Politik

Moderna och traditionella kvinnor: Valérie Trierweiler, drottningen och Michelle Obama

Klicka på bilden av Valérie Trierweiler, frankrikes nya moderna “första dam”

Det moderna och det traditionella, människor som vågar utmana traditionerna och människor som inte ens kan tänka självständigt.

Valérie Trierweiler är sambo med François Hollande, Frankrikes nye president. Men eftersom hon är journalist och inte vill leva på skattebetalarnas pengar, så kommer hon helt sonika att fortsätta att arbeta. Något som varken Sveriges drottning eller Michelle Obama skulle kunna tänka sig. Vad är det för vits med skatter om inte regeringschefen kan sätta upp sin fru eller i fallet med den svenska kungen, hela sin familj med ingift man, på skattebetalarnas nota?

Det kostar så litet och folket vill att deras ledare ska kunna unna sig den lyx de själva inte har råd med. Sägs det i alla fall.

Angelique Chrisafis i Guardian skriver om Valérie Trierweiler: Valérie Trierweiler may revolutionise role of France’s first lady.François Hollande’s victory means political journalist likely to be first president’s partner to hold down a regular job and salary

If François Hollande has styled himself as Mr Normal – recently photographed buying fruit compote in a Paris supermarket and saying he would continue to do so after he’s elected “if the fridge is empty” – his partner, Valérie Trierweiler, could revolutionise the unofficial role of France’s first lady.

If, as she has promised, the 47-year-old journalist keeps her contract with the magazine Paris Match and continues to work, it would be the first time a president’s partner has held down a regular job and salary. Her role as a journalist would make this juggling act even more tricky.

Att en statschefs fru kan ha sitt eget liv och sitt eget yrke, är fortfarande något som de flesta amerikaner och svenskar säkert skulle uppfatta som oerhört djärvt, för att inte säga osvenskt eller oamerikanskt.

Och det vore helt och totalt omöjligt, rent chockerande, för en amerikansk president att leva med en kvinna som han inte är gift med.

Men i Frankrike går det alltså. Vilket visar att Valérie Trierweiler är en modern kvinna med en modern attityd i ett moderna land, och Michelle Obama och “drottningen” lever i en redan svunnen värld, på skattebetalarnas medel, i mer traditionella samhällen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Världen, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags]Valérie Trierweiler, Michelle Obama, Kvinnor i USA och Frankrike [/tags]

2 thoughts on “Moderna och traditionella kvinnor: Valérie Trierweiler, drottningen och Michelle Obama

 1. Edward i Orlando

  Otroligt spännande och avslöjande: Hollande satte sin partner medvetet som journalist för framtida maktbruk! Sååå korrupt – Usch och tvi.
  Som vanligt avslöjar Zan sanningen,
  Givetvis väntar vi på källa för att verifiering.
  Tack.
  PS. Ärligt: Zan, vilket dj-a patetiskt stolpskott. Målramen gungar fortfarande.

 2. San

  Onekligen revolutionerande att fortsätta som politisk journalist, Khadaffi och Mubarak brukade väl iofs ha familjemedlemmar på olika positioner, men inte ens de var djärva nog att sätta dom som journalister.

Comments are closed.