Google
 
Web www.usabloggen.se

Trayvon Martin och USA:s växande samhällsproblem

Skrivet av Lennart on April 12, 2012
Posted Under: Samhälle,Vapen

New York Times förstasida tidigare idag, amerikansk tid.

USA är håller på att bli en alltmer paranoid nation. Landet flödar över med vapen, folk är så rädda för varandra att hälften av alla delstater idag har lagar som gör det möjligt för helt vanliga medborgare att utan rättsligt efterspel helt sonika skjuta ihjäl obeväpnade personer på öppen gata, precis som i Vila Västern, om man bara säger att man kände sig hotad. Det är allt som behövs.

Mot den bakgrunden är det ett rent underverk att George Zimmerman, som helt oprovocerat sköt ihjäl den 17:årige afroamerikanske Trayvon Martin , ni Florida, nu faktiskt kommer att ställas inför rätta, sex veckor efter dråpet.

Lizette Alvarez och Michael Cooper skriver i New York Times om vad som mot alla odds har blivit en av USA:s mest hett debatterade rätts och samhällsfrågor på mycket länge, ett fall som har visat upp det kvarlevande rashatet inte bara sydstaterna: Zimmerman to Be Charged in Trayvon Martin Shooting – NYTimes.com

JACKSONVILLE, Fla. — More than six weeks after he shot and killed Trayvon Martin, an unarmed 17-year-old with no criminal record, George Zimmerman, the neighborhood watch coordinator at a small gated community in Sanford, Fla., was charged by a special prosecutor on Wednesday evening with second-degree murder and taken into custody. The charges, which Mr. Martin’s family praised but called overdue, opened a new chapter in a case that set off a searing national discussion of racial profiling, Florida’s expansive self-defense law and the fairness of the criminal justice system.

Hade det inte varit för Kevin Cunninghams nya social webbsajt the petition på the Change.org som uppmärksammade fallet och spred nyheten över hela USA: Prosecute the killer of our son, 17-year-old Trayvon Martin så hade Zimmerman gått helt fri utan några som helst rättsliga efterföljder. Precis som lagen avser. En död blatte mer eller mindre är inget att bry sig om. Det hade givetvis varit helt annorlunda om mördaren hade varit svart och mordoffret en välbärgad vit person.

Och det är alltså det som debatten nu handlar om. Och att öppen rasism faktiskt grasserar i USA anno 2012 och snart 50 år efter det att sydstaterna de-segregerades blev vi påminda om när John Derbyshire, en känd skribent på Bill Buckleys gamla National Review, en högertidskrift som jag själv faktiskt har skrivit för, fick sparken för en rent grotesk rashatsartikel (som han dock inte publicerade i National Review) som han hade blivit åtalad för om den hade publicerats i England och säkert också i andra EU-länder.

Chris Mcgreal skriver i brittiska Guardian: John Derbyshire fired for article urging children to avoid African Americans | World news | guardian.co.uk

A leading US conservative magazine, the National Review, has fired a prominent contributor over an online column advising his children to protect themselves by avoiding African Americans, ….. Derbyshire goes on to write that “the mean intelligence of blacks is much lower than for whites”. He says that many black people only have “cognitively demanding jobs” because of affirmative action. Many of Derbyshire’s points are linked to newspaper stories about crimes involving African American perpetrators. The article prompted a barrage of accusations of racism and would arguably have opened him to prosecution for hate speech in Britain.

Precis som sociala medier idag hotar blodiga diktatorer i Mellanöstern och på andra håll i världen så håller dom också på att tränga in i sprickorna av den gamla flagnande Hollywoodbilden av ett USA med idel klämkäcka och inte minst varmhjärtade och rika och blonda amerikaner i collegetröjor, jeans och gympadojor som har kvartersbjudningar i de lummiga förortena och tar den bensinslukande SUV:n till det väldiga köpcentret för att shoppa till dom droppar.

Det USA som nu alltmer kommer fram i media är ett samhälle fyllt med skränande tepåseaktivister som vägrar att betala skatt och fanatiska kristna som vill trycka dit de fattiga och mest utsatta i samhället. Till det kommer allmänt själviska och otrevliga människor som inte på minsta vis vill hjälpa de fattiga eller utsatta i USA, som gärna får dö på gatan vad dom beträffar, så länge som de själva inte behöver betala någon skatt. och sen har vi förstås de rikaste en procenten i samhället kring Mitt Romney och republikanerna.

Såna här otrevliga samhällen brukar inte bli speciellt långvariga. Vilket kanske är tur för resten av världen.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa

Länkar:

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

16 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>