Politik

Kuba på väg mot demokrati, de grånande svenska kubakramarna tynar bort

Gamla generaler, sa en gång under Koreakriget den gamle generalen Douglas MacArthur, de dör aldrig, de bara tynar bort. Och så är det med både den kubanska Castro-diktaturen och de tiotusentals blåögda svenska Castro-entusiaster som i två generationer har hyllat en av latinamerikas mest brutala diktaturer.

Castro-diktaturen var alltid betydligt mer lik andra latinamerikanska juntor än man inom den svenska vänstern, eller den amerikanska högern, ville erkänna. Den enda skillnaden var att medan den amerikanska högern, inklusive nobelpristagaren Milton Friedman, hyllade diktatorer som Pinochet så hyllade den svenska vänstern Castro. I inget fall var man det minsta intresserad av att forska i lokalbefolkningens lidanden och umbäranden, allt handlade om en helt missriktad idealism och framtidstro. Eller kanske inte ens det. Precis varför annars demokratiska svenskar och amerikaner kom att tro att diktatoriska busar i länder i tredje världen på något bisarrt sätt på egen hand skulle ha formulerat en framtida demokratisk samhällsmodell är något som framtidens psykologer får reda ut. Vi det det inte.

Men nu, som Economist skriver i en lång temaartikel om hur Kuba, så är landet efter 50 långa år äntligen på väg mot demokrati: The Castros, Cuba and America: On the road towards capitalism | The Economist

The only sensible question outsiders need to ask is how they can best speed change in Cuba. In the short term regime change is not likely. The dissident groups that American policy favours are small and isolated.

There is no Mandela in waiting. The rest of Latin America has concluded that encouraging the regime down the road to reform is better than stopping it. Next year a Brazilian-built deepwater port, backed by a free-trade zone, is due to open. That looks like a useful capitalist tool. Cuba is a declining corner of a rising, and largely democratic, Latin America.

After 50 years in which it has been an exception, the island’s destiny increasingly resembles that of its region. It is high time that those on both sides of the Florida strait recognise that. Half a century of failure is evidence enough to support a change of policy.

De flesta känner idag till Yoani Sánchez och hennes blogg Generation Y om hur livet på Kuba verkligen ter sig. Det är en blogg som snabbt och effektivt punkterade den svenska Kubavänsterns Castropropaganda.

Som Economist skriver så är det många år var till Kuba verkligen blir demokratiskt. Men nu går det inte längre att vrida tillbaks klockan.

Obama-regeringen har varit mycket försiktig och rent tondöv i sin Kuba-politik, mest för att inte riskera att förlora presidentvalet i det Castro-fientliga Florida.

Demokratin kommer och det är inte svårt att gissa till att den kommer med MacDonalds och Kentucky Fried Chicken och odrägliga amerikanska dollarturister som köper upp gamla anrika kubanska villor och förvandlar dom till pråliga amerikanska skrytvillor av Hollywoodsnitt.

Men hur mycket man än kan beklaga det oundvikliga så är det så demokratin fungerar. Och om det är det som kubanerna får betala för att få demokrati och bli kvitt bröderna Castro så kanske det är värt priset.

Uppdatering 25/3/2012:

Som Erik Svensson skriver i en läsvärd kommentar på den här artikeln på Facebook så är det skillnad på demokrati och kapitalism.

Det är helt riktigt, och jag kommer att uppdatera artikeln. Däremot visar utvecklingen I de allra flesta länder som jag känner till att ekonomisk liberalism är första steget mot politisk liberalism. Ett exempel som jag själv har genomlevt är Taiwan. Mer relevant kanske är de högerdiktaturer i Latinamerika som gick från ekonomisk till politisk liberalism. Kina är idag undantaget som bekräftar regeln.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, Ekot, SvD – Senaste nytt

[tags]Cuba , Kuba Castro, Kuba demokrati, Kuba svenska vänstern, Cuba Pinochet, Obama Cuba [/tags]

One thought on “Kuba på väg mot demokrati, de grånande svenska kubakramarna tynar bort

  1. Lennart

    Som Erik Svensson skriver i en äsvärd kommentar på den här artikeln på Facebook så är det skillnad på demokrati och kapitalism.

    Det är helt riktigt, och jag kommer att uppdatera artikeln. Däremot visar utvecklingen d de allra flesta länder som jag känner till att ekonomisk liberalism är första steget mot politisk liberalism. Ett exempel som jag själv har genomlevt är Taiwan. Mer relevant kanske är de högerdiktaturer i Latinamerika som gick från ekonomisk till politisk liberalism.

    Åsikter?

Comments are closed.