Google
 
Web www.usabloggen.se

Christopher Hitchens, Niall Ferguson, Richard Dawkins och det antiintellektuella USA

Skrivet av Lennart on December 21, 2011
Posted Under: Filosofi,Samhälle

I sin krönika om USA uppmärksammar den USA-baserade journalisten Martin Gelin den engelsk-amerikanske författaren och debattören Christopher Hitchens död Korta tankar om Christopher Hitchens – DN.se och ställer frågan

Min spontana reaktion var att börja fundera på bristen av personer som liknar Hitchens i dagens offentliga politiska debatt i USA.

dock utan att på något sätt besvara den.

Så låt mig göra det istället.

Brittiska intellektuella som emigrerat till USA, som Niall Ferguson och Christopher Hitchens har ofta varit mycket framgångsrika. Ett annat exempel är Richard Dawkins, som visserligen inte flyttat till USA utan bara rest runt och hållit föredrag om sin uppmärksammade bok The God Delusion.

Orsaken beror främst på att trots alla framstående universitet med berömda forskare så är USA i grunden ett utpräglat anti-intellektuellt samhälle, som dagens republikanske presidentkandidater , med undantag för Newt Gingrich, demonstrerar på ett synnerligen skrämmande sätt.

Bryan Magees TV-serie Men of Ideas från slutet av 1970-talet gick t.ex. över hela världen, utom just USA där man inte kunde tänka sig att någon skulle vilja se ett så intellektuellt program.

Sveriges Radio har Filosofiska Rummet och praktiska filosofer som Torbjörn Tännsjö hörs och syns regelbundet i svenska medier.

När en amerikansk politiker som Obama, Clinton, Bush eller någon av årets republikanska presidentkandidater tillfrågas om vilken tänkare som mest har påverkat dom som så svarar dom enhälligt, Jesus.

Nu har USA en lång filosofisk tradition, inte minst på Berkeley-universitetet här i Silicon Valley, med namn som de legendariska och fortfarande aktiva Hubert Dreyfus, John Searl och den tyvärr avlidne Paul Feurerabend som jag har läst och tycker mycket om och inte att förglömma Daniel Dennett.

Så det finns filosofer i överskott, men dom spelar en synnerligen marginell roll i den offentliga debatten. University of Chicago-filosofen Martha Nussbaum har synts någon enstaka gång.

Som vi har sett så tolererar man t.o.m. icke-kristna tänkare i USA, men då endast om dom inte är amerikaner. Igen så finns det något enstaka undantag som Sam Harris Letter to a Christian Nation

Vad som däremot går hem i USA är ytliga och kortfattade popförfattare som Malcolm Gladwell som skriver ett förenklat minsta-gemensamma-nämnaren-språk i korta kapitel.

Men frånvaron av tänkare av Christopher Hitchens kaliber är USA:s akilleshäl, för det är just den här djupgående antiintellektuella attityden som får USA att vägra att acceptera den Globala Uppvärmningen och att acceptera utländska inflytanden.

Det gör samhället tungrott och innovation svår och får USA att tappa sitt inflytande runt om i världen. Det är början till slutet för supermakten USA helt enkelt.

Förr gick en sån här strutsattityd kanske an men inte idag i det globaliserade kunskapssamhället. Tyvärr måste även USA visa att man kan tänka fritt, klart och innovativt och acceptera världen runt omkring sig som den verkligen ser ut.

Gör man inte det så kommer andra länder som är beredda att göra det att ta över.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

11 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>