Politik

Keas, 23andMe, snabbt framåt för Health 2.0-rörelsen i USA.

Den patient-fokuserade Health 2.0-rörelsen har tagit USA med storm, även om den ännu inte vad jag vet har fått ett speciellt stort genomslag i Sverige eller Europa.

Health 2.0-rörelsen är grundad på tanken att vi alla måste vara ansvariga för vår egen hälsa. Med sociala nätverkssajter som Patients Like Me är det lätt att få kontakt med andra människor i samma situation som en själv. Man kan tipsa om läkare och medicin och ge varandra stöd.

Health 2.0-rörelsen har också sina egna sjukvårdsmässor världen som blir alltmer välbesökta.

Alexia Tsotsis skriver på Techcrunch om Adam Bosworths Silicon Valley-baserade Keas som har en unik spel-baserad metod för att locka anställda att tävla mot varandra i syfte att gå ner i vikt och bli friskare och som nu har fått en hälsosam dos av riskkapital: Keas Raises $6.5 Million To Turn A Healthy Lifestyle Into A Game

In yet another vote for the space, Health 2.0 innovator Adam Bosworth, who is most known as one of the creators of Google Health, has just raised $6.5 million for Keas from Atlas Venture and Ignition Partners. This funding brings the Keas investment total to $16.5 billion.

With social health game Keas, companies and teams can pick three health goals and compete against each other for real and virtual prizes (You can play here).

In one corporate use case (at a hospital), 40 percent of the 1,300 employees registered lost a total of 1,230 pounds over the 12-week challenge. Afterwards 73% the players reported feeling “more positive” towards their employer and 64 percent reported increased work productivity.

En annan aspekt av Health 2.0.-rörelsen är hårdvaruprodukter som UP och Fitbit , som gör det möjligt att mäta kaloriförbrukning, sömn och aktivitet.

Jag gissar att de flesta av dom funktionerna snart kommer att bakas in i vanliga mobiler.

Silicon Valley-baserade 32 and Me är en annan Health 2.0-produkt som har blivit mycket populär under 2011. För $100 kan vem som helst ta en DNA-test i hemmet och få tillbaks information om risken för möjliga genetiska sjukdomar.

Om man betänker att en DNA-test för bara några år sen var utom räckhåll för det stora flertalet av människor i USA både finansiellt och praktiskt, så inser man hur innovativt och radikalt 23 and Me faktiskt är. Och den DNA-analys man gör utökas också ständigt.

Quantified Selv är ett annat initiativ som har blivit mycket populärt här i Silicon Valley. Människor, kanske mest datanördar, som analyserar sin hälsa med avancerade mätinstrument.

Health 2.0-rörelsen håller på att vända upp och ner på hur människor i USA ser på hälsa och sjukvård, och tur är det med tanke på hur ineffektiv, inadekvat och dyr den amerikanska sjukvården är.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas[/tags]