Google
 
Web www.usabloggen.se

Amazon, Apple och e-böckerna i USA, piratkopiering av böcker?

Skrivet av Lennart on April 12, 2012
Posted Under: Böcker,Eböcker,Silicon Valley

Amazons försök att sälja billiga eböcker på sin Amazon Kindle gick inte riktigt hem bland bokförlagen, som gick samman med Apple i en, enligt det amerikanska justitiedepartementet illegal kartell, för att hålla bokpriserna höga.

Det är inte alls ovanligt här i USA där man ständigt predikar fri företagsamhet men bara när det gäller andra branscher eller företag än ene eget. Det är ju en helt annan sak.

Julie Bosman skriver i New York Times om hur Justitiedepartementet nu har ingripit mot den Apple-ledda kartellen: Justice Dept. Sues Apple and Publishers Over E-Book Pricing; 3 Publishers Settle – NYTimes.com

Amazon, the online retail giant, had become a kind of Walmart for the e-book business by pushing down the price of most new and best-selling e-books to $9.99 — a price designed to stimulate sales of its own own e-reading device, the Kindle. Publishers, looking for leverage against Amazon, saw Apple as their white knight. The Justice Department complaint, using language that could have been inspired by a best-selling crime novel about shadowy eastern elites, describes how executives from the publishing companies met to discuss business matters “in private rooms for dinner in upscale Manhattan restaurants,” tried to hide their communications by issuing instructions to “double-delete” e-mails, all the time complaining of Amazon’s growing influence over the e-book market.

Problemet för bokförlagen är att om bokpriserna hålls höga så kommer allt fler läsare att förr eller senare helt sonika att börja piratkopiera böcker. Det är inte alls speciellt svårt för den som vill med dagens billiga och alltmer avancerade teknologi. Och det är redan betydligt vanligare än man tror.

Men om priserna går ner till under 10 dollar så är det inte längre värt att kopiera, precis som med musik. Problemet är bara att förlagen inte är smarta nog att inse det.

Så det här är ett bra drag av Justitiedepartementet, som förhoppningsvis även kommer att sätta press på svenska e-bokpriser.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, SvD – Senaste nytt

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

3 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>