Politik

Förtroende, samhälle och datasäkerhet, Bruce Schneiers brännande aktuella bok Liars and Outliers: Enabling the Trust that Society Needs to Thrive

Bruce Schneier, som är bosatt här i Silicon Valley, är USA:s mest kände kryptografi- och datasäkerhetsexperter. Han har skrivit ett antal böcker om kryptografi, bl.a. den lika klassiska som massiva Applied Cryptography på 758 sidor som jag faktiskt har i bokhyllan och dessutom har läst stora delar av.

Nu har Bruce Schneier skrivit en viktig bok som förhoppningsvis kommer att bli en bästsäljare, inte minst för att den handlar om ett av de viktigaste ämnena på webben idag, nämligen den tillit, det förtroende vi måste ha för människor, teknologier, mat, mediciner och institutioner i vår omgivning. Det här är ett ypperligt sätt att fånga det underliggande problem som har givit upphov till säkerhetssystem i alla dess former, från forntiden och fram till idag.

Sedd från den synpunkten så framstår dagens svenska och amerikanska regeringar också i en helt ny dager, nämligen som institutioner som inte litar på sin egen befolkning utan spionerar på dom in på bara skinnet, precis som de värsta av de värsta kommunistregimer´na i historien.

Gizmodo har publicerat ett utdrag ur boken: How to Trust Your Neighbors in a Networked World

We need to trust trust.

Making this all work ourselves is impossible. We can’t even begin to personally verify, and then deliberately decide whether or not to trust, the hundreds-thousands -of people we interact with directly, and the millions of others we interact with indirectly, as we go about our daily lives. That’s just too many, and we’ll never meet them all. And even if we could magically decide to trust the people, we don’t have the expertise to make technical and scientific decisions about trusting things like airplane safety, modern banking, and pharmacology.

Writing about trust, economist Bart Nooteboom said: ” Trust in things or people entails the willingness to submit to the risk that they may fail us, with the expectation that they will not, or the neglect of lack of awareness of that possibility that they might.”

En av de centrala metaforerna i boken är Fångarnas dilemma , ett viktigt koncept inom spelteorin som sammanfattas så här på svenska wikipedian: Två fångar, A och B, ställs inför två val: om en vittnar mot den andre och den andre håller tyst, går den som vittnade fri och den som inte gjorde det hamnar i fängelse i 10 år. Om båda håller tyst hamnar båda i fängelse i 6 månader. Om båda vittnar mot varandra får båda 2 års fängelsevistelse var. Båda fångarna måste göra ett val, men vet inte vad den andre kommer att välja. Vad kommer att hända? (Länken ovan)

Att samarbeta är alltid bättre än att enbart agera i vårt eget intresse. Vi tjänar kollektivt på att ingen stjäl, men en enskild person kan tjäna på att stjäla andras saker. Men om alla gjorde det så skulle samhället kollapsa. Så vi måste utnyttja samhällets påtryckningar för att förmå alla att samarbete och för att hindra människor från att stjäla.

Det finns två grundläggande typer av “avhoppare”, människor som inte följer reglerna. Den första är människor som vet att det är fel att stjäla, men som ändå stjäl och den andra som tror att det i vissa fall är rätt att stjäla, som Robin Hood, som stal från de rika och gav till de fattiga, eller Jean Valjean från Les Miserables, som stal att föda sin svältande familj.

Alltså, en djupsinnig och synnerligen intressant betraktelse av säkerhet och förtroende av en av världens främsta kryptografi och datasäkerhetsexperter.

Helt enkelt en måste läsa bok för alla som är intresserade av IT, massavlyssning och det moderna samhället.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

Bruce Schneier på Facebook

[tags] Kryptografi,Bruce Schneier, Liars and Outliers: Enabling the Trust that Society Needs to Thrive, Datasäkerhet [/tags]