Google
 
Web www.usabloggen.se

IT-kunskaper som räknas: vad kan du egentligen om datormolnen? Så här börjar du.

Skrivet av Lennart on April 28, 2012
Posted Under: Datormoln

Datormolnen har blivit mer och mer i ropet, men precis vad består datormolnen av, varför är dom så viktiga och varför behöver vi bry oss? Hur kan vi utnyttja dom? Och om vi vill lära oss mer om dom, var börjar vi?

Först av allt genom att påpeka att datormolnen har helt olika betydelse för dig som är en helt vanlig konsument med barbar dator, iPad, iPhone eller Android, och för dig som är IT-ingenjör och programmerare.

Det är alltid bäst att börja med ett praktiskt exempel. Så låt oss börja med en grupp människor i ett socialt nätverk som jobbar ihop om något. Det betyder gemensamma data, och att skicka såna som bihang till e-post är helt löjligt, så gör man helt enkelt inte längre.

Så man har dom i en mapp på sin dator och den mappen är kopplad till Dropbox och Dropbox ligger i datormolnen. Så du sitter i Kalifornien och uppdaterar en fil i din Dropbox-mapp, och vips så distribueras den sömlöst till alla andra i gruppen utan att du eller dom behöver röra ett finger. Ni har alla samma version av dokumentet, och det sker blixtsnabbt.

Eller du är som jag, du har ett halvdussin datorer, en iPad och en mobil och du vill kunna nå filerna på datorerna från mobilen och din iPad. Igen, Dropbox klarar biffen.

Idag använder vi alla datormolntjänster dom Google Mail eller Yahoo Mail, som alla ligger i datormolnen och är tillgängliga var vi än befinner oss.

Så datormolnen består av gigantiska datorhallar som ligger utspridda över hela jorden, bl.a. i Luleå, och erbjuder IT-tjänster till allmänheten. Och de datortjänsterna är ofta gratis.

Nu tar vi nästa steg och kikar in i datormolnen. Hur ser det ut därinne? För att förstå varför datormolnen har blivit så populära kan vi tänka oss att vi har en webbsajt där vi säljer böcker och Lutfisk och ångvältar eller vad det nu kan vara. Vår webbsajt ligger och puttrar på webben och varje dag säljer vi ett dussin böcker och ett par paket lutfisk. Sen närmar sig julen och plötsligt blir folk som förbytta. Alla ska ha en ångvält till Jul, speciellt en sån där ny eldriven ångvält, och lutfisk tala inte om lutfisk. Den lilla server där din webbsajt ligger utlagd på det lilla webbhotellet klarar plötsligt inte av trafiken, och lagom till Julen så kraschar hela sajten.

Lösningen är givetvis att hyra en större server, eller flera servrar, men då måste du köra dom på tomgång under resten av året, vilket inte blir ekonomsikt. Och du har hur som helst ingen aning om hur många kunder du kan komma att få till Julruschen.

Det är det som datormolnen löser genom att köra s.k. virtuella datorer med avbildningar i sina gigantiska datorcentraler. Det betyder att när dina kunder börjar hamra på din dator så kan Amazon, som har det största datormolnet, snabbt och utan att du behöver göra något, lägga till fler servrar till din webbsajt, så att du klarar Julruschen och alla tanter som vill kan få sin alldeles egen skära ångvält till julen. Det är därför som Amazons datormoln heter Amazon Elastic Compute Cloud eller EC2 i folkmun.

Den grundläggande teknologin inne i själva datormolnen är hypervisorn, som gör det möjligt att imitera en dator i mjukvara och därför köra flera datorer på samma dator, och på det sättet driva upp utnyttjandet till nära 100% från 10-20% som är typiskt för de flesta persondatorer.

Amazon och ett annat datormoln, Rackspace, kör båda Xen , som ursprungligen utvecklad av University of Cambridge Computer Laboratory och som nu är gratis och Öppen Kod. Citrix har byggt XenServer ovanpå Xen, precis som RedHat har byggt RedHat Linux ovanpå Linux.

En konkurrent till Xen är RedHats KVM och VMWares VSphere.

Den som vill experimentera med virtualiserade datorer behöver bara ladda ner Oracles VirtualBox och installera den ovanpå Windows eller Linux och sen t.ex. köra Linux och Windows samtidigt på samma bärbara dator. Det enda man behöver är omkring åtta GB minne. Det går med så litet som fyra GB, men mer är bättre.

För programmerare, IT-ingenjörer och startupföretag är datormolnen fantastiska hjälpmedel för att snabbt komma ut på webben.

Idag skriver de flesta startupföretag sina produkter i Ruby och Ruby on Rails eller Python och Django. Koden läggs på molnarkivet GitHub som direkt är kopplat till Heroku, ett av det populäraste datormolnet för programutvecklafre här i Silicon Valley.

Det är det som gör det möjligt för startupföretagen att skriva färdigt små men ändå helt användbara a produkter på 24 -48 timmar.

Så var ska man börja? Jag tror att den bästa platsen faktiskt är att skriva program i Ruby on Rails eller Sinatra och sen ladda upp dom till Heroku, som ägs av SalesForce.

Den utvecklingsmetodiken är den absolut mest avancerade idag och den bör man kunna.

Alla stora IT-företag från Microsoft till Apple, Facebook och Google har sina egna datormoln, och datormolnen har blivit den moderna världens stambanor och handelsleder, som knyter världen samman och gör den mer globaliserad.

Barb Darrow skriver om Amazons EC2 på GigaOm: How big is Amazon Web Services? Bigger than a billion

Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, RightScale, Salesforce

Axplock från pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet,svt.se – Nyheter världen,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, Computer Sweden 20 senaste nyhet

Taggar

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>