Google
 
Web www.usabloggen.se

Med Putin och Khamenei i ryggen, håller Assad på att krossa den syriska revolutionen?

Skrivet av Lennart on March 14, 2012
Posted Under: Syrien

När den arabiska våren äntligen kom till Syrien för ungefär ett år sen så trodde många att Assad-regimen snart skulle falla. Men så blev det som bekant inte, och idag, ett år senare ser det plötsligt ut som om situationen har vänt och Assad, med ökade vapenleveranser och experthjälp från Ryssland och Iran kommer att kunna krossa demokratirörelsen och kanske även sätta slutligt stopp för den arabiska våren.

På det sättet liknar det folkliga upproret i Syrien alltmer det Spanska Inbördeskriget där Nazityskland och Mussolinis Italien utvecklade metoder de senare använde i Andra Världskriget.

Och precis som på 1930-talet så vänder demokratierna bort blicken och vägrar att intervenera.

Greg Miller Och Karen Deyoung skriver i Washington Post om Syria’s Bashar al-Assad firmly in control, U.S. intelligence officials say – The Washington Post

A year into the uprising in Syria, senior U.S. intelligence officials described the nation?s president, Bashar al-Assad, on Friday as firmly in control and increasingly willing to unleash one of the region’s most potent militaries on badly overmatched opposition groups. …Over the long term, ‘the odds are against them,’ he said, ‘but they are going to fight very hard.’

The comments, provided by three intelligence officials on the condition of anonymity to share candid assessments, were the most detailed to date by U.S. analysts on the status of the uprising, which began last March. The officials said the regime’s tactics have taken a more aggressive turn, and newly declassified satellite images released Friday show what officials described as ‘indiscriminate’ artillery damage to schools, mosques and other facilities in the beleaguered city of Homs in recent weeks.

Enligt de amerikanska underrätt4elsetjänsterna, främst NSA och CIA antar man, så har Assad-regimen en formidabel militär makt, med 330 000 aktiva soldater, radiostyrda drönare från Iran och ett nätverk av luftvärnsanläggningar som skulle göra det svårt för USA eller andra länder att upprätta en flygförbudszon.

Det är just samspelet mellan drönare, stridsvagnar och tungt artilleri som experter från Ryssland, Iran och Syrien nu snabbt utvecklar för att krossa allt motstånd mot regimen. Och utan hjälp från omvärlden så kommer gerillan att få det allt svårare att överleva.

Anne Barnard och Rick Gladstone skriver i Nyw York Times om hur Assad, med starkt stöd från Ryssland, nu fortsätter sin offensiv mot gerillan: Syrian Forces Press Assault on Northern City – NYTimes.com

Emboldened by faltering diplomacy and a Russian pledge to keep supplying weapons, Syria?s armed forces assaulted insurgent enclaves in the northern part of the country on Tuesday, invading the city of Idlib in an expanded campaign to crush the year-old uprising against President Bashar al-Assad. Opposition activists reported heavy shelling by army tanks and artillery both in areas around Idlib in the north and around Homs, the city in central Syria that government forces claimed to have already pacified after weeks of shelling.

Ryssland har också försett Assad med landminor som man börjar lägga på gränsen till Libanon och Turkiet, som antagligen är ett första steg mot en Palestina-mur för att stänga ute alla möjligheter för gerillan att få hjälp utifrån.

Assad-regimen skulle knappast ensam kunna bygga en sån mur, speciellt inte utefter de enorma sträckor det rör sig om. Men Putin har de resurser som krävs och verkar vara fast besluten att hjälpa Assad vinna kriget.

Det är oklart varför Obama är s[ totalt emot varje form av hjälp för det syriska folket. Nn växer i alla fall protesterna i USA:s kongress mot Obamas vapenaffär med Ryssland:

skriver i om US urged to cancel Russia arms deal over Syria | AlterNet

US urged to cancel Russia arms deal over Syria US senators are urging the Pentagon to cancel a contract with a Russian company approaching $1 billion to buy helicopters for Afghanistan, voicing outrage over Moscow's arming of Syria. .

Jim Michaels skriver i USA Today om hur gerillan fortsätter att göra motstånd med s.k. IED:s, dvs Improviserade Sprängmedel: Use of IEDs by regime opposition in Syria rises sharply ? USATODAY.com

The number of improvised explosives used by rebels in Syria has increased sharply this year, suggesting to some military experts that more outside help is reaching regime opponents and the conflict may widen. ... "If they can sustain this trend, that indicates some external support," Army Lt. Gen. Michael Barbero, commander of the Pentagon's lead organization to combat improvised explosives, told USA TODAY. The monthly number of IEDs reported in Syria jumped 134% from December to January, according to the Pentagon's Joint IED Defeat Organization. The numbers that percentage is based on remain classified. However, unclassified numbers released by the agency show that IED usage in Syria has been steadily climbing since the revolt started last year, reaching about 38 in December.

Josh Landis på sin ypperliga Syrien-blogg publicerar ett mycket intressant brev från en utlandssyrier som nyligen besökta Latakia, läs hela brevet på länken:
Defection Rumors Rife; Annan Diplomacy Founders

... You can?t miss the signs: My high school has become an army base. The main city square, less than 1000 yards from my parents flat and a center of protests in the early days, is now filled with soldiers and sand bags. Al Assad soldiers they proudly painted on the walls. ... Gunmen in civilian clothing are present at all hospital entrances. They are there to arrest wounded protesters seeking treatment. 4 trucks with armed men and mounted machine guns pass by every now and then. Electricity is cut off 6 hours a day, 3 in the morning and 3 in the afternoon. It is setting the rhythm for business hours.

Anne Barnard och Rick Gladstone skriver i New York Times Syrian Forces Press Assault on Northern City - NYTimes.com

Emboldened by faltering diplomacy and a Russian pledge to keep supplying weapons, Syria?s armed forces assaulted insurgent enclaves in the northern part of the country on Tuesday, invading the city of Idlib in an expanded campaign to crush the year-old uprising against President Bashar al-Assad. Opposition activists reported heavy shelling by army tanks and artillery both in areas around Idlib in the north and around Homs, the city in central Syria that government forces claimed to have already pacified. There were unconfirmed reports that Syrian forces had seized Idlib, a center of anti-Assad resistance and haven for the Free Syrian Army, an insurgent group of former loyalists soldiers. Hundreds of refugees were reported fleeing for the borders of Lebanon and Turkey, activists said.

Obama har redan gjort det klart hur många gånger som helst att han inte kommer att ingripa och inte kommer att stödja det syriska folket, punkt och slut.

Med den förvärrade situationen i Afghanistan och republikanernas framgångar mot Obama på hemmaplan, se föregående inlägg, plus Obamas fokus på Iran så vet Assad, Putin och Irans Khamenei att dom utan risk för inblandning från vare sig av USA eller EU kan sätta in alla till buds stående medel för att krossa allt motstånd mot regimen.

Vad Obama och EU inte förstår är att Assad-regimen och dess allierade Ryssland och Iran inte kommer att dra sig för att jämna hela städer till marken om det skulle behövas. Assad-regimen har också stora lager med giftgas som mycket väl kan komma att användas mot civilbefolkningen om regimen känner sig pressad.

Det är mycket kortsynt för omvärlden att ge busar som Putin och Khamenei fritt spelrum i Syrien.

Även om Obama inte verkar inse det så bör vi minnas hur det Spanska Inbördeskriget utvecklades. Allt tyder på att det Syriska Inbördeskriget kommer att utvecklas på liknande sett.

Som George Santayana skrev: "He who does not learn from history is doomed to repeat it".

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter - Nyheter,Nyheter - Nyheter, svt.se - Nyheter världen, svt.se - Nyheter världen, Ekot, SvD - Senaste nytt, SvD - Senaste nytt, SvD - Senaste nytt, SvD - Utrikes, SvD - Utrikes, SvD - Utrikes, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>