Google
 
Web www.usabloggen.se

USA-valet: Obama mer populär än Romney, men vem vinner?

Skrivet av Lennart on March 29, 2012
Posted Under: 2012-valet i USA,President Obama

Amerikanska presidentkandidater brukar lägga stor vikt och mycket pengar på att “introducera” sig själva till det amerikanska folket. Man gör det genom proffsiga teve-snuttar om helyllekillen, eller tjejen med sina helyllebarn, som tror på gud och Jesus, som älskar skjutvapen, som vill sänka USA:s skatter, som har tjänstgjort i armé där man antingen har dödat en himla massa fiender eller om man har misslyckats med det så har man tillfångatagits och blivit torterad. Och mycket viktigt, förutom sin militärtjänstgöring så har man aldrig har varit utanför USA:s gränser och ve den som skulle råka tala något utländskt språk.

Sen skyndar man sig att gå bärsärkagång mot sin motståndare och helst swiftbåta dom till döds med brutala personangrepp.

Men medan Mitt Romney är synnerligen bra på det sistnämnda, mycket bra till på köpet, så har han underlåtit att presentera sig själv för sina väljare i positiva ordalag. Och resultatet är att han, som Jon Cohen skriver i Washington Post, nu uppskattas som väldigt negativ, betydligt mer negativ än Obama: Romney far behind Obama on test of basic popularity – The Washington Post

In the new poll, 50 percent of all adults and 52 percent of registered voters express unfavorable opinions of Romney, both higher — although marginally — than Obama has received in Post-ABC polling as far back as late 2006. However, the biggest difference between Romney and Obama is on the other side of the ledger: 53 percent of Americans hold favorable views of the president; for Romney, that number slides to 34 percent. Positive ratings of Obama steadily improved over the course of his fight for the 2008 Democratic presidential nomination — something not evident in Romney’s ratings this time around, or last. Obama’s relative low point am

Orsaken till att Romney inte gärna vill presentera sig själv är att han är Mormon och därför högst suspekt hos den tongivande Kristna Högern. Bättre då att puckla på sina motståndare.

Frågan är hur stor skada Ombama kommer att lida när Högsta Domstolen i juni slänger ut hans sjukförsäkringsreform, se förra inlägget. Valet är långtifrån avgjort och Romneys hammarslag har redan visat sig synnerligen effektiva mot hans republikanska motståndare.

Han behöver kanske inte direkt oroa sig för att inte vara allmänt omtyckt så länge som han kan krossa Obama. Men samtidigt är det farligt att underskatta David Plouffe, som var Obamas chefsstrategi i 2008 års presidentval och nu är presidententens rådgivare i Vita Huset. Obama kommer inte att lämna Vita Huset frivilligt och en sittande president har en betydlig fördel i att han kan dominera media om han så vill. Ökad press på Iran går t.ex. hem hos republikanerna, även om vi nu vet att Obama inte frivilligt kommer att starta ett krig mot Iran.

Ett är säkert, 2012 års presidentval kommer att bli ett av de mest otäcka i USA:s historia. Jag tror faktiskt inte att det gör speciellt mycket vem som vinner, för republikanerna har redan kontroll över Representanthuset och Kongressen är lamslagen. Trots att de inte verkar kunna vinna kontroll över Senaten, så är de starka nog att lamslå den federala regeringen, och dom verkar vara nöjda med det.

Även om Obama skulle vinna, så har han bara två år på sig förrän nästa Kongressval när han förvandlas till en s.k. lame duck och nästa presidentkampanj börjar. Så det mesta han kommer att kunna göra har han redan uträttad.

Om jag skulle gissa vem som vinner så skulle jag f.n. gissa på Obama. En av orsakerna är att Romney inte framstår som en speciellt djuplodande person. Han säger dumma saker om hur han gillar att avskeda anställda osv. Han vänder ständigt kappan efter vinden och jag har svårt att se honom besegra Obama i en valdebatt.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>