Politik

Valfrihet, effektivitet, tafflighet eller girighet, vad Sverige kan lära av det amerikanska sjukvårdssystemet

Man skulle kunna skriva en mycket underhållande bok om den svenska USA-bilden och den roll som det amerikanska samhället har spelat på utvecklingen av det moderna Sverige. Svenska böcker om USA är för det mesta alltför allmänt hållna och alltför andaktsfulla, som en lantis från Norrland på sitt första Stockholmsbesök. Inte ens den bästa i genren, Göran Rosenbergs USA-skildring “Friare kan ingen vara” förmår att greppa tag i en och få en att kippa efter andan.

Och varför ingen skildring av den helt bisarra Kristna Högern, eller det amerikanska sjukvårdssystemet, som sedan Andra Världskriget om inte tidigare har stått som en fyrbåk någonstans utanför Vinga för den svenska borgerligheten. Valfrihet ger välstånd lycka, demokrati och effektivitet, Oh Boy Oh Boy Oh Boy.

Men sanningen har aldrig varit riktigt lika sockersöt som Timbro och andra har velat göra gällande. Och som Carema-skandalen i Sverige har demonstrerat.

Det är inte så att det inte finns bra sjukvård i USA, det finns det visst, sjukhus som Mayo Clinic, Cleveland Clinic,Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Stanford Hospital mm, Massachusetts General Hospital, är världsledande. Privata megasjukhus som Kaiser Permanente håller också de en hög standard.

Men just eftersom en majoritet av alla amerikanska läkare har varit sina egna företagare så har dom gjort som dom vill, och ofta inte hängt med i den medicinska utvecklingen, som Otis Webb Brawley och Paul Goldberg skriver i boken ovan, som Tara Parker-pope recenserar i New York Times: How Doctors and Patients Do Harm – NYTimes.com

There was a man with colon cancer who went to a wonderful hospital with a wonderful reputation. He got surgery and was referred to a medical oncologist who has a wonderful reputation as a doctor to the rich and famous in Atlanta. That medical oncologist started giving him chemotherapy and two other expensive drugs. When this man lost his insurance, the oncologist basically dropped him, and the guy ended up being seen by me at the county hospital. A doctor who is training with me to be an oncologist immediately realizes that this guy is getting a chemotherapy regimen for colon cancer that we stopped using about 15 years ago. His medical oncologist was practicing the best medicine of the late 1980s, but we were in 2006. The other drugs he was being prescribed were totally unnecessary. But the doctor could get a substantial markup and make a substantial amount of money by selling them. The oncologist had known just enough to be greedy and prescribe drugs he can make money off of, but he didn?t know enough to prescribe the chemotherapy that would have given the patient a much better chance of surviving his cancer. I?ve seen that so many times, where doctors really have failed to evolve and failed to learn as the profession and the scientific evidence have changed over time.

Tara Parker-pope skriver också om hur amerikanska läkare inte följer etablerad praxis och utför helt onödiga ingrepp som ofta skadar patienter:Older Men Still Being Screened for Prostate Cancer – NYTimes.com

Many men 75 years and older, who are far more likely to be harmed than helped by prostate cancer screening, continue to be tested for the disease, despite federal guidelines strongly advising against the practice. The debate about screening older men for prostate cancer was reignited last week after reports that the billionaire investor Warren Buffett, who is 81, said he received a diagnosis of early-stage prostate cancer after a routine blood test for prostate specific antigen, or P.S.A. In 2008, the United States Preventive Services Task Force recommended that men 75 and older no longer be given a routine P.S.A. test. The test is notoriously unreliable in older men, who often have elevated P.S.A. scores as a result of natural aging or an enlarged prostate. And even when cancer is found as a result of a P.S.A. test in older men, it typically is so slow-growing that it will never cause harm.

M.a.o. rena tjänstefelet.

Mycket har skrivits om att amerikanske läkare alltför ofta struntar i att tvätta händerna mellan patientbesök och om hur tiotusentals patienter dör i onödan på sjukhusen på grund av bristande rutiner och dålig hygien. I det här sammanhanget är Atul Gawandes redan klassiska The Checkliss Manifesto att rekommendera.

New York Times har tagit upp frågan om onödiga tester på ledarplats: Do You Really Need That Medical Test? – NYTimes.com

If health care costs are ever to be brought under control, the nation?s doctors will have to play a leading role in eliminating unnecessary treatments. By some estimates, hundreds of billions of dollars are wasted this way every year. So it is highly encouraging that nine major physicians? groups have identified 45 tests and procedures (five for each specialty) that are commonly used but have no proven benefit for many patients and sometimes cause more harm than good. Many patients will be surprised at the tests and treatments that these expert groups now question.

skriver i om Doctors groups call for end to unnecessary procedures – The Checkup – The Washington Post

A 2005 National Academy of Sciences report found that 30 percent of U.S. health-care spending was unnecessary or wasteful; more recent studies arrive at similar figures. That amounts to a staggering $600 billion to $700 billion annually. Here are some of the tests, medicines and procedures that, according to the campaign, ?should be questioned?: ? Antibiotics for sinus infections: The vast majority of infections are not caused by bacteria ? X-rays for low back pain: Unnecessary unless ?red flags? signify possible serious disease ? Stress tests for healthy people: Heart screening tests don?t make sense unless the patient has diabetes or other heart risk factors ? CT or MRI head scans for fainting: Unnecessary unless signs of a seizure are also present ? CT scans for appendicitis in children: Less expensive ultrasound scans are preferred ? Repeat colonoscopies within 10 years: For those at low to average risk for colon cancer, once a decade is enough ? PET, CT, bone scans to determine spread of early prostate and breast cancers: If tumors are low grade ? meaning they present a low risk of metastasis ? scans can lead to unnecessary surgery, radiation and chemotherapy.

Det här handlar alltså om själva sjukvården och inte om det faktum att det amerikanska sjukvårdssystemet inte klarar av att förmedla sjukvård till 50 miljoner amerikaner, vara över sju miljoner är barn och ungdomar.

Den amerikanska sjukvården är så dåligt känd i Sverige att man inte ens känner till att USA faktiskt även har två skattefinansierade sjukvårdssystem. Pentagons superba sjukvårdssystem som inte bara tar hand om alla soldater och veteraner utan också om presidenten och alla politiker Washington. Men också fattigsjukhusen, de s.k. safetynet hospitals här i Kalifornien, som är avsedda för de allra fattigaste.

Men några mer djuplodande reportage från USA i bokform eller i pressen blir det aldrig. Vilket är ledsamt för det finns mycket att lära från USA, både på gott och ont.

svt.se – Nyheter Sverige,Ekot, Ekot, DN.se – Nyheter, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] Health Care Bill, Sjukv?rd i USA, Sjukf?rs?kring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center, [/tags]

3 thoughts on “Valfrihet, effektivitet, tafflighet eller girighet, vad Sverige kan lära av det amerikanska sjukvårdssystemet

 1. Janne Norberg

  Intressant fråga du tar upp. Vi får dagligen höra att vi inte har råd att ta hand om alla. Privat äldreomsorg mm. Finns t.o.m. i lilla Bollnäs. Tycker det är ganska sjukt alltihop. Det är ändå skattebetalarnas pengar det handlar om. Vad kan de privata göra som det kommunala inte kan ? Eftersom jag har “en fot” inne i vården ser jag mycket jag inte gillar i dagens sjukvård/äldreomsorg. Det skulle man också kunna skriva en tjock bok om

  1. Lennart

   Janne: Visste inte att man har privat äldreomsorg i Bollnäs, som som du säger verkligen är litet. Svaret är givetvis att den privata äldreomsorgen kan göra mycket som den kommunala äldreomsorgen inte kan, om man bara tillåts sänka vårdkostnaderna per person, som i Caremaskandalen. Det finns områden där konkurrens är att konkurrera på pris inom sjukvården går sällan jämt ut för patienterna.

 2. Bossebus

  Suck

  “Det här handlar alltså om själva sjukvården och inte om det faktum att det amerikanska sjukvårdssystemet inte klarar av att förmedla…”

  Sjukvård ja,hmm hmm,system,hmm hmm autodiagnos hmm hmm.

  Försöker förstå varför bröstförstoringar är viktigare än canceroperationer?
  (Eller nått)

  Man får väl skaffa sig en privat stabil alltingtäckande försäkring som inkluderar brand,bilkrascher,vållande till annans eller egen död,sjukdom,fetma,missbruk av vatten,el,gas eller kat.

  Det har väl alla råd med?

  (Måhända liiite ironi i detta..) 🙂

Comments are closed.