Google
 
Web www.usabloggen.se

Oh shit, ögonskanning stoppar CIA-spioner vid gränsen!

Skrivet av Lennart on April 13, 2012
Posted Under: CIA

Alltid är det nånting. Medan USA sedan många år har samlat på sig miljoner och åter miljoner ögonskanningar från bl.a. turistande svenskar, utan att den svenska regeringen har yttrat så mycket som ett pip, så börjar nu även andra länder att använda samma teknologi vid sina gränser.

Och det har skapat helt oväntade problem för en helt oväntat institution, nämligen amerikanska CIA som brukar skicka ut agenter under falskt namn. Dock inte under falskt kön, så Marc Bygdeman, som fortsätter att underhålla svenska folket med sin lätt bisarra fixering på de risker han tror sig löpa av att möta män utan snoppar på allmänna badinträttningar i Sverige kan vara lugn.

Den nya ögonskanningsteknologin betyder, som Jeff Stein skriver i Wired, att det omöjligt blir för CIA-spioner att uppträda under falska identiteter! CIA’s Secret Fear: High-Tech Border Checks Will Blow Spies’ Cover | Danger Room | Wired.com

The increasing deployment of iris scanners and biometric passports at worldwide airports, hotels and business headquarters, designed to catch terrorists and criminals, are playing havoc with operations that require CIA spies to travel under false identities. Busy spy crossroads such as Dubai, Jordan, India and many E.U. points of entry are employing iris scanners to link eyeballs irrevocably to a particular name.

For a clandestine field operative, flying under a false name could be a one-way ticket to a headquarters desk, since they’re irrevocably chained to whatever name and passport they used. “If you go to one of those countries under an alias, you can’t go again under another name,” explains a career spook, who spoke on condition of anonymity because he remains an agency consultant. ”So it’s a one-time thing — one and done.

Jag misstänker att den svenska regeringen kommer att göra ett undantag för CIA-spioner, precis som man vände ett blint öga till det utbredda spioneriet från USA:s Stockholmsambassad. Jag kan se det framför mig: tre köer på Arlanda: 1) EU-Medborgare, 2) Icke-EU-medborgare 3) Amerikanska spioner.

Men ändå, vad är det för vits med att ha spioner under falskt namn om dom åker fast vid gränsen?

Och ja. jag är medveten om att även andra längder håller sig med spioner.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,DN.se – Kultur/Böcker

Svenska bloggar om: , , , ,

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>