Web www.usabloggen.se

Öppen Kod, Facebook och FRA. Massavlyssning och okunniga socialdemokrater hotar demokratin i Sverige

Skrivet av Lennart on December 15, 2011
Posted Under: FRA-lagen

Moderaterna under Fredrik Reinfeldt kommer att gå till historien för att de införde diabolisk och drakonisk massavlyssning in på bara kroppen på helt okunniga och ovetande svenska medborgare.

Såna totalitära system införs alltid av goda skäl, i alla fall enligt politikerna, men de vidareutvecklas sen i riktningar som dagens politiker inte har en aning om. Så kommer även att ske med FRA:s massavlyssning.

Tragedin är nu att de tekniskt helt okunniga socialdemokraterna har gått med på det här groteska systemet som de inte förstår, inte är intresserade av att förstå och inte är smarta nog att kunna förstå om de ens insåg att de måste förstå det.

Svenska Dagbladet om Regeringen och S Överens om FRA | Inrikes | SvD

Tillsättandet av integritetsskyddskommittén var ett villkor från Socialdemokraterna för att gå med på att Säpo och Rikskriminalpolisen får tillgång till signalspaning. – Vi behöver ta ett nytt, helhetsgrepp på integritetsfrågan. Den rör inte bara förhållande mellan individ och stat utan också i ökande utsträckning mellan individen och privata aktörer, sade Morgan Johansson. Han nämnde IT-företag och försäkringsbolag, vars verksamhet kan hota den personliga integriteten. Exakt vilket det logiska sambandet är mellan de integritetsfrågorna och att Säpo nu får tillgång till signalspaning förblev oklart på pressträffen. – Det är politik, sade Beatrice Ask.

Vad sossarna skulle ha gjort är att kalla in expertis och sen göra det naturliga, att kräva att arkitekturen bakom hela FRA:s avlyssningssystem publiceras öppet för allmänheten så att alla svenskar själva kan avgöra om systemet hotar deras integritet eller inte.

Det finns faktiskt ett prejudikat för ett sånt agerande och det är Facebooks Open Compute Project där man helt sonika har publicerat hela arkitekturen på sina datahallar uppe i datormolnen.

Det är det som är vitsen med öppen kod, att det ger den informerade allmänheten möjlighet att själv avgöra om de vill bli massavlyssnade eller inte.

Ja men skulle inte det hjälpa de människor som Beatrice Ask vill avlyssna? Nej att publicera systemets prestanda och funktionalitet är inte detsamma som att avslöja de resultat man får fram.

Och trots all kritik om hur Facebook använder all den personinformation man samlar in, (en orsak till varför jag inte använder Facebook), så har man alltid publicerat sin mjukvaruarkitektur för hela värden att se och återanvända).

Men Beatrice Ask vet mycket väl att om svenska folket skulle få veta hur FRA-systemet verkligen fungerar så skulle man gå man ur huse för att stoppa det.

Och på tal om Öppen Kod, som jag skrev för ett tag sen så använder FRA med stor säkerhet redan Öppen Kod, som NoSQL-databaser, i sin massavlyssning.

Men Håkan Juholts socialdemokrater vet mindre om IT än de flesta femåringar och vad värre är, de vet inte att de inte vet. Så Moderaterna kan lura dom hur dom vill.

I sanning en penibel situation.

Axplock från den nordiska pressen:
Nyheter – Nyheter,Expressen: Nyheter, Ekot
Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, News, News, ITavisen.no

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , ,

5 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>