Google
 
Web www.usabloggen.se

Medfödda egenskaper, högintressanta rön från den amerikanska bebisforskningen

Skrivet av Lennart on May 1, 2012
Posted Under: Samhälle,Universitet

Att bebisar för det mesta är söta och har en massa läten för sig är allmänt känt, men dom är också oerhört viktiga forskningsobjekt för den som vill försöka förstå våra medfödda egenskaper. Vad är medfött och vad är inlärt, nature och nurture som det kallas på engelska.

En som studerar detta högintressanta ämne och som dessutom har nått fram till högintressanta resultat är Elizabeth S. Spelke vid Harvard om vilken New Yorker hade en artikel för hela sex år sen The Baby Lab. How Elizabeth Spelke Peers into the Infant Mind För den som är intresserad av kopplingar och sociala nätverk så skrevs den artikeln av en medlem av New America Foundation, en tankesmedja som jag skrev om för ett par veckor sedan:

Nu har Natalie Angier skrivit en mycket intressant artikel i New York Times omElizabeth S. Spelke och hennes arbete: Insights in Human Knowledge, From the Minds of Babies – NYTimes.com

More recently, she and her colleagues have begun identifying some of the baseline settings of infant social intelligence. Katherine D. Kinzler, now of the University of Chicago, and Kristin Shutts, now at the University of Wisconsin, have found that infants just a few weeks old show a clear liking for people who use speech patterns the babies have already been exposed to, and that includes the regional accents, twangs, and R’s or lack thereof. A baby from Boston not only gazes longer at somebody speaking English than at somebody speaking French; the baby gazes longest at a person who sounds like Click and Clack of the radio show “Car Talk.” In guiding early social leanings, accent trumps race. A white American baby would rather accept food from a black English-speaking adult than from a white Parisian, and a 5-year-old would rather befriend a child of another race who sounds like a local than one of the same race who has a foreign accent.

Läs hela artikeln plus den i New Yorker.

Vad är medfött och vad är inlärt, den debatten har förts sedan urminnes tider, bl.a. inom filosofin och psykologin, och den har påverkat samhället och skolsystemen över hela världen.

Så om Elizabeth Spelke och hennes kollegor kan komma närmare sanningen så kommer det att få viktiga konsekvenser för kommande generationer.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Debatt – Debatt – hem, Politiken.dk Seneste nyt

Svenska bloggar om: , , , ,

6 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>