Google
 
Web www.usabloggen.se

Throne of Blood, det folkliga upproret mot Assadregimen, vad dikaturerna kostar Mellanöstern

Skrivet av Lennart on February 18, 2012
Posted Under: Mellanöstern,Syrien

Amerikanska sattelitbilder som visar hur Assad/regimen använder artilleri mot civilbefolkningen i Rankus. Klicka på bilden.

Det skyhöga pris som världen har fått betala för korrumperade våldsmän med storhetsvansinne är något vi först nu börjar få upp ögonen för. Hitler, Stalin, Mao och närmare nuet, Muammar Gadaffi, Saddam Hussein och nu senast Bashar Assad, mannen som kan komma att bli den blodigaste av dagens blodiga envåldshärskare.

Att en liten obetydlig f.d. korpral i Tyskland kunde starta ett krig som dödade 40 miljoner människor och slå ut hela Europa, visar att det gäller att snabbt oskadliggöra såna här personer innan dom får chansen att växa sig starka

Hade England och Frankrike t.ex.ingripit mot Hitler när denne ockuperade rhenlandet 1936 så hade man lätt kunnat arrestera Hitler och avmilitarisera Nazityskland

Den kända norska journalisten Åsne Seierstad skriver i Newsweek om de skyhöga kostnader som nu kommer att behövas för att befria folket från Libyen från 42 års Gadaffi-diktatur, ett arbete som kommer att ta en generation eller mer:

Can Libya’s Schools Unlearn Gaddafi’s Miseducation? – The Daily Beast

No one can say when or if Libya will ever recover from Gaddafi’s 42-year reign of psychosis. It’s not just a matter of the untold thousands who were imprisoned, tortured, and killed in those four decades, although that in itself remains a staggering social problem. Today the country is full of armed men like Suwan who live to settle those old scores—or worse, those who now see their chance to grab a share of the power that Gaddafi and his men once misused. Militias that once fought together against the regime are now battling each other for control of a road junction, a building, a rural airfield. But there’s another, quieter struggle: if you look around, you see people trying to heal a mangled society. Whether they can do it remains to be seen.

Den kände och respekterade amerikanske journalisten och författaren Nir Rosen som har vistats bland gerilan i Syrien, precis som han tidigare besökte Irak under kriget där. skriver om hur gerillan inte alls består av avhoppade soldater utan verkligen är en gräsrotsrörelse:
Q&A: Nir Rosen on Syria’s armed opposition

The fighters usually belong to small cadres, such as “Abu Muhamad’s Group”, where Abu Muhamad may have access to some money with which he supports his band of fighters. Some groups give their “companies” or “brigades” names – often after “martyrs” or those with “heroic” religious connotations.

This creates the false impression in much of the foreign media that there is some national leader, a chain of command, a structure or order of battle and divisions. The fighters arm themselves and fund themselves as individuals or small groups, not as the “Free Syrian Army”. Nor are they funded directly by any state actor or intelligence agency.

Indirectly, however, some Syrian exile religious movements or opposition political figures might be channelling funding from various countries to groups inside Syria….. ….The issue of defectors is a distraction. Armed resistance began long before defections started. While fighters are often portrayed in the media as defectors from the Syrian military, the majority are civilians who have taken up arms. The opposition believes it will have more legitimacy if fighters are dubbed “defectors”, and described collectively as the Free Syrian Army.

They are also not armed gangs, as the regime and its supporters describe them. They are much more akin to a popular armed struggle or an insurgency. In fact, many Syrian revolutionaries use the term muqawama, ["resistance"] to describe themselves….. The Syrian insurgency is not well-armed or well-funded. Fighters purchase their weapons locally on the black market, from arms dealers and smugglers who are profiting from the violence in Syria. I have been with insurgents purchasing weapons and seen how they arrange to do so via smugglers from Iraq, Lebanon and Turkey…. Sunni members of the army are coming under increasing suspicion by the security agencies, and there have been cases of security men killing soldiers for refusing to obey orders to shoot. Hundreds of soldiers and officers have also been arrested.…

Nir Rosen skriver vidare att orsaken till att gerillan växte fram var att det stod klart sen augusti 2011 attdet var enda sättet att bli av med Assad, som mötte fredliga protester med stridsvagnar och automatvapen.

Tim Arango och Duraid Adnan skriver i New York Times om hur Sunni-Irakier som tidigare fått hjälp från Sunni-muslimer i Syrien under Irakkriget nu i sin tur hjälper sina trosfränder med vapen: For Iraqis, Aid to Syrian Rebels Repays a War Debt – NYTimes.com

Nowhere is the cross-border nature of sectarian hostilities more clear than in Iraq’s western desert, where Sunni Arabs are beginning to rally to the cause of the Syrian opposition and, in the process, perhaps strengthen their hand in dealings with an antagonistic Shiite-led national government in Baghdad. A weapons dealer who operates in Anbar, who said he goes by the alias Ahmed al-Masri, said, “Five months ago I was told that the Syrian brothers are in need of weapons. I started to buy the weapons from the same guys that I previously sold to — the fighters of Anbar and Mosul. I used to bring them from Syria; now it’s the other way around.” The man said he was selling mortars, grenades and rifles, and that his contact in Syria was also an Iraqi. In some instances, he said Iraqis were giving away weapons, and in those cases he charged money only to transport them across the border. “It’s a good business, but it’s not easy money,” he said. “It’s risky, but this is life.” Tribal leaders and security officials describe a small but increasing flow of weapons to Syria from Anbar Province and areas around Mosul, the northern city that is a headquarters for Al Qaeda in Iraq. For some weapons smugglers the price of an automatic rifle has increased dramatically — to $2,000 from about $300, according to one account.

Det finns fler rapporter från inne i Syrien från reportrar som har vågat sig in trots risken att bli dödade av Assad-regimens styrkor, som Rania Abouzeid i Time: With Syria’s Rebels: A Visit to a Bombmaker’s Factory – TIME

Även DN:ds Kalle Holmberg rapporterar om vad som nu är ett landsomfattande folkligt uppror mot Assad-regimen: Svenskkurd i Syrien: Upproret präglar hela landet

– Samtidigt märker man att regeringssoldaterna är rädda. Varje dag hör vi om soldater som stupat, många deserterar och flyr, ofta till Turkiet.

Det knackar på dörren i bakgrunden, samtalet avbryts en kort stund. Sedan säger Novin Harsan:

– Det var ungdomar som håller vakt i kvarteret som kom till oss för att höra om allt var i sin ordning.

– Faktiskt är det ganska spännande att folket vågar stå upp mot regimen. Vi är solidariska med varandra och kvinnorna är en del av revolutionen. Jag åkte hit för att i första hand stötta kvinnornas kamp, säger Novin Harsan.

Glädjen var stor på torsdagen när beskedet om resolutionen i FN:s generalförsamling om kravet på att Assad ska avgå och fördömandet av kränkningarna av de mänskliga rättigheterna nådde staden.

Av speciellt intresse är att den amerikanska regeringen nu har plockat upp pusselbitar som visar att en del Alawir i kretsen kring Assad nu inser att spelet är om inte förlorat så på väg att förloras.

Ambassador Ford says satellite images proof of Syria government violence

Exit strategy: The Obama administration says it is seeing growing signs that the Syrian elite, including people close to Assad, are increasingly worried and beginning to prepare exit plans.

Two U.S. officials said Friday that one Assad family member has moved large amounts of money out of the country to avoid U.S. and other sanctions on the country and provide a nest egg for a life in exile. Similarly, a senior member of Assad’s national security circle has very recently left the country and appears to have settled abroad, they said.

In response to a question about whether the wealthy were fleeing the regime, the State Department said it had information that elite Syrians were looking for help from the opposition Syrian National Council in getting cash and relatives out of the country.

“We are beginning to see this trend accelerate,” spokeswoman Victoria Nuland told reporters.

Trots att Obama-regeringen har gjort klart att man inte kommer att hjälpa det Syriska folket mor Assad-regimen, så sipprar nog med vapen in i landet från välvilliga Sunni-grupper för att gerillan att kunna fortsätta att lamslå regimen.

Samtidigt finns det allt fler tecken på att inbördeskriget i Syrien håller på att , som Nour MalasS och Charles Levinson skriver i Wall Street Journal, spilla över till Libanon och Irak Syrian Conflict Spills to Neighbors . Förr eller senare kommer omvärlden att tvingas att ingripa mot den allt mer pressade Assad-regimen.

Som George Santayana skrev, Those who do not learn from history are doomed to repeat it.

Även om kriget säkert kommer att fortsätta i ett par tre år till så är det nu uppenbarligen bara en tidsfråga innan Assad-regimen faller och den arabiska våren slutligen även kommer till Syrien.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

27 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>