Google
 
Web www.usabloggen.se

Kalifornien, ekonomiska och sociala förändringar skapar ny gränsdragning

Skrivet av Lennart on April 14, 2012
Posted Under: Kalifornien

Morotsodling i San Joaquin-dalen i de östra, fattiga, delarna av Kalifornien.

Kalifornien har alltid delats in i Socal och Norcal, södra Kalifornien upp till San Luis Obispo och Bakersfield ungefär, och sen Norcal därifrån upp till San Francisco-området. Den tredjedel av Kalifornien som ligger norr om San Francisco är nästan precis lika öde som Norrland och brukar därför för det mesta lämnas åt sitt öde.

Men som Jennifer Medina skriver i New York Times så håller Kalifornien på att förändras. Den gamla skiljelinjen mellan södra och norra Kalifornien har ersatts av en ny gräns mellan det fattiga östra Kalifornien det rikare västra delarna av delstaten, oavsett om de ligger nere i Socal eller uppe i Norcal.

Det här visar hur USA nu genomgår rätt snabba sociala och ekonomiska förändringar som liksom sker under ytan av de dagliga händelserna som rapporteras i den svenska pressen, men som vad jag vet aldrig rapporteras i Sverige.

California?s Economic Split Pits West Against East – NYTimes.com

SAN BERNARDINO, Calif. — For decades, California has been seen nationally and by its own residents as a state divided into north and south, urbane tree-huggers versus car-obsessed beach hoppers. But the more meaningful division, it turns out, may be between east and west. Communities all along the state’s coastline have largely bounced back from the recession, some even prospering with high-tech and export businesses growing and tourism coming back.

At the same time, communities from just an hour’s drive inland and stretching all the way to the Nevada and Arizona borders struggle with stubbornly high unemployment and a persistent housing crisis. And the same pattern holds the length of the state, from Oregon to the Mexican frontier. “This is really a tale of two economies,” said Stephen Levy, the director of the Center for Continuing Study of the California Economy.

Den stora utvecklingen här i San Francisco-området är att San Francisco på några korta år har etablerat sig som världens obestridligt främsta IT-stad genom den makalösa utvecklingen i SoMa-distriktet i södra San Francisco. Samtidigt växer Silicon Valley några mil söderut också så det knakar. De sociala och ekonomiska klyftorna till sydstaterna och mellanvästern växer medan man i New York nu också försöker satsa på sin egen IT-industri.

Det är inte alls svårt att se framåt tjugo år och föreställa sig ett kristet dogmatiskt och social-konservativt låglönesamhälle i mellanvästern och sydstaterna och ett IT- och vetenskapsbaserat höglönesamhälle utefter USA:s västkust och östkusten ner till Washington.

Kalifornien kommer då antagligen att ha betydligt starkare band till Kina och Japan, för att inte tala om Latinamerika, än till sydstaterna och mellanvästern.

Men Kalifornien är alltså inte homogent, lika litet som Sverige, de två staterna är f.ö. nästan precis lika stora. Södra Kalifornien har alltid varit betydligt mer konservativt än San Francisco-området, ingen vet riktigt varför. Det kan möjligtvis bero på den omfattande krigsindustrin kring Los Angeles.

En annan utveckling som också den är slående är att Kalifornien återigen håller på att bli alltmer spansk-talande och alltmer latinamerikansk. Vilket bl.a. syns på arkitekturen och på de stora färggranna reklambilderna på bussarna.

Och med Apple på väg att kanske bli världens första triljon-företag med en aktiekurs som kan komma att tangera $1000 per aktie, så är det inte svårt att föreställa sig att Kalifornien kommer att fortsätta att förändras.

Axplock från den nordiska pressen:

Ekot,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

One Comment

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>