Politik

George Dyson på Google om sin intressanta bok Turing’s Cathedral

George Dyson är son till den store fysikern Freeman Dyson. Hans bok Turing’s Cathedral, som kom ut i år, har recenserats av Evgeny Morozov, i Guardian.

Bakgrunden till Dysons bok är intressant. Hans pappa Freeman var en av forskarna på Institute of Advanced Study in Princeton, som jag själv har besökt flera gånger, och sonen George växte upp i den miljön. Som råkade vara den plats där den kände ungersk-amerikanske matematikern John von Neumann byggde en av de första datorerna.

This study of cold war academic John von Neumann and his early computer is engrossing and well-researched

In Turing’s Cathedral, George Dyson shows that the history of the modern computer belies the foundation myth as well. Dyson, who has previously written on the history of the Aleut kayak and a failed American attempt to send a mission to Mars, traces one particular effort to build and operate a computer – the unassumingly named Electronic Computer Project (EPC) based at the Institute for Advanced Study (IAS) at Princeton.

EPC was underwritten by various parts of the American government shortly after the second world war. The idea was to use computers to forecast the consequences of a thermonuclear explosion; eventually, the IAS computer was also put to more peaceful uses in biology and meteorology.

Ett intressant anförande av en men som växte upp i en mycket intressant miljö.

Google är unikt här i Silicon Valley med sitt författarprogram där man bjuder in författare för tala om sina böcker. Man inser att det är viktigt för de anställda att inte enbart syssla med IT utan också få möta helt andra slags människor. Man hade trott att Apple också skulle ha ett liknande program men det har jag i alla fall aldrig hört talas om.

[tags]George Dyson, Turing’s Cathedral [/tags]