Politik

Y Combinator, Techstars, Seedcamp, startup-acceleratorer och dagens IT-entreprenörer

Klicka på bilden.

Igår skrev jag om de riktiga innekaféerna här i Silicon Valley Coupa Cafe, Paris Baguette, Prolific Oven, tre favorittillhåll för startupkidsen i Palo Alto i Silicon Valley och i San Francisco South Park och Cafe Centro i SoMa, IT-staden San Franciscos centrum, populära samlingsplatser för IT-kidsen här i området.

Startupscenen har förändrats i grunden här i Silicon Valley och San Francisco de senaste åren. Strax före millennieskiftet liknade startupföretagen mest gigantiska kringirrande elefanter med massvis med anställda, gigantiska kontor och miljoner i omsättning från miljoninvesteringar från riskkapitalisterna på Sand Hill Road.

Riskkapitalisterna finns fortfarande kvar men dom investerar senare i utvecklingskurvan och ofta betydligt mindre belopp. Jämfört med startupföretagen för 12 år sen så är dagens IT-entreprenörer pyttesmå, 2-4 anställda kanske, på sin höjd lika stora som en ökenråtta, men så oerhört mycket mer produktiva att de lätt kan skapa hela produkter på några månader.

Och produktiviteten kommer från starkare datorer, fler och betydligt bättre öppen kod-produkter, den mobila webben, datormolnen, bättre bredband och bättre utvecklingsverktyg. Det går helt enkelt inte att jämföra.

Dagens startupkultur kommer också med sina egna informella institutioner, och där ligger Hackathon och startup-acceleratorerna högt på listan.

Ett hackathon är när grupper med programmerare samlas över en helg för att på ett par dar eller t.o.m. på 24 timmar snickra ihop stommen till en helt ny mjukvaruprodukt som i sin tur kan bli stommen till ett helt nytt starupföretag. Det är ömseom jippo, ömseom blodigt allvar och enastående kul för alla deltagare. Det vinande laget får vanligtvis en summa pengar från arrangörerna och en chans att starta sitt eget företag.

Litet mindre kända är de startup-acceleratorer som på rätt kort tid har blivit stommen till dagens startup-industri.

Med namn som Y Combinator, Techstars och Seedcamp så kör startup-acceleratorerna ett par tre s.k boot camps per år dit man bjuder in IT-entreprenörer och deras programmerare för att under några hektiska veckor skriva ihop en produkt och samtidigt gå igenom det juridiska pappersarbetet som behövs för att skapa ett nytt IT-företag.

Paul Grahams Y Combinator, t.ex. tillhandahåller max $ 20 000 i riskkapital per företag, råd och kontakter under två tremånaders program per år. I utbyte tar de en andel på mellan 2 % och 10% av startupföretagen. Precis som hackathonen så korar även acceleratorerna vinnare.

De pengar som investeras kommer oftast från s.k. ängelinvesterare eller helt vanliga riskkapitalister.

Deltagarna får också möjlighet att göra en presentation till företagsänglar och riskkapitalister i slutet av programmet.

På det sättet fungerar acceleratorerna litet som de bönder som brukar användas under den engelska rävjaken för att slå i buskar och vegetationen för att på så sätt skrämma upp räven. Fast här handlar det givetvis om att identifiera potentiella entreprenörer för riskkapitalisterna.

Så här fungerar t.ex. Techstarts-programmet

You get $18,000 for your company. In addition, you are offered a $100,000 convertible debt note by a group of prominent VCs immediately upon acceptance into TechStars. Funding details here. You also get great perks such as free hosting and services, a nice place to work if you want to, and more.

There is immeasurable value in the connections and advice that you’ll receive when you start your company with TechStars, and also in the opportunity to pitch to angel investors and venture capitalists at the end of the program during our Investor and Demo Day. Historically, TechStars companies go on to average more than $1M raised in outside capital after the program

Tech Crunchs Eric Eldon beskriver Accelerato.rs, en webbsajt från TechStars där IT-entreprenörer kan ansöka om att delta i startup-acceleratorernas program: TechStars Launches Accelerato.rs, A Common App For Startups And A Results Tracker For Accelerators

The Accelerato.rs questions are plain-vanilla, although participating companies can alter them as much as they feel like. Some samples:

– “Describe your startup in 140 characters or less.”

– “Explain how the company will make money.”

– “What are some things that the team (or its members) have built in the past? Please include URLs.”

Of course, many people who want to start a company won’t nemed to go through any program to get the funding, mentorship and network they need. And many of the top startups who do want the accelerator experience will get into the top programs. This application might help bet more candidates in the door, but accelerators are going to have to still figure out their value add to recruit the types of founders who will make them money.

Det faktum att de flesta entreprenörer som deltar i de här programmen förr eller senare får omkring en miljon dollar i investeringskapital är rätt imponerande, med tanke på att de flesta startupföretag idag endast består av ett par-tre-fyra pers och trots det kan skapa framgångsrika företag. Sen, om och när dom växer sig riktigt stora så finns det alltid hur mycket riskkapital som helst att ta till från de traditionella riskkapitalföretagen som t.ex. Kleiner Perkins.

Det här är en process som både entreprenörerna och investerarna tjänar på och som nu imiteras över hela världen.

Sverige verkar ännu sakna en sån här välutbyggd infrastruktur för startupföretag. Är det någon som vet?

Axplock från den nordiska pressen:

News,digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no,Nyheter,
Dagen.se – kultur

[tags] Y Combinator, Techstars, Seedcamp, startup-acceleratorer, Silicon Valley, IT-entreprenörer[/tags]

One thought on “Y Combinator, Techstars, Seedcamp, startup-acceleratorer och dagens IT-entreprenörer

Comments are closed.