Google
 
Web www.usabloggen.se

Måste läsas för alla USA-intresserade, Larry Lessigs Republic, Lost: How Money Corrupts Congress – and a Plan to Stop It

Skrivet av Lennart on December 16, 2011
Posted Under: Böcker,Republikanerna,Samhälle,Washington

Lawrence Lessig är en av USA:s mest intressanta tänkare. Han har varit professor i juridik vid Stanford Law School här i Silicon Valley och grundare till Center for Internet and Society.

När han bodde här i dalen var han en mycket stark förespråkare för ett fritt Internet och han skrev ett antal uppmärksammade böcker om vikten av frihet på Internet och riskerna av Hollywoods försök att inskränka yttrandefriheten på nätet. Något som nu håller på att bli verklighet med Stop Online Piracy Act. Lessig har skrivit ett antal viktiga böcker, som Code and Other Laws of Cyberspace, The Future of Ideas,Free Culture, och Remix: Making Art and Commerce Thrive in the Hybrid Economy.

Lessig är idag professor i juridik vid Harvard .

Hans senaste bok handlar om det genomkorrumperade amerikanska politiska systemet som idag helt domineras av storfinansen, med katastrofal effekt på Kongressen och presidentämbetet.

Thomas B Edsall recenserar Lessigs bok i New York Times: ‘Republic, Lost’ – Campaign Finance Reform – Book Review – NYTimes.com

There is, in his view, one thing holding back America, a legal but corrupt system of campaign finance. “Practically every important issue in American politics today is tied to this ‘one issue,’ ” he writes. Mr. Lessig’s agenda (invoking Thoreau) is to attack “the root, the thing that feeds the other ills, and the thing that we must kill first.” There is strong evidence of the corrupting effects of political fund-raising, and Mr. Lessig has amassed it.

In a November interview with Boston Review he noted that in the first quarter of 2011 Congress — awash in special interest money from banks attempting to push through a bill allowing them to collect per-transaction debit-card fees — spent more time on that issue than on unemployment, the deficit, the wars in Iraq and Afghanistan, health care or global warming.

Lessigs förslag till reform av dagens amerikanska kampanjfinansiering, att varje väljare ska få $50 som dom sen kan ge sin egen kandidat, är tyvärr helt orealistiskt, eftersom storfinansen som Thomas B Edsall skriver, alltid kommer att hitta sätt att kringgå systemet.

Men trots det är det här en viktig bok som klart visar att den amerikanska demokratin idag är ett minne blott och att USA, liksom det gamla Rom., är på väg en helt ny regeringsform och även som Rom, mot sitt slutliga katastrofala fall. Och om någon tvivlar på det så visar det bara att ni inte hänger med i den amerikanska politiken i Washington där Kongressen fortsätter att vara helt lamslagen, och kommer att fortsätta att vara lamslagen så länge som republikanerna inte får en majoritet i båda kamrarna.

Och en supermakt som går på autopilot i flera år kommer förr eller senare att krascha.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot

Svenska bloggar om: , , , , ,

4 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>